Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

4η συνεδρίαση για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ του Συλλόγου Δασκάλων

Την Τρίτη, 25-1-11, στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος έγινε η 4η συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας με θέματα: 1. συγκρότηση του προεδρείου, 2. τελική αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων 3. θέματα εκδήλωσης για την Παιδεία 4. ωράριο εκπαιδευτικών 5. ελλείψεις εκπαιδευτικών 6. χορός Συλλόγου.
1. Για την συγκρότηση του προεδρείου η πρόταση της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας ήταν η ίδια και στην τέταρτη συνεδρίαση. Να γίνει αντιπροσωπευτικό προεδρείο, ανάλογα με τη δύναμη των παρατάξεων, χωρίς αποκλεισμούς καμίας παράταξης. Δηλαδή η Ανεξάρτητη Επικοινωνία να πάρει τον πρόεδρο, ως πρώτη δύναμη, η ΠΑΣΚ το γραμματέα, ως δεύτερη δύναμη, η ΔΑΚΕ τον αντιπρόεδρο, ως τρίτη δύναμη και τον ταμία η Ανεξάρτητη Επικοινωνία.

Η ΠΑΣΚ ζήτησε και πάλι να πάμε σε ψηφοφορίες, χωρίς συγκεκριμένη πρόταση.

Από τη ΔΑΚΕ, ο κος Μεσοχωρίτης Παντελής, είχε ακριβώς την ίδια πρόταση και στην τέταρτη συνεδρίαση, δηλαδή αντιπροσωπευτικό-αναλογικό με βάση τις ψήφους των παρατάξεων, θέση που έχει διατυπώσει και πανελλαδικά η ΔΑΚΕ στην πρόσφατη ανασυγκρότηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Διαφοροποιήθηκε η κα Χατζηκώστα ζητώντας τη θέση του προέδρου, πράγμα όμως που δε συνάδει με τη έννοια του αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Γι΄ αυτό και της ζητήσαμε να επανεξετάσει την θέση της και να στηρίξει την παραπάνω πρόταση, ώστε να προχωρήσουμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας, πράγμα που δεν έγινε.
Τότε η Ανεξάρτητη Επικοινωνία έκανε δύο προτάσεις:

  1. Να προχωρήσει η διαδικασία στις ψηφοφορίες, αν τα 4 μέλη του Δ.Σ το επιθυμούν, και να συγκροτηθούν σε σώμα, αλλά με αποχώρηση της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και κατόπιν να συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα με την παρουσία των δύο παρατάξεων
  2. να συζητηθούν πρώτα τα υπόλοιπα θέματα του Δ.Σ. και στο τέλος να γίνουν οι ψηφοφορίες, μετά και πάλι από την αποχώρηση της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας.
Τελικά αποφασίστηκε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα θέματα και να γίνει η συγκρότηση του Δ.Σ. στην επόμενη συνεδρίαση του Συλλόγου, ελπίζοντας στην επανεξέταση της θέσης της από τη κα Χατζηκώστα.

2. Η τελική πρόταση αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. και εστάλη στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης και στο ΠΥΣΠΕ Σάμου είναι η εξής:

1.     Κατάργηση της υποχρεωτικής τριετίας των νεοδιόριστων και της διετίας των υπόλοιπων συναδέλφων (άρθρα 4 & 30 του ν.3848/10) και αύξηση των κινήτρων παραμονής τους σε μια περιοχή. Συγκεκριμένα, τη δεύτερη χρονιά τα μόρια των σχολείων να πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1,5, την τρίτη  με 1,8 και την τέταρτη χρονιά ή και τις επόμενες να διπλασιάζονται τα μόρια, με την προϋπόθεση ότι δε θα κάνουν εντωμεταξύ αίτηση μετάθεσης.
2.     Η μοριοδότηση για τα σχολεία της Σάμου να διαμορφωθεί ως εξής:

ΣΧΟΛΕΙΑ (δημοτικά και Νηπιαγωγεία) Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΣΑΜΟΥ
ΜΟΡΙΑ
Σάμος
5
Καρλόβασι, Κοκκάρι
6
Πυθαγόρειο, Μυτιληνιοί, Χώρα, Παλαιόκαστρο, Λέκκα, Κοντακέικα
7
Άγιος Κων/νος, Υδρούσα, Μαραθόκαμπος, Ηραίο
8
Παγώνδας, Πύργος, Πλάτανος, Βουρλιώτες Κουμέικα
9
Καλλιθέα
10

3. Τα θέματα που θα τεθούν στην εκδήλωση για την Παιδεία της 19ης  Φλεβάρη θα είναι: Καλλικράτης, συγχωνεύσεις–καταργήσεις σχολείων, υποχρηματοδότηση παιδείας, μετακινήσεις μαθητών, 800 ολοήμερα και οτιδήποτε άλλο βέβαια τεθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Η εκδήλωση θα γίνει στο Βαθύ, με συνδιοργανωτές την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δασκάλων και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Σάμου. Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα.

4. Με αφορμή πολλά ερωτήματα από τους συναδέλφους όσον αφορά το εργασιακό και το διδακτικό ωράριό τους, το Δ.Σ. του συλλόγου συζήτησε το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και τη θέση της ΔΟΕ,  και ομόφωνα κατέληξε στα εξής:
F      Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2517/97.
F      Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.
F      Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ' ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη.
F      Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς του Ολοήμερου σχολείου, όπου προσέρχονται νωρίτερα εφόσον τους έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο. Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού από το Ολοήμερο Σχολείο θεωρείται απαραίτητο να καλύπτεται άμεσα η θέση από αναπληρωτή. Σε άλλη περίπτωση να γίνεται αναμόρφωση του προγράμματος.

Αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή πιέσεις από στελέχη της εκπαίδευσης, όσον αφορά το ωράριο, παρακαλούνται οι συνάδελφοι να ενημερώνουν άμεσα το Δ.Σ. του Συλλόγου. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το εργασιακό και διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών θα σας αποσταλεί σύντομα.
5. Όσον αφορά τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών, παρακαλούνται οι Δ/ντές των σχολείων να ενημερώνουν άμεσα τους αιρετούς και το Δ.Σ. του Συλλόγου, για να παίρνουν άμεσα θέση. 

6. Τέλος αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός του Συλλόγου. Για τον χρόνο και τον τόπο θα ενημερωθείτε έγκαιρα. Ζητάμε τη στήριξή σας.
             
7. Επίσης, υπάρχει εκκρεμότητα με το προηγούμενο Δ.Σ, όσον αφορά τις αποδείξεις των εκπαιδευτικών για τη συνδρομή του Συλλόγου και των Δ/ντών για το Διδασκαλικό Βήμα. Έχουν παρακρατηθεί τα χρήματα, χωρίς να έχουν εκδοθεί οι αποδείξεις με αποτέλεσμα να υπάρχει εκκρεμότητα στις σχολικές επιτροπές των σχολείων. Παρακαλείται η πρώην πρόεδρος  του Δ.Σ. και η ταμίας να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητά τους.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 Κακαγιάννης Αντώνης
    (πλειοψηφών σύμβουλος)

Διαβάστε τη 3η συνεδρίαση για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: