Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Χριστούγεννα και βλέπουμε για τα σχολικά βιβλία. Δεν έχει τυπωθεί ούτε ένα από τα 45 εκατομμύρια αντίτυπα που διανέμονται κάθε χρόνο!

Συνθήκες κρυφού σχολειού θα επικρατούν από του χρόνου στα ελληνικά σχολεία, με τους μαθητές να πρέπει να προσηλώνονται στην παράδοση του μαθήματος και να κρατούν σημειώσεις, καθώς τα σχολικά εγχειρίδια και βιβλία θα αποτελούν είδος πολυτελείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», από τα 45 εκατομμύρια αντίτυπα 1.200 τίτλων που διανέμονται κάθε χρόνο στα σχολεία, μέχρι στιγμής δεν έχει τυπωθεί ούτε ένα. Στην καλύτερη περίπτωση τα πρώτα τεύχη...

θα βρίσκονται στα χέρια των μαθητών περί τα τέλη Οκτωβρίου. Προτού κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα, ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των βιβλίων στο μεγαλύτερο μέρος των σχολικών μονάδων. Και αυτό είναι το καλό σενάριο που προϋποθέτει να μην υπάρξουν αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», σε περίπτωση πρόωρων εκλογών οι μαθητές θα έχουν βιβλία μεταξύ Απόκριας και Πάσχα διότι ο προεκλογικός φόρτος των τυπογράφων δεν θα τους επιτρέψει να τυπώσουν σχολικό υλικό, το οποία άλλωστε αφήνει στις επιχειρήσεις πολύ μικρότερα περιθώρια κέρδους από τα φυλλάδια των υποψηφίων.Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία των 40 χρόνων του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που έχει ήδη καταργηθεί με νόμο και φέτος λειτουργεί για τελευταία χρονιά.Το υπουργείο Παιδείας κινείται ήδη στην κατεύθυνση της απαλλαγής του Κρατικού Προϋπολογισμού από το κόστος του έντυπου βιβλίου τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το προσχέδιο του νέου πανεπιστημιακού νόμου που έχει πάρει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα ορίζει σαφώς ότι από το 2014 καταργείται η δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Το κόστος και για την ανώτατη εκπαίδευση θα πολλαπλασιαστεί για τη μέση ελληνική οικογένεια.

www.kathigitis.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: