Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ ΣΑΜΟΥ, 24 Φλεβάρη 2011

Του αιρετού του ΠΥΣΠΕ Σάμου
Κακαγιάννη Αντώνη

Την Πέμπτη, 24 Φλεβάρη 2011, συνεδρίασε το ΠΥΣΠΕ Σάμου με τα εξής θέματα: 1. Κύρωση πινάκων με τις μονάδες μετάθεσης εκπαιδευτικών εντός ΠΥΣΠΕ 2. Τροποποίηση αναμοριοδότησης σχολικών μονάδων 3. ανάκληση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
Στο πρώτο θέμα έγινε η κύρωση των πινάκων με τα μόρια μετάθεσης των εκπαιδευτικών που ζητούν μετάθεση εντός ΠΥΣΠΕ. Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της Δ/νσης και μπορούν οι συνάδελφοι να βλέπουν τα μόριά τους. Τυχόν λάθη οι εκπαιδευτικοί έχουν το δικαίωμα της ένστασης στο χρονικό περιθώριο που θα δοθεί από το ΠΥΣΠΕ.
Ως δεύτερο θέμα ήταν η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων μετά την ομόφωνη πρόταση του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Να θυμηθούμε όμως το τι έγινε στο προηγούμενο ΠΥΣΠΕ (31/1). Ενώ συμφωνήθηκε αρχικά από όλα τα μέλη του ΠΥΣΠΕ να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα η αναμοριοδότηση και μάλιστα επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την Περιφέρεια, για να επιβεβαιώσουμε ότι θα αποδέχονταν τελικά τη νέα μας πρόταση, η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων αποχώρησε ξαφνικά από τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να συζητηθεί το θέμα… Φαίνεται ότι αρχικά συμφώνησε νομίζοντας ότι δε θα δεχτούν την αλλαγή από την περιφέρεια, ακούγοντας όμως ότι σύστημα ήταν ακόμη ανοιχτό, σαμποτάρισε (φεύγοντας) την όλη διαδικασία! Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η Διοίκηση δεν ήθελε να αλλάξει την υπάρχουσα μοριοδότηση. Παρόλα αυτά ζητήσαμε να μπει ως τακτικό θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ, όπως και έγινε.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ενώ η Διοίκηση δεν ήθελε να αλλάξει την υπάρχουσα μοριοδότηση στο προηγούμενο ΠΥΣΠΕ, έρχεται σήμερα γενναιόδωρα και αυξάνει επιπλέον τα μόρια των σχολικών μονάδων στην Α’ Σάμου, ξεκινώντας από τα 7 μόρια (!) για τα σχολεία Βαθέος, 8 για τα σχολεία Καρλοβάσου, Κοκκαρίου, Μυτιληνιών, Πυθαγορείου, Χώρας και Παλαιοκάστρου, 9 Αγίου Κων/νου, Βουρλιωτών και Λέκκας και 10 Μαραθοκάμπου, Καλλιθέας, Υδρούσας, Κουμεΐκων, Πλατάνου, Πύργου και Παγώνδα.   
Στη Β’ Σάμου η Διοίκηση της Ικαρίας πρότεινε 8 μόρια τα σχολεία Αγίου Κηρύκου, 9 τα Ευδήλου, Καραβοστάμου και Ξυλοσύρτη και 10 τα Θύμαινας, Χρυσομηλιάς, Φούρνων, Χριστού Ραχών, Αγίου Πολυκάρπου και Καρκιναγρίου.
Η πρόταση του συλλόγου για την Α’ Σάμου ήταν:
o        5 μόρια όλα τα σχολεία-νηπιαγωγεία της πόλεως Σάμου
o        6 μόρια τα σχολεία-νηπιαγωγεία Καρλοβάσου και Κοκκαρίου
o        7 μόρια τα σχολεία–νηπιαγωγεία Πυθαγορείου, Χώρας, Μυτιληνιών, Κοντακεΐκων, Λέκκας και Παλαιοκάστρου
o        8 μόρια τα σχολεία–νηπιαγωγεία Αγίου Κων/νου, Υδρούσας, Μαραθοκάμπου και Ηραίου
o        9 μόρια τα σχολεία–νηπιαγωγεία Παγώνδα, Πύργου, Πλατάνου, Βουρλιωτών, Κουμεΐκων
o        10 μόρια το σχολείο Καλλιθέας     

Η συγκεκριμένη πρόταση, όπως και της Ικαρίας κατατέθηκε γραπτώς προς τη γραμματεία της ΔΟΕ, στη συνάντηση των αιρετών (7/2) και προτείναμε ακόμη να αυξηθούν τα μόρια των σχολικών μονάδων που έχουμε προτείνει ανά 2, αν πάμε σε 12/βάθμια κλίμακα. Έτσι καλύψαμε, ως αιρετοί και  την περίπτωση που ενδεχομένως πάμε σε 12/θμια κλίμακα.
Η πρόταση του συλλόγου Ικαρίας για την Β’ Σάμου ήταν:
o        7 μόρια τα σχολεία–νηπιαγωγεία Αγίου κηρύκου
o        8 μόρια τα σχολεία–νηπιαγωγεία Ξυλοσύρτη,  Ευδήλου και Καραβοστάμου
o        9 μόρια τα σχολεία-νηπιαγωγεία Χριστού Ραχών, Αγίου Πολυκάρπου και Φούρνων
o        10 μόρια τα σχολεία-νηπιαγωγεία Θύμαινας, Χρυσομηλιάς και Καρκιναγρίου     

Επίσης προτάθηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής τριετίας των νεοδιόριστων και της διετίας των υπόλοιπων συναδέλφων (άρθρα 4 & 30 του ν.3848/10) και αύξηση των κινήτρων παραμονής τους σε μια περιοχή. Συγκεκριμένα, τη δεύτερη χρονιά τα μόρια των σχολείων να πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1,5, την τρίτη  με 1,8 και την τέταρτη χρονιά ή και τις επόμενες να διπλασιάζονται τα μόρια, με την προϋπόθεση ότι δε θα κάνουν εντωμεταξύ αίτηση μετάθεσης.
Διαφώνησα με την πρόταση της Διοίκησης και στήριξα, ως όφειλα, τις προτάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων Σάμου και Ικαρίας. Πιστεύω ότι οι ομόφωνες αποφάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων συζητήθηκαν και επεξεργάστηκαν και από τους συναδέλφους και υπήρξε η αίσθηση του δικαίου ανάμεσα στη μοριοδότηση των σχολείων.
Γιατί λοιπόν ξαφνικά η διοίκηση ενώ δεν ήθελε να ακούσει και να συζητήσει για τη μοριοδότηση, άλλαξε στάση;
  1. Στη συνάντηση των αιρετών (7/2), όταν έβαλα το θέμα της αναμοριοδότησης, επειδή δε δεχόταν το ΠΥΣΠΕ Σάμου να τη συζητήσει, η απάντηση ήταν ότι θα πάμε σε 12/θμια κλίμακα, όπως και στη Β/θμια και μάλλον θα το αποδεχτεί η Υπουργός, οπότε θα καλέσουν εκ νέου τα ΠΥΣΠΕ για νέα μοριοδότηση με κλίμακα το 12.
  2. Οι προτάσεις των ΠΥΣΠΕ (Σάμου-Χίου-Λέσβου) θα πάνε στην Περιφέρεια και θα συζητηθούν και θα αποφασιστεί από κοινού η μοριοδότηση. Πιστεύετε ότι μπορεί το ΠΥΣΠΕ  Λέσβου να ξεκινά από 3 μόρια- οι Σύλλογοί τους συμφωνούν, γι’ αυτό δεν έχουν κάνει καμία νέα πρόταση αναμοριοδότησης και η Σάμος να ξεκινά από 7;
Πιστεύω, συνάδελφοι, ότι πρέπει να είμαστε λογικοί και σοβαροί. Η νέα πρόταση δεν έχει καμία τύχη. Άρα θα ισχύσει η προηγούμενη απόφαση του ΠΥΣΠΕ, χωρίς να έχει λάβει υπόψη την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου. Είναι ένα τέχνασμα της Διοίκησης που από τη μία θέλει να φαίνεται καλή στους συναδέλφους, αλλά ξέρει εκ των προτέρων ότι θα απορριφθεί η πρότασή της και από την άλλη να δείξει έναν κακό αιρετό που διαφωνεί με την αύξηση των μορίων…
Στο τρίτο θέμα ήταν η ανάκληση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σε εκπαιδευτικό μετά από ερώτημα προς το Υπουργείο Παιδείας. Πιστεύω ότι η συνάδελφος πρέπει να επανέλθει με νέα αίτησή της.
Τέλος ρώτησα για να ενημερωθώ για τις συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολείων. Η επίσημη πρόταση της Δ/νσης είναι ο υποβιβασμός του Δ.Σ. Πύργου από 6/θέσιο σε 3/θέσιο (υπάρχει η διαφοροποίηση του Σχολικού Συμβούλου κου Ψαραδέλλη που το προτείνει 4/θ, για να μη χαθούν οι οργανικές θέσεις ειδικοτήτων) και οι καταργήσεις των Δ.Σ. Αμπέλου, Σκουρεΐκων και το 6/θέσιο Παλαιοκάστρου – Βλαμαρής.
Το Γραφείο Ικαρίας προτείνει συγχωνεύσεις σε 7/θέσια του 1ου Αγίου Κηρύκου με το Δ.Σ. Περδικίου, του 2ου Αγίου Κηρύκου με το Μονοκαμπίου, του Ευδήλου με το Στελλίου, του Χριστού Ραχών με το Βρακάδων και σε 4/θέσιο το 3/θέσιο Αγίου Πολυκάρπου με το Καστανιών. Να υπενθυμίσω ότι πέρυσι είχε προταθεί η αναβάθμιση των ίδιων σχολείων σε 7/θέσια, χωρίς τις συγχωνεύσεις των άλλων σχολείων.
Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Δήμου Βαθέος έγινε η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, μεταφορά των μαθητών κ.α. Το λυπηρό είναι η επιεικώς απαράδεκτη στάση του Δ/ντή του 2ου Δ.Σ. Σάμου που αρνήθηκε να μοιράσει την πρόσκληση στους γονείς των μαθητών, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την  προϊσταμένη εκπ/κών θεμάτων, όπως επικαλείται ο ίδιος. Δεν είναι πρώτη φορά που η Διοίκηση κάνει ωμή παρέμβαση στις δραστηριότητες του Συλλόγου προκειμένου να παρεμποδίσει την ενημέρωση των συναδέλφων ή των γονέων πάνω στα ζητήματα της παιδείας μας. Το ίδιο έκανε κι η προηγούμενη διοίκηση, όταν είχε απαγορεύσει να μοιραστεί πρόσκληση για τις τότε εκδηλώσεις-συζητήσεις πάνω στα νέα βιβλία… Τα συμπεράσματα αυτονόητα…
Κακαγιάννης Αντώνης  Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου  6944271826 – 2273027770

Δεν υπάρχουν σχόλια: