Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Αποφάσεις Δ.Σ. Συλλόγου Δασκάλων Σάμου, 12-9-2011

Τη Δευτέρα, 12-9-2011, συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου και πήρε ομόφωνα τις παρακάτω αποφάσεις:

ΘΕΜΑ 1: Ανακοίνωση – καταγγελία για τις ελλείψεις βιβλίων και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων:

            Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την πολιτική εξαθλίωσης της παιδείας μετά από την εγκληματική και σκόπιμη ολιγωρία της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την έγκαιρη παράδοση των σχολικών βιβλίων. Η επιλογή της μη εκτύπωσης των βιβλίων δεν οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή κάποιο λάθος, αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του υπουργείου και της κυβέρνησης που συνεχίζουν τη σκανδαλώδη πριμοδότηση ιδιωτικών συμφερόντων και βάζουν στο στόχαστρο κάθε κοινωνική υπηρεσία, όπως και αυτή την ίδια τη δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού. 
            Οι σχολικές επιτροπές φέτος δεν μπορούν να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα (προμήθεια πετρελαίου, είδη υγιεινής, χαρτί φωτοτυπικού, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κ.ά), λόγω της μείωσης  της χρηματοδότησης από πέρσι στο 1/3, γεγονός που θα οδηγήσει σε αδυναμία κάλυψης της αναπαραγωγής των βιβλίων. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του υπουργείου. Επιδιώκει να μετατρέψει τη δωρεάν διανομή των βιβλίων από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση αναγκάζοντας τους γονείς να καλύψουν τη χορήγηση των βιβλίων με δικά τους έξοδα. Προσπαθεί να πατήσει πάνω στην αγωνία των γονιών για την κάλυψη της ανάγκης για βιβλία και επιστρατεύει το επιχείρημα του εθελοντισμού… Ταυτόχρονα επιδιώκει η κοινωνία και οι εργαζόμενοι να «συνηθίσουν» την ανυπαρξία βιβλίων και την αντικατάστασή τους από φωτοτυπίες και cd (στο όνομα του ψηφιακού βιβλίου), πράγμα που ξέρουμε όλοι ότι είναι απλώς αδύνατο να λειτουργήσει.
            Τέλος,  εμπλέκει με έντεχνο τρόπο το ζήτημα των χορηγών και των «καλοθελητών» ιδιωτών που χρειάζεται το «νέο» σχολείο της αγοράς  για να λειτουργήσει, με «επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής, που μπορούν να υποστηρίξουν την αναπαραγωγή πρόσθετου διδακτικού υλικού (Δήμοι, Σχολικές Επιτροπές, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κλπ)»… Γίνεται έτσι φανερό ότι η κυβέρνηση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ, του ΔΝΤ, του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και της Ε.Ε. έχει βάλει στο στόχαστρο τη δημόσια δωρεάν παιδεία και επιδιώκει από κοινωνικό αγαθό να την κάνει εμπόρευμα, από συλλογικό δικαίωμα να την κάνει ατομική υπόθεση.

ΘΕΜΑ 2: Εκδηλώσεις - ενέργειες συλλόγου:

1.      Βιωματικό σεμινάριο στήριξης και τοποθέτησης φωνής (για εκπαιδευτικούς). Σε πρώτη φάση θα συσταθούν 2 ομάδες (μία στο Καρλόβασι και μία στο Βαθύ) για 15-20 άτομα η καθεμία, η επιλογή των οποίων θα γίνει με κλήρωση. Όσοι συνάδελφοι δεν κληρωθούν εξαρχής, θα συμμετάσχουν σε επόμενη φάση. Οι λεπτομέρειες της συμμετοχής (ακριβής τόπος, χρόνος, πρόγραμμα) θα γνωστοποιηθούν σε επόμενη ανακοίνωση.
2.      Ενέργειες για την επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σάμου, ενός εξαιρετικού χώρου, που δυστυχώς παραμένει κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού…
3.      Συνεργασία του συλλόγου μας με το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΡΟΣ» και οργάνωση μιας σειράς παρουσιάσεων πάνω σε θέματα που απασχολούν όλους μας στην εκπαιδευτική πράξη.


ΘΕΜΑ 3: Ανακοινώσεις ΑΚΕ ΠΕ Σάμου για το Κέντρο υποδοχής Μεταναστών:
το θέμα παραπέμφθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

ΘΕΜΑ 4: Γνωστοποίηση στοιχείων από το ΠΥΣΠΕ Σάμου

Κατόπιν κοινοποίησης στο σύλλογό μας αίτησης συναδέλφου προς το ΠΥΣΠΕ Σάμου (Συμβούλιο Επιλογής Δ/ντών), που ζητά να της ανακοινωθούν οι επιμέρους βαθμολογίες της κατά τη διαδικασία της συνέντευξης, το Δ.Σ. συζήτησε το θέμα και κατέληξε ότι κάθε συνάδελφος έχει δικαίωμα να γνωρίζει τη βαθμολογία του και δεν υπάρχει κανένας λόγος να του αποκρύπτεται. Η δική μας θέση παρ΄ όλα αυτά παραμένει ότι πρέπει να καταργηθούν όλες αυτές οι διάτρητες -και αν μη τι άλλο υποκειμενικές από τη φύση τους- διαδικασίες και οι κρίσεις να γίνονται με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.

ΜΕ ΜΑΖΙΚΟ ΑΓΩΝΑ - ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΟΕ - ΟΛΜΕ
και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 12μ στην πλατεία Καρλοβάσου
Η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, καταστρέφει κάθε μέρα περισσότερο τα κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα  του  λαού, βυθίζει στην εξαθλίωση και στέλνει στην ανεργία τους εργαζόμενους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Άμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε σχολικά εγχειρίδια και όλων των λειτουργικών δαπανών των σχολείων
Να μην περάσει η σφαγή των μισθών-συντάξεων, να πάρουν πίσω όλα τα χαράτσια
‘Όχι στη συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Μόνιμη σταθερή δουλειά, ασφάλιση, περίθαλψη για όλους
Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα μας! Καμιά απαγόρευση-κανένας περιορισμός των συνδικαλιστικών  και πολιτικών ελευθεριών στα σχολεία.
Χρειαζόμαστε  μαζικό και παρατεταμένο αγώνα για να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική που ισοπεδώνει τα βασικά δικαιώματα μας στη ζωή. Εκπαιδευτικοί-μαθητές-γονείς, να ενωθούμε, να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική του κοινωνικού-εργασιακού μεσαίωνα,  που υπηρετούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος. Το δίκιο μας βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα, του μαζικού ξεσηκωμού, της αταλάντευτης πάλης.


Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                          Ο γραμματέας

                                    Μαρία Δάλλη                                      Παντελής Μεσοχωρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: