Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ: Η δουλεία στην εκπαίδευση κι η ΔΟΕ κοιμάται

Της Ντίνας Ρέππα,
δασκάλα, σύλλογος εκπ/κών Π.Ε. «ο Αριστοτέλης»
και του Κώστα Τουλγαρίδη,
γυμναστή, σύλλογος εκπ/κών Π.Ε. «Κ.Σωτηρίου»

Πρώτη φορά στα χρονικά της εκπαίδευσης από τον πόλεμο και μετά, χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που καλύπτουν τις ειδικότητες των 800 ολοημέρων νέου αναμορφωμένου προγράμματος, τη δεύτερη ξένη γλώσσα, την παράλληλη στήριξη, την ΠΔΣ κ.λπ. δε γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν. Ο λόγος πρωτοφανής, δεν προσλήφθηκαν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά μέσω ευρωπαϊκών επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Δε φτάνει που η Διαμαντοπούλου έφτιαξε 800 μικρά τρελοκομεία για μαθητές κι εκπαιδευτικούς, προσπαθεί να τα στελεχώσει και τζάμπα. Οι αναπληρωτές συνάδελφοι μας πλήρους ή μειωμένου ωραρίου δουλεύουν σε μια και μοναδική εργασία χωρίς να παίρνουν ούτε ευρώ. Μετακινήθηκαν σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, πληρώνουν νοίκια, δεν μπορούν να κάνουν άλλη δουλειά, είναι απλήρωτοι και κανείς δε δεσμεύεται ότι θα πληρωθούν στο τέλος κάθε μήνα όπως ίσχυε μέχρι τώρα για όλους τους αναπληρωτές. Γιατί με το ΕΣΠΑ αποταμιεύονται τα χρήματα δυο φορές το χρόνο. Στους δούλους τουλάχιστον δίνανε ένα πιάτο φαϊ, κι ένα κεραμίδι. Στους σύγχρονους δούλους της εποχής της τρόικας, του μνημονίου, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, υπάρχει μόνο βούρδουλας.

Έτσι, όχι μόνο δουλεύουν τζάμπα αλλά καλούνται να δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα και μάλιστα να πληρώνουν γιʼ αυτό. Γιατί τι άλλο είναι τα επιμορφωτικά σεμινάρια του Σαββατοκύριακου; Απλήρωτη δουλειά για να σωθεί το προφίλ της υπουργού παιδείας, Διαμαντοπούλου και του ειδ. Γραμματέα, Κοντογιάννη που τα κανόνισε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Οι συνάδελφοι ειδικοτήτων καλούνται να επιμορφωθούν Σαββατοκύριακο φυσικά χωρίς αποζημίωση. Στην επαρχία τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι έξοδα μετακίνησης και διαμονής, π.χ. ο συνάδελφος από την Πάρο καλείται να πάει να επιμορφωθεί Σαββατοκύριακο στη Ρόδο. Κάποιες ειδικότητες μάλιστα που καλούνται να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια τις καθημερινές θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα έξοδα διαμονής, π.χ. ο συνάδελφος της Πληροφορικής που δουλεύει Πάρο και καλείται να επιμορφωθεί στη Ρόδο Δευτέρα και Τρίτη, πρέπει να φύγει από την Παρασκευή γιατί τότε έχει πλοίο και να πληρώσει διαμονή 4 ημερών!!!

Οι εκπαιδευτικοί δεν παίρνουν απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα για να μην υπάρξει αναστάτωση στα σχολεία και χαλάσει το προφίλ της Διαμαντοπούλου ότι τάχα όλα λειτουργούν καλά. Άλλωστε, σʼ αυτό επιστράτευσε όλες τις μεγάλες δυνάμεις, από τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης ως τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΠΑΣΚ. Τα σεμινάρια γίνονται υποχρεωτικά και με υπογραφές για να πληρωθούν οι επιμορφωτές οι οποίοι δεν πηγαίνουν σʼ αυτά για την ψυχή της μάνας τους, αλλά ο αναπληρωτής πρέπει να πάει τζάμπα για να σώσει την ψυχή του!!! 

Τύφλα να ʽχει ο ιδιωτικός τομέας

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Οι αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου δουλεύουν στο δημόσιο σχολείο με τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες του ιδιωτικού τομέα. Το υπουργείο, η Διαμαντοπούλου κι όλοι οι παρατρεχάμενοι της τους εκβιάζουν και τους εκμεταλλεύονται κανονικά. Βασίζονται στην ανασφάλεια που αισθάνονται οι ελαστικά εργαζόμενοι για να τους εξοντώσουν. «Θα έρθεις όποτε θέλω, απλήρωτος, θα βάζεις απʼ την τσέπη σου, γιατί αλλιώς δουλειά δε θα βρεις», αυτή είναι η έμμεση απειλή του κράτους. Είναι εξαιρετικά σαφές ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία ενός κυβερνητικού σχεδίου που επιδιώκει να πολτοποιήσει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών ελαστικά εργαζόμενων και μονίμων. Γιατί ας μην έχουν αυταπάτες οι μόνιμοι. Η καμπάνα χτυπάει για όλους. Το κράτος μας θέλει να του παραδώσουμε χρόνο, σώμα και ψυχή. Εμείς πρέπει να πούμε για άλλη μια φορά, στους μαθητές μας τα πάντα, στον εργοδότη μας ούτε ένα δευτερόλεπτο!

Δεν υπάρχει συνδικάτο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Καλύτερη εκδούλευση απʼ αυτή που παρέχει το Δ.Σ. της ΔΟΕ, η Διαμαντοπούλου δεν μπορούσε να περιμένει.  
Η κατάσταση στα σχολεία έχει χτυπήσει συναγερμό εδώ και πολλές βδομάδες και η ΔΟΕ τηρεί ένοχη σιωπή και συναίνεση. Άλλωστε, ο πρόεδρος έχει σοβαρότερες ασχολίες, όπως οι εκλογές των ΚΥΣΠΕ. Κουβέντα δε λέει το Δ.Σ. για το χαμό που επικρατεί στα 800 ολοήμερα νέου αναμορφωμένου προγράμματος. Η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ έχουν επιβάλει πλειοψηφία στη ΔΟΕ που τα αποδέχεται και τα στηρίζει, αρνούμενες οποιαδήποτε ουσιαστική κριτική κι έμπρακτη αντίδραση. Κουβέντα για τα χιλιάδες κενά, κουβέντα για τα υπόλοιπα σχολεία που δεν έχουν ειδικότητες, κουβέντα για την πληρωμή των αναπληρωτών και το ΕΣΠΑ, κουβέντα και για την επιμόρφωση. Αυτό το συνδικάτο προστατεύει την εργοδότρια κι όχι τον εργαζόμενο. Γιʼ αυτό και στην πρόταση που κατέθεσε ο Παντελίδης Ντίνος, εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, να καλέσει το Δ.Σ. τους εκπαιδευτικούς να μη συμμετέχουν στα σεμινάρια και να τους παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη, η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ αρνήθηκαν. Άφησαν τους συναδέλφους ως πρόβατα επί σφαγή, εντελώς απροστάτευτους απέναντι στην πρωτοφανή εργοδοτική αυθαιρεσία του Υπουργείου. Στον ιδιωτικό τομέα, τα σωματεία που καλύπτουν τον εργοδότη όταν βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτα, ονομάζονται εργοδοτικά. Τη ΔΟΕ πώς θα τη χαρακτηρίζαμε;

Οι σύλλογοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Οι σύλλογοι χρειάζεται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους ΤΩΡΑ. Καθυστερήσαμε κιόλας. Να καλύψουμε τους συναδέλφους στην άρνησή τους, να πάμε σε όλα τα ΠΕΚ μαζί με το συντονιστικό ωρομισθίων-αναπληρωτών και την ΠΕΑΕ και να μπλοκάρουμε έμπρακτα τις διαδικασίες τους. Να διερευνήσουμε την επίσχεση εργασίας για τα ζητήματα των πληρωμών. Η υπόθεση αυτή μαζί με τις 800 μεγάλες αθλιότητες, είναι βόμβα στην καρδιά της εκπαίδευσης. Να την απασφαλίσουμε για να σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης και της Διαμαντοπούλου κι όχι στις ζωές των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας. Μπορούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: