Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Νέο Μισθολόγιο: 740€ για τους νεοδιόριστους

Του Κώστα Τσαχάκη

«Κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της εισοδηματικής πολιτικής, η οποία ακολουθείται τώρα στις ΔΕΚΟ, θα είναι το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι περικοπές στους υψηλόμισθους κατ' αντιστοιχία πιθανότατα με το πλαφόν των 4.000 ευρώ μεικτά που τέθηκε στους δημόσιους οργανισμούς, η ενσωμάτωση ή και κατάργηση επιδομάτων και η συρρίκνωση των βασικών μισθών των πρωτοδιόριστων στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα (740 ευρώ).

Οι συστάσεις της τρόικας είναι σαφείς: Πρέπει να εκλείψουν τα λεγόμενα «ρετιρέ» και να συνδεθεί η αμοιβή με τις ικανότητες και την παραγωγικότητα του κάθε υπαλλήλου με απώτερο στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Ετσι, στο αναθεωρημένο μνημόνιο ζητείται από το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου μια έκθεση για τη διάρθρωση, το ύψος των αμοιβών και τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο.

Στην ίδια έκθεση θα περιέχεται σχέδιο αναδιάταξης του εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να ενισχυθούν ο φορολογικός μηχανισμός, οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η Επιθεώρηση Εργασίας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την ΑΔΕΔΥ. Εντός του Φεβρουαρίου βάσει μνημονίου τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσουν «αναλυτικό σχέδιο δράσης για την υλοποίηση του απλοποιημένου συστήματος αμοιβών».

Το σχέδιο αυτό θα εξεταστεί και από τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα επισκεφθούν εκ νέου την Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου για την έγκριση της τέταρτης δόσης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2011.

Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νέο μισθολόγιο σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι θα... απολαμβάνουν μισθούς ανάλογους του ιδιωτικού τομέα και σε δεύτερη φάση θα περάσει και στους εν ενεργεία. Εκτός κι αν η τρόικα επιμείνει στην άμεση ταυτόχρονη εφαρμογή του αμέσως μετά την ψήφισή του.

Το χρονοδιάγραμμα του ενιαίου μισθολογίου Ιανουάριος

  • 2011: Ολοκλήρωση έκθεσης για το ύψος των αμοιβών στο Δημόσιο
  • Ιανουάριος 2011: Εναρξη διαλόγου κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ
  • Φεβρουάριος 2011: Παρουσίαση σχεδίου δράσης για το ενιαίο μισθολόγιο
  • Ιούνιος 2011: Ψήφιση νομοσχεδίου για το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: