Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Περιφερειακή «καραμπόλα»

Αλυσιδωτές αντιδράσεις φέρνει η ανάρτηση χθες το πρωί των επικυρωμένων απ’ το Πρωτοδικείο αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πληροφορίες φέρνουν ήδη το συνδυασμό του Τάκη Τσιρεπλή να ετοιμάζεται να καταθέσει ένσταση, διεκδικώντας μία έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Την οποία αν κερδίσει, θα την πάρει στη Λέσβο, μειώνοντας κατά μία τη δύναμη του συνδυασμού του Παύλου Βογιατζή, είτε στη Χίο είτε στη Λέσβο, προκαλώντας έτσι «καραμπόλα» αλλαγών στην κατανομή ανά νησί, και ανά συνδυασμό. Την ίδια ώρα, ο νικητής των εκλογών, Νάσος Γιακαλής, από χθες στέλνει προσκλήσεις για την ορκωμοσία την ερχόμενη Τρίτη 28 Δεκεμβρίου.

Νωρίς χθες το πρωί αναρτήθηκαν στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης τα επικυρωμένα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βάσει των οποίων και αναμένεται να υπάρξει ένσταση για τις εκλογές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το συνδυασμό που δεν έχει εκλέξει ούτε ένα σύμβουλο, ενώ η ίδια απόφαση φέρνει τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά στους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες των δύο μικρότερων Νομών της Περιφέρειας.

Εξαιρείται το Αιγαίο

Η απόφαση του δικαστηρίου, σε ό,τι αφορά στους περιφερειακούς συμβούλους, ανέτρεψε τα όσα έως τώρα είχαν υπολογίσει οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης σχετικά με τους εκλεγέντες συμβούλους στους Νομούς Χίου και Σάμου. Κι αυτό γιατί οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου εξαιρούνται απ’ τη διάταξη του νόμου του «Καλλικράτη», που θέλει να εκλέγονται σε κάθε περιφερειακή ενότητα ως πλειονοψηφήσαντες σύμβουλοι οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες εφόσον ο συνδυασμός τους πάρει έδρα. Στο Αιγαίο το «δικαίωμα» να εκλέγουν τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες τους διατηρούν οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης μόνο στην περιφερειακή ενότητα που παίρνουν τις περισσότερες έδρες, εν προκειμένω ο συνδυασμός του Παύλου Βογιατζή στη Λέσβο, όπου και εκλέγει το Θεόδωρο Βαλσαμίδη.

Έτσι, όπως φαίνεται στην απόφαση του δικαστηρίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλέγει απ’ το νησί της Ικαρίας την πρώτη σε σταυρούς υποψήφια, την Ευγενία Μανόλη, κι όχι τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη του Νομού Σάμου, Σταμάτη Φιλιππή.
Ομοίως ανακηρύχθηκε ως περιφερειακός σύμβουλος, αντί του Παντελή Βρουλή, υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Νομού Χίου από το συνδυασμό του Παύλου Βογιατζή, ο δήμαρχος Καρδαμύλων, Βαγγέλης Μελιτζάνης, και στη Σάμο, αντί του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη, Θαλασσινού Θαλασσινού, ο πρώην δήμαρχος Πυθαγορείου Πολυκράτης Κωνσταντινίδης.

Έδρα στο Βόρειο Αιγαίο

Ένσταση, όμως, είναι ήδη αποφασισμένο να κατατεθεί απ’ το συνδυασμό «Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά», η οποία και θα διεκδικήσει μία έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.
«Τη δικαιούμαστε», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού, Τάκης Τσιρεπλής μιλώντας στο «Ε» κι αναγγέλλοντας πως εντός της προθεσμίας ο δικηγόρος Απόστολος Κομνηνάκας για λογαριασμό του συνδυασμού θα υποβάλει ένσταση.
Όπως μας είπε ο κ. Κομνηνάκας, εξηγώντας και το πού θα βασιστεί η ένσταση, «σύμφωνα με το άρθρο 139, παράγραφος τρία, του νόμου του “Καλλικράτη”, με τον οποίο και διεξήχθησαν οι εκλογές, οι αδιάθετες έδρες απ’ την πρώτη κατανομή του πρώτου γύρου διατίθενται ανά μία στους επιλαχόντες συνδυασμούς. Είναι απόλυτα σαφές ότι με αυτήν τη διάταξη η “Ανταρσία” λαμβάνει την τελευταία αδιάθετη έδρα της πρώτης κατανομής του πρώτου γύρου και μετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.».
Βάσει των αποτελεσμάτων για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στον πρώτο γύρο κατανέμονται 21 συνολικά έδρες. Στην πρώτη κατανομή του μένουν αδιάθετες τρεις έδρες, εκ των οποίων δόθηκαν οι δύο στους επιλαχόντες συνδυασμούς των Βασίλη Τεντόμα και Ηλία Γιαννίρη. Η τρίτη αδιάθετη δόθηκε στο Νάσο Γιακαλή, που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο. «Ο νικητής των εκλογών, όμως, δε θεωρείται ως επιλαχών συνδυασμός, παρ’ ότι είχε υπόλοιπο 3.196 ψήφων μετά την πρώτη κατανομή, έναντι 2.400 που έλαβε η “Ανταρσία”, που ήταν επιλαχών συνδυασμός», θα υποστηρίξει στην ένστασή του ο συνδυασμός.

Μείον μία ο Βογιατζής

Παρ’ όλο που απ’ την πρώτη κατανομή την έδρα ο συνδυασμός, αν ικανοποιηθεί η ένστασή του, θα την πάρει απ’ το Νάσο Γιακαλή, ο τελικός ζημιωμένος θα είναι ο συνδυασμός του Παύλου Βογιατζή. Κι αυτό γιατί ο νικητής εκ του νόμου στις δύο κατανομές λαμβάνει τις 25 στις 41 έδρες, οπότε θα πρέπει να υπολογιστεί, αν δικαιωθεί η «Ανταρσία», πώς θα ανακατανεμηθούν οι έδρες μεταξύ των δύο πρώτων στις εκλογές συνδυασμών στα δύο μεγαλύτερα νησιά, Λέσβο και Χίο, ώστε ο συνδυασμός Γιακαλή να διατηρήσει 25 έδρες. Σε αυτό το σενάριο ο συνδυασμός Βογιατζή από 11 έδρες θα μείνει με 10.
Σημειωτέον ότι την έδρα η «Ανταρσία στο Αιγαίο» θα την πάρει - αν δικαιωθεί - στη Λέσβο, αφού εκεί διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Ενστάσεις για τα ανηρτημένα αποτελέσματα θα μπορούν να υποβληθούν έως και τις 3 Ιανουαρίου (παραμένουν τρεις ημερολογιακές ημέρες ανηρτημένα και για ακόμη επτά μέρες υποβάλλονται ενστάσεις) και στη συνέχεια θα διαβιβαστούν προς εκδίκαση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης.
Ανεξάρτητα, όμως, απ’ τις ενστάσεις, ο Νάσος Γιακαλής στέλνει προσκλήσεις για την ορκωμοσία του Συμβουλίου, η οποία και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Στην ορκωμοσία θα μετάσχουν οι 41 σύμβουλοι τα ονόματα των οποίων έχουν περιληφθεί στην ανηρτημένη στο Πρωτοδικείο απόφαση, ο ίδιος και οι τρεις εκλεγέντες αντιπεριφερειάρχες Νομού Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης, Νομού Χίου Κώστας Γανιάρης και Νομού Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: