Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

3 κοιτάσματα χωρίς «γκρίζες» ζώνες

  • Επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο μελετούν Ήπειρο, Ιόνιο και Κρήτη και δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν τις έρευνες για τον «μαύρο χρυσό»
  • Ο πυρετός του «μαύρου χρυσού» κορυφώθηκε μετά την εξαγγελία του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή

«ΜΕΡΕΣ1973» πιστεύουν ότι θα ζήσουν σύντομα Έλληνες επιστήμονες αφού η καναδική εταιρεία Dennison ανακάλυψε το πρώτο κοίτασμα πετρελαίου στη Β. Ελλάδα, μόνο που αυτή τη φορά το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα μετατοπίζεται σε Ιόνιο, Κρήτη και Ήπειρο...

Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται το κοίτασμα των Ιωαννίνων, που μπορεί να δώσει τον «μαύρο χρυσό» μέσα σε δύο μόλις χρόνια, το κοίτασμα της Κέρκυρας, τα αποθέματα του Κατάκολου, καθώς και τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται νότια της Κρήτης ενώ θα αποφευχθούν περιοχές του Αιγαίου που αμφισβητούνται από την Τουρκία...

Ο «πυρετός του μαύρου χρυσού» κορυφώθηκε μετά την εξαγγελία στη Βουλή του Γιώργου Παπανδρέου για επιτάχυνση των διαδικασιών με «επικαιροποίηση του νόμου» και οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που ανοίγουν έτσι τον δρόμο για την υποβολή των προτάσεων των ξένων επενδυτών στον δημόσιο φορέα που πρόκειται σύντομα να συγκροτηθεί.

«Σαν έτοιμες από καιρό», νορβηγικές αμερικανικές και καναδικές εταιρείες είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν έρευνες σε περιοχές του Ιονίου, της Κρήτης και της Ηπείρου, καθώς ορισμένες από αυτές έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Άλλωστε, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επιβεβαίωσε σχετικά δημοσιεύματα της Real news και του Κώστα Χαρδαβέλλα, επισημαίνοντας στη Βουλή ότι «στην περιοχή του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων».

Το... εύκολο

Η αρχή πρόκειται να γίνει από το πιο «εύκολο» κοίτασμα, που δεν είναι άλλο από αυτό που βρίσκεται βόρεια των Ιωαννίνων προς τα σύνορα με την Αλβανία, περιοχή από την οποία είχε αποχωρήσει το 2001 η αγγλική εταιρεία Enterprise Oil, φθάνοντας το γεωτρύπανό της στα 4.500 μέτρα. Εδώ το κοίτασμα υπολογίζεται στα 5.500 μέτρα βάθος και φαίνεται να κρύβει 200 εκατ. βαρέλια. Επόμενος στόχος ενδεχομένως να είναι τα κοιτάσματα νότια και δυτικά της Κέρκυρας που οι επιστήμονες Αντώνης Φώσκολος και Ηλίας Κονοφαγος έχουν ονομάσει «Αχιλλέα» και «Πύρρο». Μόνο ο «Αχιλλέας» εκτιμάται ότι θα δώσει 500 εκατ. βαρέλια, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για πέντε χρόνια...

Το Κατάκολο

Το Κατάκολο θεωρείται γνωστό κοίτασμα στη θαλάσσια περιοχή όπου παλαιότερα είχαν γίνει σχετικές γεωτρήσεις ενώ ο πλούτος σε φυσικό αέριο κρύβεται νότια της Κρήτης. Εδώ υπάρχουν τρία μεγάλα κοιτάσματα: νοτιοανατολικά το κοίτασμα του «Ηροδότου» με 1-3 τρισ. κυβικά μέτρα, που έχει εντοπιστεί από Γάλλους επιστήμονες το «Κρήτη Α» νότια του κόλπου της Μεσσαράς με 200 δισ. κ.μ., και εκείνο που υπάρχει προς τα νοτιοδυτικά και το αποκαλούν «Λιβύη», το οποίο, όπως εκτιμά η ΒΡ, αγγίζει το 1 τρισ. κ.μ. Άλλωστε, γι' αυτό ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) με Αλβανία, Αίγυπτο και Λιβύη. «Στο Ιόνιο Πέλαγος είναι γνωστό ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», τονίζει στην «R» ο Ηλ. Κονοφάγος πρώην γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ.

Πανηγυρισμοί στην Κύπρο

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ικανοποίηση έγινε δεκτή στη Λευκωσία η ανακάλυψη του πρώτου στόχου κοιτάσματος στη ζώνη φυσικού αερίου, που επιχειρεί το νορβηγικό γεωτρύπανο Sedco Express στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Κι αυτό διότι, μόλις 20 χιλιόμετρα από το «Λεβιάθαν», βρίσκεται το κοίτασμα «Κύπρος Α» της Λευκωσίας, στο οποίο η ίδια κοινοπραξία, η Noble, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις πολύ σύντομα... Μάλιστα, η Noble με ανακοίνωση της ανέφερε ότι το τρυπάνι συνάντησε πράγματι φυσικό αέριο. Στις 20 Οκτωβρίου, το γεωτρύπανό Sedco Express ξεκίνησε τη γεώτρηση και στις 29 Νοεμβρίου, ύστερα από 40 ημέρες, συνάντησε το κοίτασμα σε βάθος πέντε χιλιομέτρων. Υπάρχουν ακόμη δύο στόχοι βαθύτερα, για τους οποίους οι δοκιμές θα καθορίσουν κατά πόσο το κοίτασμα μπορεί να δώσει οικονομικές παροχές φυσικού αερίου, ενώ το κόστος του γεωτρύπανου φτάνει τα 240.000 δολάρια την ημέρα...

(REALNEWS - ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΔΗΜΑΡΑΣ)

Ντιζελοκίνητη κυβέρνηση

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ τον Φεβρουάριο, σε ερώτηση για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου, απάντησε περιπαικτικά: «Ο Χαρδαβέλας δεν μου έχει παραδώσει τα κλειδιά των πυλών του μυστηρίου». Ο κ. Πάγκαλος αντιπροσωπεύει όσους χλεύαζαν επί δεκαετίες αυτούς που υποστήριζαν ότι υπάρχει αναξιοποίητος ενεργειακός πλούτος στη χώρα. Στην ίδια συνεδρίαση, τον Φεβρουάριο, ο αντιπρόεδρος είχε προαναγγείλει τη δημιουργία κρατικού φορέα που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα θέματα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Τον Νοέμβριο εξαγγέλθηκε και πάλι η ίδρυση του οργανισμού, με την ονομασία «Δημόσιος Φορέας Υδρογονανθράκων». Στο εννιάμηνο που κύλησε δεν βρέθηκαν τα κλειδιά των «πυλών του μυστηρίου», βρέθηκε όμως το όνομα της νέας ΔΕΚΟ.

ΥΓ.: Κάτι μυρίζει άσχημα και, αν και η κυβέρνηση είναι ντιζελοκίνητη, δεν είναι πετρέλαιο. Μάλλον μυρίζουν τα πόδια της κυβέρνησης. Μέχρι να κουνήσει το ένα, βρομάει το άλλο.

(REALNEWS - ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ)
(Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: