Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ανοιχτή επιστολή προς τους συναδέλφους αναπληρωτές

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Προσληφθήκαμε ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου στα 800 δημοτικά με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Δε διοριστήκαμε και με βάση τόσο το νέο νόμο που απαξιώνει πλήρως την προϋπηρεσία μας όσο και τους διαρκώς μειωμένους διορισμούς που κάνει το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως το μέλλον μας είναι αβέβαιο και θολό.

Μέχρι τώρα έχουμε προσληφθεί ως αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα). Το πρόγραμμα αυτό λήγει το 2013, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δεσμευτεί σε τίποτα για το μετά, ενώ οι όροι εργασίας που ορίζει το ΕΣΠΑ είναι χειρότεροι και από αυτούς που ζούσαμε ως ωρομίσθιοι. Ειδικότητες όπως οι καθηγητές γερμανικών και γαλλικών είναι υποχρεωτικά αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, οι αναπληρωτές αγγλικής φιλολογίας είναι εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενώ ταυτόχρονα ακόμα και ο τρόπος και ο χρόνος καταχώρησης της προϋπηρεσίας φαίνεται να είναι διαφορετικός από αυτόν που ορίζεται από τους αναπληρωτές που πληρώνονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον, δε διευκρινίζεται ο μισθός που θα παίρνουμε ούτε και το πότε θα πληρωνόμαστε. Και όλα αυτά όταν πολλοί που δουλέψαμε ωρομίσθιοι είμαστε ακόμα απλήρωτοι. Τα έξοδα τρέχουν και ακόμα και το γεγονός ότι καλούμαστε σε επιμόρφωση μέσα σε Σαββατοκύριακο, εκτός ωραρίου εργασίας, πολλοί μακριά από τα σπίτια μας, δείχνουν προθέσεις για το τι έπεται.

Τη στιγμή που όλη την προηγούμενη χρονιά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έλεγε ότι οι εκπαιδευτικοί πλεονάζουν, τη στιγμή που τα κενά υποτίθεται ότι δεν υπάρχουν, την ίδια στιγμή προσληφθήκαμε όλοι αναπληρωτές και όχι μόνιμοι για να καλύψουμε βασικές ανάγκες του σχολείου, την ίδια στιγμή μαθητές και γονείς φωνάζουν και κινητοποιούνται γιατί λείπουν καθηγητές από τα σχολεία ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Και είμαστε ταυτόχρονα για πολλούς διευθυντές και προϊσταμένους τα παιδιά για όλες τις δουλειές, εκείνοι που κλείνουν τρύπες ακόμα και σε έξι σχολεία ταυτόχρονα και υπογράφουμε συμβάσεις που δεν αναφέρουν το πλήρες ωράριο που θα έχουμε όλο το σχολικό έτος.

Και δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση, κυρίως εμείς που είμαστε εκπαιδευτικοί, να ξεχνάμε το ρόλο των 800 δημοτικών σε σχέση με τα παιδιά. Ένα «πιλοτικό» πρόγραμμα εξάντλησης των παιδιών, ένα «πιλοτικό» πρόγραμμα του οποίου η παιδαγωγική αξία αμφισβητείται έντονα από όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και που φαίνεται να μην έχει κανένα σχεδιασμό πραγματικό για τον τρόπο λειτουργίας του, όταν δεν έχουν επιλυθεί ούτε τα κτηριακά προβλήματα

Η επιλογή του υπουργείου να πραγματοποιήσει τα ΠΕΚ για αρκετές ειδικότητες μέσα σε Σαββατοκύριακα δεν είναι τυχαία. Τα μοντέλο της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας, το μοντέλο του τζάμπα εργαζόμενου υλοποιείται συνολικά από την κυβέρνηση και δεν αφορά μόνο το χώρο της παιδείας. Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει θέση και για το ζήτημα αυτό.

Συνάδελφε αναπληρωτή,

Αν δεν κινητοποιηθούμε μια νέα ζωή «ωρομισθίας» μας περιμένει. Με μόνιμη, ελαστική εργασία, με πληρωμές κάθε 4 – 5 μήνες που ούτε για τα βασικά δε θα φτάνουν, με μειωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η εκμετάλλευσή μας πρέπει να λήξει. Έχουμε δικαιώματα και πάνω από όλα έχουμε το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή εργασία σε ένα πραγματικά δημόσιο σχολείο αντάξιο των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών και με αξιοπρεπείς όρους εργασίας για τους εκπαιδευτικούς. Δε θα επιτρέψουμε να καταπατούνται τα δικαιώματα μας. Αντιστεκόμαστε στις οποιεσδήποτε αυθαιρεσίες, παλεύουμε για όσα μας ανήκουν μέσα από τους συλλόγους μας. Συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες των συλλόγων μας.

Διεκδικούμε

ü Μόνιμους μαζικούς διορισμούς।Κατάργηση της ςλαστικής εργασίας।καμιά περικοπή από την παιδεία

ü Να ενταχθεί η μισθοδοσία μας στον κρατικό προϋπολογισμό

ü Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα 800 σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα.

ü Να πληρωθούν τώρα όλοι οι συνάδελφοι αναπληρωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: