Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 : ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΟΕ

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ Δ.Ο.Ε.

Καμία άλλη περίοδος της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου μας δε σημαδεύτηκε από μια τόσο σκληρή και ανάλγητη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων αλλά και ποτέ ξανά δεν αμφισβητήθηκε και δεν υπονομεύτηκε τόσο ωμά και απροσχημάτιστα η εκπαίδευση ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, όσο την τελευταία διετία.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και αυτά που ανακοινώθηκαν με πρόσχημα το χρέος, αλλάζουν προς το χειρότερο τη θέση των εργαζομένων, διευρύνουν τις οικονομικές ανισότητες στη χώρα μας και καταργούν δικαιώματα και ιστορικές κατακτήσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Με τις πολιτικές που ακολουθούνται αυξάνεται το χρέος αντί να μειώνεται, η  οικονομία οδηγείται σε αδιέξοδο και η κοινωνία σε διάλυση.
Ειδικότερα στην εκπαίδευση:

  • Το υπουργείο προτείνει επιπλέον τη μείωση του αριθμού των σχολικών μονάδων από 16.000 σε 14.000 με εντελώς αντιπαιδαγωγικό τρόπο και με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων. Ήδη και με τις άκριτες συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολείων, χάθηκαν μέχρι τώρα 2500 οργανικές θέσεις πανελλαδικά (6 στη  Σάμο).
  •  Καταργούνται τα ολοήμερα σχολεία κάτω από 6/θέσια. Από 6θέσια και πάνω θα συμμετέχουν στο ολοήμερο πρόγραμμα ΜΟΝΟ τα παιδιά που δουλεύουν αποδεδειγμένα και οι δυο γονείς (καταλαβαίνουμε έτσι ότι αποκλείονται αυτόματα τα παιδιά των ανασφάλιστων και των μεταναστών). Η αποχώρηση θα επιτρέπεται με τη λήξη κάθε διδακτικής ώρας και μάλιστα θα δηλώνεται από την αρχή, ώστε τα τμήματα να φτιάχνονται με βάση τις ώρες αποχώρησης! Δηλαδή, η στρόφιγγα των διορισμών κλείνει εντελώς. Στη Σάμο μόνο,  καταργούνται 9 ολοήμερα δημοτικά σχολεία με τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας δασκάλων και ειδικοτήτων (γυμναστές, πληροφορικής, αγγλικών, μουσικής) να χάνονται και που προστίθενται στις ήδη χαμένες οργανικές από τις συγχωνεύσεις και τις υποβαθμίσεις.
  • Καταργείται η δεύτερη ξένη γλώσσα στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού, με μόνο γνώμονα και πάλι τη μείωση του σχολικού κόστους λειτουργίας.
  • Στο πλαίσιο της ελαστικοποίησης των εργασιακών μας σχέσεων και της τιμωρητικής διάθεσης του υπουργείου είναι και η επιβολή της τρίχρονης υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων (χωρίς δικαίωμα ούτε απόσπασης!) όπως και η αναμόρφωση του συστήματος μεταθέσεων-αποσπάσεων, που ακόμα περιμένουμε...
  • Οι προσλήψεις φέτος θα είναι ελάχιστες, αφού η αναλογία συντάξεων προς προσλήψεις από 5:1 θα γίνει 10:1. Οι αποσπάσεις θα ανακοινωθούν τέλος Αυγούστου και οι νεοδιόριστοι θα τοποθετηθούν το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τις διαθέσεις της Δ/νσης Α/βάθμιας, κρατώντας τους όλους σε ομηρία μέχρι το Σεπτέμβρη. Σκεφτείτε τι θα γίνει φέτος, αφού θα υπάρχουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στη διάθεση εξαιτίας των συγχωνεύσεων των σχολείων και των καταργήσεων των ολοημέρων…
  • Η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων να αυξάνονται διαρκώς και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρουν ευκαιρία ιδιώτες «χορηγοί» να κάνουν τους σωτήρες και να διαφημίζονται (ελέω Καλλικράτη) σε σχολικούς χώρους ή με όποιον άλλο τρόπο κρίνουν επωφελή για τις επιχειρήσεις τους. τις περισσότερες φορές όμως το βάρος φαίνεται ότι θα πρέπει να σηκώσουν οι ίδιοι οι γονείς και όταν και αυτοί δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν –στο πλαίσιο της συνολικής φτώχειας- τα σχολεία θα οδηγούνται σε μαρασμό
  • Στη σχολική μονάδα, ο Σύλλογος Διδασκόντων χάνει τον αποφασιστικό του ρόλο, ο οποίος περνά πλέον στο δ/ντή-manager με τις υπερεξουσίες που θα έχει.
  •  Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι η ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας με αναθεώρηση του συντάγματος (συνέντευξη στο Βήμα του Γιάννη Ραγκούση, υπουργού Εσωτερικών,  στις 22/5/2011)
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Στις 8 Ιουνίου γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την 80η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ. Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές, γιατί οι Αντιπρόσωποι πέρα από τις θέσεις, τις προτάσεις και τις αποφάσεις των συλλόγων που θα μεταφέρουν και θα στηρίξουν, θα εκλέξουν και το νέο ΔΣ της ΔΟΕ για την επόμενη διετία (2011-13).

Είναι αναμενόμενο ότι οι δύο κυβερνητικές παρατάξεις, που σε καμία περίπτωση δε θα ήθελαν να δουν την «εξουσία» τους να χάνεται, θα επιδοθούν σε άγρια ψηφοθηρία προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμιά τους και να εισπράξουν τα εύσημα από τα κόμματα (και τα εκάστοτε υπουργεία) που υπηρετούν. Για άλλη μια φορά θα σπεύσουν να ζητήσουν τη στήριξή σας προβαίνοντας σε κάθε είδους αγωνιστικές διακηρύξεις μόνο και μόνο για να πάρουν την ψήφο σας και να τη μεταφέρουν προς εξαργύρωση.
Αλλά επειδή δεν υπάρχει κανένα θετικό έργο τους να επιδείξουν προς όφελος των συναδέλφων, είναι επίσης αναμενόμενη η λασπολογία  που έχουν ήδη εξαπολύσει εναντίον όλων των προοδευτικών δυνάμεων του εκπαιδευτικού κόσμου (πανελλαδικά) και τοπικά εναντίον της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας… 

Συγκεκριμένα στο Σύλλογό μας, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο (ή μάλλον αξιοθρήνητο) το πλέγμα των μικροκομματικών σχέσεων, των αφανών συνεννοήσεων και των πλάγιων οδών διευθέτησης των ζητημάτων, που μόνους στόχους έχουν από τη μια τη δημιουργία πελατειακών μηχανισμών κι από την άλλη τη νάρκωση της αγανάκτησης των συναδέλφων, την ηττοπάθεια και την απομόνωσή τους.
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο (ή μάλλον αξιοθρήνητο) το γεγονός ότι άνθρωποι που:
δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε κινηματική διαδικασία,
άνθρωποι που δεν έχουν απεργήσει ποτέ,
δεν έχουν διαμαρτυρηθεί για τα ζητήματα που μας καίνε ούτε μία φορά,
απέχουν επιδεικτικά από ό,τι αφορά τον κλάδο,
έχουν στηρίξει τα πλέον αντεργατικά προγράμματα των κυβερνήσεων,
έχουν υπερασπιστεί με πάθος το κυβερνητικό έργο μέσα στα σχολεία τους κυρίως ως διευθυντές,

εμφανίζονται κάθε εκλογές ως Μεσσίες της εκπαίδευσης, συνδικαλιστές με οράματα, αγωνιστές με παρελθόν κ.ο.κ. Ποιον προσπαθούν να πείσουν επιτέλους;
Σήμερα στο χορό του συντηρητισμού έρχεται να προστεθεί κι η συνιστώσα του «Αδέσμευτου Κινήματος» (πρώην ΔΑΚΕ),  που μαζί με τις πλειοψηφούσες μέχρι τώρα κυβερνητικές δυνάμεις ΠΑΣΚ+ΔΑΚΕ, είναι συνένοχες και υπαίτιες για την κατάσταση που βιώνουμε και θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. 

Ας μη ξεχνάμε ότι έβαλαν πλάτη καθεμιά χωριστά και πολλές φορές μαζί, για να περάσουν οι αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές επιλογές των κομματικών τους προϊσταμένων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε πολλούς κλάδους εργαζομένων.
Ας μην ξεχνάμε το θυμό, την αγανάκτηση και την απογοήτευσή μας από τις επιλογές και τις μεθοδεύσεις των οργάνων αυτών σε κεντρικό επίπεδο, όλη την προηγούμενη περίοδο, όσον αφορά την εξαγγελία των απεργιών και τον κατακερματισμό τους, με τελικό στόχο την αποδυνάμωση του εκπαιδευτικού κινήματος και των εργασιακών μας διεκδικήσεων.
Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν δικά τους μέλη (Αδέσμευτο Κίνημα+ΠΑΣΚ) οι δύο εκπαιδευτικοί που, αφού πρώτα προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάθε είδους πρόβλημα για να δείξουν ότι δήθεν ο Σύλλογος δε δουλεύει, στη συνέχεια προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο ζητώντας εκλογές! Και τώρα θεωρούν τους εαυτούς τους καταλύτες της συγκρότησης του Δ.Σ…
Λίγο φιλότιμο δε βλάπτει…

Η Ανεξάρτητη Επικοινωνία προσπερνώντας και ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που τεχνηέντως ορθώθηκαν μπροστά μας, σταθήκαμε για άλλη μια φορά -και ως πλειοψηφούσα πλέον παράταξη- στο πραγματικό ύψος των περιστάσεων από την επομένη των εκλογών.

Υπερασπιστήκαμε μέχρι τέλους το εκλογικό αποτέλεσμα (που αποτύπωνε τη δική σας βούληση) και προωθήσαμε από την πρώτη στιγμή την πλέον δημοκρατική πρόταση, αυτή του αντιπροσωπευτικού-αναλογικού προεδρείου, κόντρα στα τερτίπια και τα μικροκομματικά παιχνίδια των υπολοίπων παρατάξεων.
Ανεξάρτητα από τις διαδικασίες συγκρότησης, δεν αφήσαμε ούτε στιγμή το σύλλογο αμέτοχο των εξελίξεων: Συμμετείχαμε δυναμικά σε απεργίες, κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις για την Παιδεία. Πρωτοστατήσαμε στο ενιαίο μέτωπο εκπαιδευτικών-γονέων για την επιτυχή επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών. Φέραμε το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου στο προσκήνιο για πολλά θέματα, τη στιγμή που τόσα χρόνια ήταν «εξαφανισμένος» από κάθε συμμετοχή και κάθε εξέλιξη στην τοπική κοινωνία.

Μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε το καθεστώς του συνεχόμενου υποβιβασμού των όρων της ζωής μας και να δώσουμε καταλυτικές απαντήσεις όχι μόνο για τα εργασιακά μας και κοινωνικά μας δικαιώματα, αλλά και για το τι παιδεία θέλουμε για τα παιδιά και τα σχολειά μας.
Ας μην ξεχνάμε λοιπόν…

Εμείς, συνεχίζουμε τον αγώνα μας αποφασιστικά, με περισσότερη ορμή και δύναμη, χωρίς ταλαντεύσεις. Πιστεύουμε στις δυνατότητες των ίδιων των εκπαιδευτικών να αλλάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τη ζωή μας. Κόντρα σε αντιλήψεις και πρακτικές που στόχο έχουν την εξαπάτηση και την αποσυσπείρωση των συναδέλφων μας από το Σύλλογο.


Συνάδελφοι, ποτέ κανείς δεν είχε τη λαϊκή νομιμοποίηση να διαπράττει τέτοια εγκλήματα, όπως το γενικευμένο ξεπούλημα μιας ολόκληρης χώρας.
Όταν όμως η κρίση ενός πολιτικού συστήματος φτάνει μέχρι αυτό το σημείο, τότε πια κανείς δεν δικαιούται να σιωπά! Η σιωπή στην αποδόμηση μιας ολόκληρης χώρας, στην παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, στο ξεπούλημα των φυσικών της πόρων, στη διάλυση του κοινωνικού της ιστού και στην υποβάθμιση των εργαζομένων της μόνο ως συναίνεση μπορεί να εκληφθεί.

Σήμερα το εργατικό κίνημα πρέπει να σηκώσει το ανάστημα του και να βάλει φρένο με κάθε τρόπο στο επιχειρούμενο έγκλημα, με μια νέα αγωνιστική ενότητα.

Η Ανεξάρτητη Επικοινωνία θα δώσει και πάλι δυναμικό «παρών» σε κάθε προσπάθεια για την αποτροπή του εγκλήματος που συντελείται εις βάρος της χώρας και του λαού της.
Ο καθένας μας ας βάλει το δικό του λιθαράκι. Όλοι στον αγώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: