Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Κεφαλικός φόρος αίματος

ΤΑ ΜΑΤ ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ - ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

«Τι κάνετε μωρέ; Τι χτυπάτε τα παιδιά έτσι;», ούρλιαξε μια γυναίκα που στεκόταν ακριβώς απέναντι από το σημείο όπου πέντε-έξι άντρες των ΜΑΤ χτυπούσαν με μανία έναν καταματωμένο, πεσμένο καταγής, νεαρό. Με κλομπ που προσγειώνονταν στο κεφάλι του και με κλοτσιές σε όλο το σώμα.
Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο γ.γ. της Νεολαίας Συνασπισμού, Νάσος Ηλιόπουλος. Η κραυγή αγωνίας της περαστικής από το χώρο γυναίκας καταδεικνύει το μέγεθος της αγριότητας που εκδηλώθηκε από άνδρες των ΜΑΤ, μέσα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Μπροστά στα μάτια έκπληκτων πολιτών, δικηγόρων αλλά και δικαστικών (!), τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε βάρος του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης στους 45 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της προχθεσινής πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Και χτύπησαν στο ψαχνό.

Δύο από τα θύματα της βάναυσης επίθεσης, εκ των οποίων ο ένας είναι ο γενικός γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού, Νάσος Ηλιόπουλος, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Κάποιοι άλλοι μπορεί μεν να μάτωσαν, αλλά ευτυχώς δεν υπέστησαν τόσο μεγάλη ζημιά.

Κι όλα αυτά γιατί η αστυνομία δεν ήθελε το συγκεντρωμένο πλήθος, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν φίλοι, συγγενείς και συμφοιτητές των συλληφθέντων, στο χώρο απ' τον οποίο θα οδηγούνταν οι 45 κατά την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα. Ετσι άρχισαν να τους απωθούν χρησιμοποιώντας ασπίδες, σπρωξιές και λεκτικές αποστροφές, ενώ στις διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων η απάντηση ήρθε με τη χρήση ανεξέλεγκτης βίας.

Κοπέλες «προσγειώνονταν» απότομα, ακόμη και με το κεφάλι, από τα περβάζια όπου κάθονταν στα μάρμαρα της Ευελπίδων, νεαροί στριμώχνονταν σε γωνίες και ξυλοφορτώνονταν. Σε κάποιους μάλιστα έκαναν και «πρόβα σύλληψης», βάζοντάς τους χειροπέδες τις οποίες αργότερα οι ίδιοι αστυνομικοί αφαιρούσαν σπρώχνοντάς τους παράλληλα έξω από τα Δικαστήρια.

«Ρε σεις, πληρώνεστε με το κεφάλι;», φώναξε χαρακτηριστικά προς τους αστυνομικούς ένας περαστικός βλέποντας χτυπημένα παιδιά, με αίματα στο πρόσωπο. Δεν έλειψαν βέβαια και κάποιες, ευτυχώς λίγες, φωνές επιδοκιμασίας της συμπεριφοράς των ΜΑΤ.

«Οι μανάδες τους να τα χαρούν, να τα πατήσετε κάτω όλα», επέχαιραν κάποιοι θιασώτες της ωμής αστυνομικής βίας.

Ο προϊστάμενος

Στις διαμαρτυρίες παριστάμενων δικηγόρων, προς τους προϊσταμένους της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου, η απάντηση ήταν να προχωρήσουν αν το επιθυμούν σε υποβολή αναφοράς. Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι συνήγοροι, ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου από τον οποίο ζήτησαν να παρέμβει, τους ξεκαθάρισε ότι τα ΜΑΤ βρίσκονται στα Δικαστήρια για να επιβάλουν την τάξη και δεν είναι δικό του θέμα το πώς ενεργούν.

Μιλώντας στην «Ε» η Χρύσα Πετσιμέρη και η Αντωνία Λεγάκη, συνήγοροι υπεράσπισης κάποιων από τους 45, χαρακτήρισαν την επίθεση των ΜΑΤ «πρωτόγνωρη» και επισήμαναν τον κίνδυνο «κάποια στιγμή τα αλόγιστα χτυπήματα στο κεφάλι να προκαλέσουν αναπηρία ή και θάνατο».

«Είναι τυχαίο αυτές τις ημέρες που δεν είχαμε ένα νέο Γρηγορόπουλο», είπαν χαρακτηριστικά.

Πολύ αργότερα, όταν πια η κατάσταση είχε εκτονωθεί, έγινε γνωστό ότι παραγγέλθηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένη Ράικου, η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο την επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του γ.γ. της Νεολαίας του ΣΥΝ, Νάσου Ηλιοπουλου. Σε περίπτωση δε που συναινεί το θύμα, θα εξεταστεί και από ιατροδικαστή.

Για «απρόκλητη, βάναυση επίθεση» σε βάρος Ηλιόπουλου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι φαινόμενα -δήλωσε αναφερόμενος και στις επιθέσεις σε βάρος των διαδηλωτών στη μνήμη Γρηγορόπουλου- άκρως επικίνδυνα για την ίδια τη Δημοκρατία. Δεν γνωρίζουμε αν δρουν δυνάμεις μέσα στην αστυνομία ανεξέλεγκτα ή αν αυτά γίνονται, ακόμη χειρότερα, κατ' εντολή. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι πρόκειται για εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες».

Για «αναίτια και κτηνώδη επίθεση» έκανε λόγο και η Νεολαία Συνασπισμού.

Τη «φόρμουλα» για να οδηγηθούν όλοι οι ενήλικες συλληφθέντες στον ανακριτή και όχι στο αυτόφωρο βρήκε χθες ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης.

Σχηματίζοντας ξεχωριστές δικογραφίες, όπου μαζί με όσους έχουν δίωξη λόγω «κουκουλονόμου» (κυρίως γιατί είχαν ...μαντίλια λαιμού) -που αναβαθμίζει το πλημμέλημα σε κακούργημα- έβαζε και άλλους οι οποίοι έχουν πλημμελήματα, τους έστειλε συλλήβδην στον ανακριτή.

Ετσι από τους 45, οι 17 που είναι ανήλικοι παραπέμφθηκαν σε ρητή δικάσιμο κι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι 38 παραπέμφθηκαν στον ανακριτή και παραμένουν κρατούμενοι.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση οι 38 είναι η διάταξη του «κουκουλονόμου» και τα πλημμελήματα «διατάραξη κοινής ειρήνης, απρόκλητη σωματική βλάβη, αντίσταση κατά της αρχής». *

 enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: