Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Πόσα θα χάσουν οι εκπ/κοί το τελευταίο τρίμηνο του έτους (2011), των Γιώργου Πολάκη και Γιώργου Τζωρτζακάκη

Οι παρακάτω υπολογισμοί θα πρέπει να ειδωθούν ως πρόχειροι αλλά συνιστούν μια πρώτη προσπάθεια να κατανοήσουμε τις δραματικές συνέπειες που έχουν οι φετινές (και άμεσες) ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στους μισθούς μας.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο τι έχει μειωθεί στο μισθό Σεπτεμβρίου ανά περιοχή και ανάλογα με τους εκκαθαριστές. Σε γενικές γραμμές οι μειώσεις κυμαίνονται από 90-140 ευρώ, εκτός των λίγων περιπτώσεων που δεν έγινε καμιά μείωση τον Αύγουστο. Από τον Οκτώβριο όμως η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει δραματικά και προς το χειρότερο.
Ας δούμε συνολικά από πού χάνουμε:

• Μείωση αφορολόγητου στα 8000 ευρώ από 12.000 ευρώ - Συνέπεια: αύξηση φόρου κάθε μήνα περίπου 35-40 ευρώ επιπλέον. Αναδρομικά από 1.7.11 (του χρόνου με το εκκαθαριστικό της εφορίας οι υπόλοιποι 6 μήνες)
• Εισφορά 2% επί των ακαθάριστων υπέρ ανέργων. Αναδρομικά από την αρχή του έτους
• Μείωση του κινήτρου απόδοσης. 50 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα-αναδρομικά από την 1.7.11
• Εισφορά 1% ταμείου πρόνοιας επί των ακαθάριστων από 1.7.11 (ενδεχόμενα από αρχή έτους-δεν είμαστε σίγουροι ακόμα)

Ο παρακάτω πίνακας αναφέρεται σε εκπαιδευτικό ο οποίος έχει 2000 ευρώ ακαθάριστα (με αρκετά χρόνια υπηρεσίας και 2 παιδιά ανήλικα). Πήραμε αυτό το παράδειγμα για να είναι πιο εύκολοι οι υπολογισμοί

Αρχικά θα υπολογίσουμετις μηνιαίες απώλειες και στη συνέχεια τις οφειλόμενες από τα αναδρομικά που φαίνεται ότι θα μοιραστούν σε 3 δόσεις (ακολουθώντας την κατανομή της εισφοράς υπέρ ανέργων που ορίζεται νομοθετικά ότι θα μοιραστεί στους 3 τελευταίους μήνες του έτους)

Υποθέτουμε στο παράδειγμα μας ότι στο μισθό Σεπτεμβρίου έγινε μείωση μόνο για το μειωμένο αφορολόγητο 3 μηνών. Δηλαδή 40 ευρώ περίπου το μήνα επί 3. Καμιά άλλη μείωση. Σε κάποιες περιοχές ακολουθήθηκαν άλλες παραλλαγές αλλά κατέληγαν σε παρόμοιες μειώσεις οπότε μένουμε σε αυτό το σενάριο. Επίσης υποθέτουμε ότι η εισφορά 1% ταμείου πρόνοιας είναι αναδρομικά από 1.7.11 και όχι από την αρχή τους έτους. Παίρνουμε δηλαδή το καλύτερο σενάριο.




Κάθε μήνα από εδώ και στο εξής θα χάνουμε περίπου 130-140 ευρώ καθαρά υπολογίζοντας τις κανονικές απώλειες του μεσοπρόθεσμου (μείον 50 ευρώ το κίνητρο απόδοσης 2% εισφορά στις ακαθάριστες, 1% εισφορά στις ακαθάριστες, αύξηση φόρου κατά 40 περίπου ευρώ το μήνα)
Σημειώνουμε ότι οι παρακάτω υπολογισμοί αφορούν εκπαιδευτικό που λαμβάνει 2000 ευρώ ακαθάριστα. Αρκετοί όμως παίρνουν λιγότερα από αυτό. Άρα οι μειώσεις για αυτούς θα είναι λίγο μικρότερες, χωρίς όμως μεγάλες αλλαγές.

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό απαιτούμε από τη ΔΟΕ να ασχοληθεί ΑΜΕΣΑ, φτιάχνοντας τουλάχιστον αναλυτικότερους πίνακες για τις μειώσεις για ενημέρωση των συναδέλφων. Περιμένουμε από τη ΔΟΕ να ασχοληθεί με το θέμα αυτό τουλάχιστον με την ίδια ταχύτητα, με την οποία οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ βγάζουν ενημερωτικά δελτία μετά τις συνεδριάσεις. Απαιτούμε από τη ΔΟΕ να ξεκινήσει άμεσα λογικές συντονισμού με τους άλλους κλάδους του δημοσίου, οι οποίοι θα έχουν παρόμοιες αν όχι περισσότερες μειώσεις για να πολεμήσουμε την κυβερνητική πολιτική. Χωρίς μέτωπο του δημόσιου τομέα, χωρίς αντιπαράθεση με τη λογική που εκπορεύεται από την κυβέρνηση (να χρεώσει στην εργαζόμενη κοινωνία τα σπασμένα της κρίσης και όχι όσοι τη δημιούργησαν και κερδοσκόπησαν τα προηγούμενα χρόνια), τόσο ο καθένας μας θα αναλογίζεται πως θα τα βγάλει πέρα μόνος του, περιμένοντας στωικά την επόμενη περικοπή. Επίσης η έμφαση της ΔΟΕ (και ειδικά της ΠΑΣΚ) στο ‘ενιαίο μισθολόγιο’ αποδεικνύεται λάθος (τυχαίο;;) γιατί πριν ακόμα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο θα έχουμε τρομακτικές απώλειες της τάξης των 250 ΕΥΡΩ (και πλέον) για τους 3 τελευταίους μήνες του έτους!

Τέλος αναφέρουμε και τον κεφαλικό φόρο που θέσπισε η κυβέρνηση (άλλη μια προσφορά στον κόσμο της εργασίας!) και είναι 1% για εισοδήματα μέχρι 20.000 και 2% από 20.001-50.000. Ως εισοδήματα δε νοούνται μόνοι μισθοί αλλά όλες οι λοιπές φορολογητέες απολαβές, όπως προκύπτουν από το εκκαθαριστικό του 2010. Αυτό σημαίνει άλλα 170-200 ευρώ για ένα εκπαιδευτικό που δεν έχει άλλες απολαβές, πληρωτέα τέλος Σεπτέμβρη πιθανότατα! Για ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών διπλάσια επιβάρυνση φυσικά

Υ.Γ1. Μήπως φταίει ο άσπλαχνος υπουργός οικονομικών (όπως για προβλήματα στην παιδεία φταίει η ανοργανωσιά του υπουργείου παιδείας); Αναρωτιόμαστε ως πότε οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές θα χτυπούν το σαμάρι (πρόσωπα) αντί για το γάιδαρο (κυβερνητική πολιτική)


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΑΚΗΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: