Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ένα σχόλιο για τη δήλωση της Υπουργού Παιδείας για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου, του Δημήτρη Μαυρέα

Πολλές φορές η σιωπή είναι καλύτερη από την προσπάθεια δικαιολόγησης όσων δε δικαιολογούνται. Η υπουργός Παιδείας προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απροθυμία της να καταθέσει στεφάνι με αφορμή τον εορτασμό της 38ης επετείου του Πολυτεχνείου, προφανώς φοβούμενη το δικαιολογημένο γιουχάισμα, χρησιμοποίησε προκλητικά επιχειρήματα τα οποία οποιοσδήποτε σκεπτόμενος πολίτης μπορεί να τα ανασκευάσει εις βάρος της.


Πράγματι το Πολυτεχνείο και η εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα. Σεβασμός στο Πολυτεχνείο σημαίνει πάνω από σεβασμός στην αλήθεια.

Φέτος είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά από όσο υπάρχω στην εκπαίδευση ως μαθητής, φοιτητής και εκπαιδευτικός (γεννήθηκα το 1975) τα βιβλία δεν περίμεναν τους μαθητές στο σχολείο αλλά οι μαθητές τα βιβλία.
Η αλήθεια είναι ότι με τις συνθήκες που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων με τη συνοδεία είτε της αστυνομίας είτε των κομματικών υποστηρικτών.

Πράγματι δε νομίζω ότι έχει και μεγάλη αξία η κατάθεση ενός στεφανιού ειδικά όταν δε σέβεσαι την αλήθεια. Φέτος όμως πολύ φοβάμαι ότι η κυρία Διαμαντοπούλου δε θα μπορούσε ούτε στους κομματικούς της υποστηρικτές να προσφύγει για να την προστατέψουν (γιατί απλά ελάχιστοι έχουν παραμείνει), αλλά ούτε και να περιμένει πολλά από τους μη ματατζήδες αστυνομικούς που βλέπουν τη δουλειά τους να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και τα εισοδήματά τους ολοένα και λιγότερα. Όσο για τα περί δυναμικής μειοψηφίας, δεν είναι νομίζω μειοψηφία οι καθηγητές που καθημερινά διαμαρτύρονται στα σχολεία και όσοι κατεβαίνουν στους δρόμους. Ίσως καλύτερη απάντηση περί μειοψηφίας πάρει η κυρία Διαμαντοπούλου από την αυριανή πορεία.

Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης.



Εγώ θα συμμετάσχω στην αυριανή γιορτή στο σχολείο μας αλλά δεν ξέρω πώς μπορώ να εξηγήσω στους μαθητές μου τη συμπεριφορά ατόμων που αγωνίστηκαν εναντίον της χούντας αλλά τώρα εμποδίζουν τον αγώνα των Ελλήνων για ένα καλύτερο αύριο. Επίσης σε ορισμένα σχολεία της Αττικής δε θα γίνει γιορτή αλλά μάθημα σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, όπως καταγγέλλει η ΟΛΜΕ. Αυτό δε συνιστά προσβολή ιστορικής μνήμης;


Οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε την αλήθεια και να  απομονώσουμε πολιτικά και ηθικά τις μειοψηφίες, που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την έννοια της δημοκρατικής έκφρασης όλων των πολιτών.


Είστε  μειοψηφία εσείς κυρία Διαμαντοπούλου που με άλλους βουλευτές τοποθετήσατε ένα πρώην τραπεζίτη πρωθυπουργό της χώρας, που με τις πολιτικές σας κινήσεις απαγορεύσατε τη διενέργεια εκλογών. Εμείς δεν μπορούμε να σας απομονώσουμε πολιτικά καθώς μας στερείτε το δικαίωμα να αποφασίσουμε για το μέλλον της χώρας, μπορούμε όμως να σας απομονώσουμε ηθικά λέγοντας ότι για άλλη μια φορά ψεύδεστε. Σταματήστε πια να μας κοροϊδεύετε με το γάντι και σωπάστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: