Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Τι γίνεται με την προκήρυξη των Διδασκαλείων;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τάσος Hλιόπουλος – alfavita.gr

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των δασκάλων και νηπιαγωγών για την τύχη των Διδασκαλείων. Κι αυτό γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ενώ λίγους μήνες πριν σε συνάντηση με τους προέδρους των διδασκαλείων όλης της χώρας άφησε να διαφανεί ότι σκοπεύει να μειώσει από δυο σε ένα τα χρόνια φοίτησης. 

Αν λάβουμε υπόψη τις προηγούμενες προκηρύξεις για τις εξετάσεις εισαγωγής σε αυτά ,εύκολα διαπιστώνουμε ότι το αργότερο μέχρι στις 17 Νοεμβρίου είχαν προκηρυχτεί οι εξετάσεις.(βλ Γ3/118899/9-11-06, 129226/Γ3/14.11.2007, 146864/Γ313/11/08 , 142484/Γ3/17 Νοεμβρίου 2009).
Σε ανακοίνωσή τους, στις 9/7/2010, το Διδασκαλείο ΠΤΔΕ   ‘Δ. Γληνός’ και το Διδασκαλείο  ΤΕΠΑΕ τόνιζαν ότι «διαχωρίσαμε τη θέση μας από τη θέση των υπόλοιπων παρευρισκόμενων προέδρων των Διδασκαλείων, οι οποίοι/ες πρότειναν τη μετατροπή της χρονικής φοίτησης των μετεκπαιδευόμενων στα Διδασκαλεία από δύο χρόνια που είναι σήμερα σε ένα έτος, θέση με την οποία φαίνεται ότι συμφωνεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Θεωρήσαμε ότι μια τέτοια αλλαγή συνιστά σοβαρή υποβάθμιση του ρόλου των Διδασκαλείων. Υποστηρίξαμε ότι η μετεκπαίδευση (ως θεσμός αναστοχασμού της σχολικής πράξης και επαγγελματικής ανάπτυξης) όπως υλοποιείται μέσα από τα Διδασκαλεία πρέπει να παραμείνει ως έχει (ως προς τη χρονική της διάρκεια) και ότι η πρότασή μας περί διετούς φοίτησης πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στο πλαίσιο συζητήσεων για το ρόλο των Διδασκαλείων. Υπό την έννοια αυτή, θεωρούμε ότι η φυσιογνωμία και ο ρόλος των Διδασκαλείων δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ρόλο των  επιμορφωτικών κέντρων (ΠΕΚ)».  
         Είναι φανερό ότι η πρωτοφανής καθυστέρηση της προκήρυξης έχει …ουρά.  

 Δείτε :

Σχετικά με την μετεκπαίδευση των δασκάλων και των νηπιαγωγών: “Το παρόν και το μέλλον των Διδασκαλείων”*

Των Γιάννη Κάσκαρη, Δημήτρη Τζήκα, Ευθύμη Τσιλικίδη


Δεν υπάρχουν σχόλια: