Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

«Έφυγε» η Δόμνα Σαμίου

Μετά τον Νίκο Δαδινόπουλο, τη μάχη για τη ζωή έχασε και η κυρία του παραδοσιακού και δημοτικού τραγουδιού, Δόμνα Σαμίου αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 84 ετών.

Η μεγάλη ερμηνεύτρια είχε παρουσιάσει προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα λευχαιμία. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας, ενώ οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι.

Στα 13 της άκουσε για πρώτη φορά βυζαντινή και δημοτική μουσική. Μαθήτευσε κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ παράλληλα φοιτούσε στο νυχτερινό Γυμνάσιο.

Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά αρχίζει η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής.

Το 1963 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο με δικά της μηχανήματα.

Το 1981 ίδρυσε τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με κύριο στόχο τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, την έκδοση δίσκων αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αυστηρές επιστημονικές και ποιοτικές προδιαγραφές, μακρυά από τις απαιτήσεις των εμπορικών εταιριών.

Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις με αποκορύφωμα την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: