Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (Σταδίου 27, Αθήνα)

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 11:00 πμ

Πριν από ένα χρόνο, περίπου τέτοια εποχή, το υπουργείο Παιδείας, επικαλούμενο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ανακοίνωνε ότι οι μόνιμοι διορισμοί για τη σχολική χρονιά 2010-11 θα ήταν μειωμένοι κατά 50%, ενώ οι προσλήψεις αναπληρωτών θα ήταν μειωμένες κατά 70%.

Ακολούθησε ένα εξάμηνο ακατάσχετης αριθμολογίας, διαρροών και φημών το οποίο οδήγησε στην εγκύκλιο διορισμών της 3ης/8/2010, βάσει της οποίας οι εξαγγελίες υλοποιήθηκαν, με τους διορισμούς να μην ξεπερνάνε τις 3.000 σε ένα σύνολο 6.000 εκπαιδευτικών που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού (ΑΣΕΠ, 40%, 24μηνο και ΑΣΕΠ, 30μηνο, ειδικές κατηγορίες) την ίδια στιγμή που τα σχολεία είχαν και έχουν ανάγκη από ακόμα περισσότερους. Ενδεικτικά, σε κάποιους κλάδους (ξένες γλώσσες, τεχνικές ειδικότητες, κ.α.) δε διορίστηκε ούτε το 10% όσων θα έπρεπε να είναι στις αίθουσες το Σεπτέμβρη. Και όλα αυτά σε ένα υπουργείο που είχε εξαιρεθεί από το πάγωμα των προσλήψεων και την αναλογία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Τηρήθηκαν, όμως, όλες οι εξαγγελίες του υπουργείου με τον ίδιο ζήλο; Όχι βέβαια! Ο πρωτοφανής αριθμός συνταξιοδοτήσεων δεν άφηνε πολλά περιθώρια και τα τεράστια κενά κάπως έπρεπε να καλυφθούν. Ο αριθμός των αναπληρωτών για άλλη μια φορά ήταν τεράστιος, ενώ ακόμα και μία βδομάδα πριν το Πάσχα, δύο βδομάδες πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς εξακολουθούν να καλούνται συνάδελφοι αναπληρωτές, κάνοντας σαφές ότι ΚΕΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Όμως η ελαστική εργασία, εκείνη η μορφή εργασίας που στοιχίζει λιγότερα, που «επιτρέπει» στο Υπουργείο να κρατά απλήρωτους εργαζόμενους για 2 και 3 μήνες (βλ. αναπληρωτές ΕΣΠΑ), που επιτρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς βιβλιάριο υγείας και ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι (βλ. νέος αντιασφαλιστικός νόμος), που κρατά τον εργαζόμενο όμηρο χωρίς να γνωρίζει αν, πότε και πού θα δουλέψει, που αναγκάζει τους γονείς να μην έχουν «πολλές απαιτήσεις από το δημόσιο σχολείο», είναι η μορφή εργασίας που το Υπουργείο θέλει και εφαρμόζει. Τα περισπούδαστα λόγια της κ. Χριστοφιλοπούλου «οι διορισμοί θα γίνουν με βάση τα πραγματικά κενά και τις εκπαιδευτικές ανάγκες» στην τελευταία περιπετειώδη συνάντησή μας, (αφού κερδίσαμε και στις δύο παρτίδες του παιχνιδιού «κλέφτες» και αστυνόμοι) είναι απόλυτα εναρμονισμένα με την παραπάνω επιλογή. Άλλωστε κενά με κλεισίματα σχολείων, 25αρια και 30αρια τμήματα δεν υπάρχουν. Εκπαιδευτικές ανάγκες με κατάργηση όλων των αντισταθμιστικών προγραμμάτων, κλείσιμο των ειδικών, αθλητικών, μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων δεν υπάρχουν. Μονιμότητα και διορισμοί, όταν οι βασικές εκπαιδευτικές λειτουργίες μεταβιβάζονται από τον τακτικό προϋπολογισμό στο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση διαρκώς μειώνεται, δεν υφίστανται.

Σε ένα Υπουργείο που οι ιθύνοντες ανακυκλώνουν μεταξύ τους τον ρόλο του κακού, του καλού και του άσχημου, η κ. Χριστοφιλοπούλου δηλώνει ότι «…το υπουργείο θέλει να τελειώνει με τις «εκκρεμότητές» του, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα καταστεί εφικτό» (συνέντευξη στο alfavita 16/2/2011). Επικουρικά, ο κ. Λοβέρδος προτείνει πλήρες πάγωμα των προσλήψεων (εφημερίδα Καθημερινή 16/4/2011). Την ίδια ώρα οι διάφορες διαρροές προς τον τύπο ανεβάζουν την αναλογία προσλήψεων-συνταξιοδοτήσεων από το 1 προς 5, στο 1 προς 7 έως και το 1 προς 10. Στόχος για άλλη μία φορά η τρομοκράτησή μας, ώστε να αποδεχθούμε οποιοδήποτε κοκαλάκι μας πετάξουν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Το ίδιο κακοπαιγμένο σενάριο, οι ίδιοι ατάλαντοι ηθοποιοί.

Ας μη μείνουμε θεατές αυτή τη φορά…
• Τώρα που έχουμε βγάλει συμπεράσματα από μία ολόκληρη χρονιά ψεμάτων, κοροϊδίας και κούφιων υποσχέσεων.
• Τώρα που έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο μη διορισμός μας αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή στα πλαίσια, η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την επίφαση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
• Τώρα που έχουμε διαπιστώσει ότι οι ίδιοι που επικαλούνται τη νομιμότητα μπορούν να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το νομικό πλαίσιο των διορισμών, να καταστρατηγούν ακόμα και αυτά που οι ίδιοι ψηφίζουν και να μη λαμβάνουν υπόψη τους ακόμα και τις εισηγήσεις του συνηγόρου του πολίτη ή του νομικού συμβουλίου του κράτους.
• Τώρα που μπορούμε να καταλάβουμε ότι το δικό μας πρόβλημα είναι η κορυφή του παγόβουνου, σε μία διαδικασία που σκοπό έχει να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση μέσω της μείωσης των διορισμών, της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, του κλεισίματος σχολείων, τη μη χρηματοδότηση της κάλυψης ακόμα και στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών (θέρμανση, κ.α.)
• Τώρα που είναι σαφές όσο ποτέ άλλοτε ότι ο εχθρός που βρίσκεται απέναντί μας είναι το Υπουργείο, η κυβέρνηση και η συνολική πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης των εργαζομένων και της νεολαίας
• Τώρα ακριβώς είναι που δε θα παρατήσουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα με υπομονή, αξιοπρέπεια, δυναμισμό, διαφυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού την μεταξύ μας ενότητα και αλληλεγγύη.

Συντονιστική Επιτροπή Διοριστέων-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
Σωματείο 24μηνο και ΑΣΕΠ
Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
Συντονιστικό Ωρομίσθιων - Αναπληρωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: