Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Επιστολή των επιστημονικών ενώσεων Γαλλικής-Γερμανικής στους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές

Σύμφωνα με τις Υπουργικές αποφάσεις Φ.12/518/61284/Γ1/27-05-2011 με θέμα «Διδασκαλία ξένης γλώσσας στα Δημοτικά σχολεία» και 62780/Γ2/02-06-2011 με θέμα «Διδασκαλία ξένων γλωσσών στα Γυμνάσια» καλείστε να αποφασίσετε μέχρι τις 24-06-2011 για τη δεύτερη ξένη γλώσσα η οποία θα διδάσκεται στα Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας κατά το επόμενο σχολικό έτος 2011-2012 και για τα επόμενα σχολικά έτη.

Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις μεγάλος αριθμός μικρών μαθητών/μαθητριών θα αναγκαστεί να μετακινείται καθημερινά σε μεγάλες αποστάσεις με όσους κινδύνους η μετακίνηση αυτή συνεπάγεται.
Καταργείται η ελεύθερη επιλογή της ξένης γλώσσας όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και σε μεγάλο αριθμό μαθητών/ μαθητριών επιβάλλεται η διδασκαλία ενός αντικειμένου το οποίο δεν επιθυμεί.
Οι μαθητές/μαθήτριες που δεν θα καταστεί δυνατόν να μετεγγραφούν σε Γυμνάσιο στο οποίο θα διδάσκεται η ξένη γλώσσα της επιλογής τους θα θεωρούνται «αδίδακτοι» και θα στερηθούν το δικαίωμα να μάθουν μία δεύτερη ξένη γλώσσα. Επίσης, οι μαθητές/μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού υποχρεώνονται να παρακολουθούν τη διδασκαλία μίας γλώσσας την οποία δεν επέλεξαν και δε γνωρίζουν, οι δε υπόλοιποι μαθητές/μαθήτριες της ιδίας τάξης θα αναγκαστούν να επαναλάβουν, σε μεγάλο ποσοστό, ύλη την οποία έχουν ήδη διδαχθεί.

Κατανοείτε ως εκπαιδευτικοί το μέγεθος των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που θα δημιουργηθούν σε βάρος των μαθητών/μαθητριών και πόσο αυτές θα επηρεάσουν την περαιτέρω επίδοσή τους.
Επιπλέον, ως Διοικητικοί Προϊστάμενοι των σχολείων της αρμοδιότητάς σας γνωρίζετε τον άνισο αριθμό των μαθητών/μαθητριών οι οποίοι επιλέγουν την μία ή την άλλη γλώσσα ανά περιοχή και η μετεγγραφή τους σε όμορα σχολεία, με κριτήριο την γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν, θα επηρεάσει το συνολικό αριθμό του μαθητικού δυναμικού και τον αριθμό των τμημάτων κάθε σχολείου και συνακόλουθα θα δημιουργήσει κενά και πλεονάσματα και στις άλλες ειδικότητες. Το γεγονός αυτό θα προσθέσει δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και θα επισύρει αδικίες εις βάρος των συναδέλφων των άλλων ειδικοτήτων αφού θα κληθούν να μετακινηθούν όταν η διαδικασία των τοποθετήσεων θα έχει λήξει.

Η έγκριση της μετεγγραφής των μαθητών/ μαθητριών οι οποίοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο θα γίνει κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων νόμων οι οποίες ορίζουν τη χωροταξική κατανομή τους στα σχολεία και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν με υπουργικές αποφάσεις.
Σαν συνάδελφοι και σαν εκπρόσωποι 5000 υφισταμένων σας καθηγητών ΠΕ05 και ΠΕ07 σας καλούμε να μην συναινέσετε με την απόφασή σας σε αυτά τα αντιεκπαιδευτικά και αντιπαιδαγωγικά μέτρα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΚΓ ΠΕ)
info@apf.gr www.apf.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΣΚΓΓΦ ΠΠ)
aplf@otenet.gr www.aplf.gr
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΠΑΣΥΚΑΓΑ)
apelf@hotmail.com www.pasykaga.gr
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕΚΑΓΕΠΕ)
info@deutsch.gr www.deutsch.gr
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΕΚΑΓΕΠΕ ΒΕ)
thessaloniki@deutsch.gr www.deutsch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: