Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΕΚΛΟΓΕΣ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ Δ/Ν ΣΑΜΟΥ

Τα τελευταία δύο χρόνια το μαύρο μπλοκ εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, με απόλυτο εκφραστή τη σημερινή κυβέρνηση και υποταγμένοι πλήρως στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ, το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και το Κεφάλαιο, φτωχαίνουν το λαό, μηδενίζουν τα εργασιακά δικαιώματα μας και γκρεμίζουν όλες τις κοινωνικές, προνοιακές, ασφαλιστικές παροχές σε όλους τους τομείς (συντάξεις, εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό).

Μειώνουν δραματικά τους μισθούς μας, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, βαφτίζουν «εφεδρεία» τις μαζικές απολύσεις. Στο βωμό του «δημόσιου χρέους» ξεπουλάνε το δημόσιο πλούτο, ιδιωτικοποιούν όλους τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, αυξάνουν τη φορολογία για μισθωτούς και συνταξιούχους, επιβάλλουν χαράτσια και κεφαλικούς φόρους.
Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ οδηγεί ακόμα και κάτω από τα έσχατα όρια επιβίωσης σημαντικά τμήματα της κοινωνίας και στη φτώχεια την πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας. Με την πολιτική αυτή από τη μια μεγιστοποιούν τα κέρδη του κεφαλαίου, ενώ από την άλλη εξαθλιώνουν όλους εμάς, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους και παράλληλα αυξάνουν ραγδαία την ανεργία.
Η εκπαίδευση στη μέγγενη των αγορών
Δυστυχώς η εκπαίδευση δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει στην γκιλοτίνα  των περικοπών: 400 εκ. μείωση του κονδυλίου μισθών/συντάξεων, καμιά πρόσληψη το 2012 (μηδενικό και ανύπαρκτο το σχετικό κονδύλι), κανένα νέο σχολείο, με «μηδέν» στις δαπάνες για ανέγερση νέων κτιρίων και αγορά ακινήτων (οικοπέδων δηλαδή), με τον ΟΣΚ υπό διαδικασία ξεπουλήματος, με μείωση κατά 80% των χρημάτων για λειτουργικές δαπάνες στην Α/βάθμια Εκπαίδευση (προϋπολογισμός 2012)
Αυτό, σε  συνδυασμό  με το νέο σχολείο της αγοράς, τους καλλικρατικούς δήμους, την περικοπή 500 εκ. € από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και το νέο ρόλο του διευθυντή-manager, μάς οδηγεί άμεσα σε σχολεία καταδικασμένα στη φτώχεια. Σε σχολεία όπου οι γονείς θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ οι δήμοι θα επιβάλλουν διαρκώς νέους φόρους για έσοδα. Κι από κοντά ο διευθυντής–manager που θα αναζητά ιδιώτες-χορηγούς για να λειτουργήσουν τα σχολεία, για τη συντήρηση των κτιρίων, για το πετρέλαιο, το φωτοτυπικό χαρτί, το ρεύμα, το τηλέφωνο, τα αναλώσιμα κ.λ.π., ενώ ταυτόχρονα και το δημοκρατικό πνεύμα των σχολείων δέχεται ισχυρό πλήγμα με το Σύλλογο Διδασκόντων να χάνει τον αποφασιστικό του ρόλο, ο οποίος περνά πλέον στο δ/ντή με τη μορφή νέων υπερεξουσιών.
Φέτος για πρώτη φορά είχαμε τους λιγότερους διορισμούς και αντί για βιβλία, φωτοτυπίες (!) και μάλιστα σε πολλά μαθήματα μέχρι και σήμερα!!! Η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών μειώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα τα λειτουργικά προβλήματα των σχολείων να αυξάνονται διαρκώς. Οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να πληρώσουν -λόγω Καλλικράτη και με τους συνεχείς ελέγχους των ελεγκτικών επιτρόπων- καθυστερώντας έτσι την πληρωμή προς τους προμηθευτές και δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών των σχολείων.
Ταυτόχρονα με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των ολοήμερων σχολείων οδηγήθηκαν στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικοί (γενικής αγωγής ή ειδικοτήτων) που εργάζονταν σ’ αυτά. Στη Σάμο μόνο καταργήθηκαν 9 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, με ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων να μένει τελικά εκτός εργασίας.
Όμως και οι απολύσεις μόνιμων εκπαιδευτικών παίρνουν σάρκα και οστά και στη δημόσια εκπαίδευση με τη διαδικασία της εφεδρείας και δεν αφήνουν σε κανένα κλάδο την  ψευδαίσθηση ότι μπορεί να γλιτώσει από την κοινωνική βαρβαρότητα που επιβάλλουν με ωμό τρόπο η συγκυβέρνηση, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Ήδη έχουν ειδοποιηθεί συνάδελφοι να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση για να εξεταστεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις (χρόνια εργασίας και όριο ηλικίας) του ν. 4024/11 περί εφεδρείας. Με την εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δάσκαλους και καθηγητές που θέλουν μέχρι και δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εφέδρων θα κυμανθεί από 18.000-20.000 εκπαιδευτικούς στο σύνολο των 185.000 που εργάζονται σήμερα. Το σχέδιο –παρά τις αντίθετες «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης περί εκπαιδευτικών και τη σιωπή των κυβερνητικών συνδικαλιστών- μπαίνει ξανά στο τραπέζι των κυβερνητικών σχεδιασμών προκειμένου να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2012 με το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Αλλά και για τους νεότερους συναδέλφους τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Η επιβολή της τρίχρονης υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων, χωρίς το δικαίωμα της απόσπασης, όχι μόνο δεν έχει καμία παιδαγωγική χρησιμότητα αλλά αντίθετα δημιουργεί σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα στους συναδέλφους που αδυνατούν να κάνουν οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό ή να διεκδικήσουν την οργανική τους.
Συνειδητοποιούμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξαιρετικά εχθρικές πολιτικές προς τον κόσμο τόσο της εργασίας όσο και ειδικότερα της δημόσιας παιδείας, χωρίς καμιά χρησιμότητα για το λαό και χωρίς να «πιάνουν τόπο» οι θυσίες μας, παρά μόνο να ξεχειλίζουν κι άλλο τους ήδη γεμάτους κορβανάδες των μεγάλων εταιριών και των τραπεζιτικών οργανισμών που έχουν αναλάβει πλέον τα ηνία των υπό κρίση χωρών (δεν είναι τυχαίο ότι την «εμφύτευση» Παπαδήμου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας, ακολούθησε στη γειτονική Ιταλία η τοποθέτηση του Μάριο Μόντι, δύο δηλ. οικονομικών παραγόντων με καριέρα σε κεντρικές τραπεζικές θέσεις που ανέλαβαν το τιμόνι των χωρών τους ως πρωθυπουργοί και χωρίς μάλιστα να έχουν εκλεγεί…)
Η Ανεξάρτητη Επικοινωνία στο Σύλλογο Δ/Ν Σάμου
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μας ως πρώτης δύναμης, θεωρήσαμε ότι ο σύλλογος μας μέσα σε μια τέτοια συγκυρία δε θα μπορούσε παρά να θέσει ως προτεραιότητα την ανατροπή αυτής της πολιτικής:
F  Συμμετείχαμε δυναμικά και πάντα σε συνεργασία με άλλα σωματεία και συλλόγους σε κάθε συλλογική δράση που προσπαθούσε να μπλοκάρει την κυβερνητική και μνημονιακή πολιτική,
F  Ενώσαμε τις φωνές μας με τις φωνές όλων των εργαζόμενων στα μεγάλα συλλαλητήρια και τις γενικές απεργίες και συμπαρασταθήκαμε με ψηφίσματα σε κάθε αγωνιζόμενο κλάδο (Κερατέα-Χαλυβουργική) ή διωκόμενο συνάδελφο (Κ. Τουλγαρίδη),
F  Μαζί με την ΕΛΜΕ συνδιοργανώσαμε εκδήλωση για την Παιδεία, στις 25/2, ανοιχτή σε όλο το σαμιακό λαό και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα δύο σωματεία,
F  Δημιουργήσαμε κοινό μέτωπο και δίαυλο επικοινωνίας με τους γονείς των μαθητών μας (συλλόγους γονέων απ΄όλη τη Σάμο), με αφορμή το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, που κατέληξε στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια που έφερε τελικά και τη λύση του προβλήματος,
F  Πήραμε θέση για το διδακτικό ωράριο των συναδέλφων, για τις υπερωρίες, τις άδειες, την επιμόρφωση (πάντα  εντός Σάμου και εντός εργασιακού ωραρίου με άμεση κάλυψη όλων των εξόδων), το πρόβλημα συμμετοχής των εκπ/κών σε σεμινάρια εκτός του εργασιακού ωραρίου,
F  Συνεχίσαμε -όπως το κάναμε και ως παράταξη- την αποστολή ενημερωτικού δελτίου ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ σε όλα τα σχολεία και πρόσκληση των συναδέλφων στα Δ.Σ.,
F  Υπερασπιστήκαμε μέχρι τέλους το εκλογικό αποτέλεσμα που υποδείκνυε αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο και δικαιωθήκαμε απόλυτα από τον τρόπο που κατάφερε να λειτουργήσει όλο αυτό το διάστημα…
F  Η προσπάθειά μας είναι να δημιουργηθεί ένας Σύλλογος που θα ενώνει όλους τους συναδέλφους σε κοινό αγώνα για τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Σ΄ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

η Ανεξάρτητη Επικοινωνία ήταν και είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα, χωρίς κομματικές αναφορές, ένα σχήμα ενεργών, μάχιμων και συνδικαλιστικά χειραφετημένων εκπαιδευτικών, χωρίς ιεραρχία και προσωπικές στρατηγικές.

Διαφοροποιείται ουσιαστικά και τυπικά από τον κομματικό συνδικαλισμό και αντιτάσσεται δυναμικά στις παρεμβατικές και διωκτικές τακτικές της Διοίκησης σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και την παιδαγωγική συλλογική δράση μας.

Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, συνεχίζουμε την ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, ριζοσπαστική δράση για την ανατροπή των αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών των κυβερνήσεων.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ  ΑΓΩΝΕΣ

Στις 8 Δεκεμβρίου γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας…

ΨΗΦΟΣ στις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ είναι ξεκάθαρη ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ! Και είναι φυσικό αφού οι κομματικοί τους «ανώτεροι» (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) είναι ταξικοί υπέρμαχοι και διαχειριστές των καπιταλιστικών θεωριών. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ παντού συντάσσονται μαζί, συγκυβερνούν στη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ΔΟΕ)  και συναινούν στα ιδεολογήματα περί χρέους, αποδέχονται την ανάγκη μείωσης του κόστους εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ελαστικοποίηση.
Σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υλοποιούν σχέδιο εκτόνωσης της οργής των εργαζόμενων για να κυριαρχήσει η απογοήτευση και η ήττα με επετειακές 24ωρες απεργίες χωρίς προοπτική κλιμάκωσης. Η εκλογή τους στους τοπικούς συλλόγους θα σήμαινε τη διατήρηση των ίδιων συσχετισμών και στα β/βάθμια όργανα, γεγονός που ήδη μας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην έλλειψη αγωνιστικότητας από πλευράς σχεδιασμού κινητοποιήσεων.
ΨΗΦΟΣ στο «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ» ΚΙΝΗΜΑ (ΠΡΩΗΝ ΔΑΚΕ)  σημαίνει κυρίως τη στήριξη του ρατσιστικού και εθνικιστικού παραληρήματος που εκμεταλλεύεται τη σημερινή ανέχεια για να στρέψει τον έναν φτωχό εναντίον του άλλου και να σκορπίσει συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας και μισαλλοδοξίας στην τοπική κοινωνία, πράγμα που κάθε άλλο παρά συνάδει με την ιδιότητα του παιδαγωγού…
Άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε κινηματική διαδικασία, που δεν έχουν απεργήσει ποτέ και το δηλώνουν, απέχουν επιδεικτικά από ό,τι αφορά τον κλάδο, έχουν υπερασπιστεί με πάθος το κυβερνητικό έργο μέσα στα σχολεία τους, έχουν οδηγήσει το Σύλλογο στα δικαστήρια για να «ρίξουν» το αποτέλεσμα των εκλογών, διέλυσαν κυριολεκτικά το σύλλογο την προηγούμενη διετία, εμφανίζονται και πάλι ως ιδανική λύση και μεσσίες της εκπαίδευσης…



ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
σημαίνει σταθερή, ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ, ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ δέσμευση στους αγώνες
για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας!

Το ίδιο πρόγραμμα που είχαμε μέχρι τώρα θα το υπερασπιστούμε και θα το συνεχίσουμε. Θέλουμε ένα Σύλλογο που να διεκδικεί και να μη σιωπά, όταν πλήττονται τα εργασιακά μας δικαιώματα, να στηρίζει τους Συλλόγους Διδασκόντων και ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους στα ζητήματα παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στο σχολείο, να αλλάζει το καθεστώς του συνεχόμενου υποβιβασμού των όρων της ζωής μας και να δίνει καταλυτικές απαντήσεις όχι μόνο για τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, αλλά και για το τι παιδεία θέλουμε για τα παιδιά και τα σχολειά μας.
Εμείς δε χάνουμε τη φωνή μας μπροστά σε κανένα κόμμα ούτε γινόμαστε «μαχητικοί» μόνο ως αντιπολίτευση και το αποδεικνύουμε καθημερινά εδώ και χρόνια!
Στην εποχή της βαρβαρότητας…
Η ζωντανή εκπαίδευση είναι εδώ και μάχεται!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Αρζουμανίδη Άννα (2ο Σάμου) Δάλλη Μαρία (Δ.Σ. Χώρας)      
Κακαγιάννης Αντώνης (Δ.Σ. Πυθαγορείου)
Μπαρμπάκη Μαρία (Μεσαίου Καρλοβασίου - Μουσικής)
Παπαδήμου Δέσποινα (Νηπιαγωγείο Χώρας)
Πόθα Μαρία (2ο Σάμου - Αγγλικών) Σάρρου Ραλλού  (Χώρας-Νεοδιόριστη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: