Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ- ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Συγκεντρώσεις-παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 14 Ιανουαρίου 2011 σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με τη συνεργασία όλων των ΕΛΜΕ της κάθε περιφέρειας (στις Διευθύνσεις και τα γραφεία εκπαίδευσης για τα νησιά που δεν έχουν Περιφερειακή Διεύθυνση)

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ πληροφορήθηκε από πολλές ΕΛΜΕ της χώρας ότι διεξάγονται άτυπες συνεννοήσεις μεταξύ των Περιφερειακών Διευθυντών και των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα την κατάργηση-συγχώνευση σχολικών μονάδων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται εν κρυπτώ και με την απουσία των τοπικών κοινωνιών. Σας υπενθυμίζουμε ότι το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προβλέπει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας, Νομαρχιακό Συμβούλιο), όπου οι προαναφερθείσες επιτροπές της αυτοδιοίκησης έχουν γνωμοδοτικό ρόλο. Είναι γνωστό ότι με τη νέα διοικητική δομή της χώρας που προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας καταργούνται από 01/01/2011, αφού δεν υφίσταται η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Οι αρμοδιότητες που είχαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας είναι άγνωστο εάν θα περάσουν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αφού εκκρεμούν δεκάδες προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, Ωστόσο οι Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας υπάρχουν και δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθούν.

Η ασάφεια αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης να παρακάμψουν τις τοπικές κοινωνίες και νααποφασίσουν με κριτήρια που δεν είναι βέβαιο ότι προάγουν την εκπαίδευση στις κοινωνίες αυτές.
Επειδή η Υφυπουργός Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου έχει δηλώσει επίσημα ότι οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων θα γίνουν με «παιδαγωγικά» κριτήρια, επανερχόμαστε για να σας υπενθυμίσουμε κάποια κριτήρια, που φαίνεται ότι αγνοούνται....

Δείτε όλη την επιστολή προς  την υπουργό παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: