Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Σε κενά αέρος... η εκπαίδευση


Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
(από την Ελευθεροτυπία)

Είναι, μέχρι στιγμής, το δυσκολότερο πρόβλημα στο οποίο καλείται να δώσει λύση η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πέρυσι: διορίστηκαν 6.000 εκπαιδευτικοί, συνταξιοδοτήθηκαν 4.355, είχαμε 7.000 κενές θέσεις στα σχολεία. Φέτος: διορίστηκαν 2.825 εκπαιδευτικοί, συνταξιοδοτούνται 11.466, πόσες κενές θέσεις θα έχουν τα σχολεία;

Απάντηση οριστική και σίγουρη θα δοθεί στις 13 Σεπτεμβρίου και μένει να δούμε εάν η νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ θα κερδίσει το πρώτο της σοβαρό στοίχημα, να βρουν δηλαδή όλοι οι μαθητές δασκάλους στην τάξη.

Πάντως, με μειωμένους κατά 50% τους διορισμούς, τους λιγότερους της τελευταίας 15ετίας, και με τριπλάσιο από πέρυσι τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων, λόγω των νέων ασφαλιστικών μέτρων, όλες οι εκτιμήσεις για τα κενά στα σχολεία οδηγούν μόνο σε αρνητικές προβλέψεις.

Σε 11.000 με 12.000 υπολογίζει ότι θα ανέλθουν φέτος τα κενά μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η ΟΛΜΕ, ενώ αντίστοιχες προβλέψεις κάνει και η ΔΟΕ. «Θα καλύψουμε τα κενά με τη δραστική περικοπή των αποσπάσεων, με την ουσιαστική αποτύπωση των κενών, με το εργαλείο των δυνατών μετακινήσων εκεί όπου έχουμε υπεραριθμίες και κυρίως με την τοποθέτηση είτε με τους διορισμούς είτε με τις αναπληρώσεις. Φέτος διορίζουμε εκεί όπου υπάρχουν πραγματικά κενά. Δεν διορίζουμε γενικώς και αορίστως όπως γινόταν...», απαντά η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της υφυπουργού, πάντως, το υπουργείο Παιδείας δείχνει ότι δεν πιάστηκε στον ύπνο, καθώς ήδη από τον Νοέμβριο, όπως είπε η ίδια, έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή με αντικείμενο τον εξορθολογισμό των αναγκών και την κατανομή με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Ετσι, περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι είτε στο υπουργείο είτε σε άλλες ανάλογες θέσεις επιστρέφουν στις τάξεις, ενώ έχει γίνει αποτύπωση των υπεραριθμιών. Δηλαδή μπορεί ένα σχολείο της χώρας να είχε 6-7 γυμναστές ενώ χρειάζονταν 2 και το διπλανό σχολείο να μην είχε κανέναν. Σε αυτή την περίπτωση έστελναν αναπληρωτή. Με τα νέα δεδομένα, θα μπορεί ο περιφερειακός διευθυντής να κάνει μετακινήσεις εκπαιδευτικών από το ένα σχολείο στο άλλο στον ίδιο ή σε διπλανό νομό.

«Φέτος έχουμε κάνει σοβαρή προσπάθεια αποτύπωσης των κενών και διάταξης των εκπαιδευτικών μας δυνάμεων με τρόπο ορθολογικό», δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Η εξίσωση αυτή είναι δύσκολη αλλά ευελπιστώ ότι θα πάμε καλά τον Σεπτέμβρη παρά τις δυσμενείς συνθήκες».

Ενα στοιχείο που θα γείρει πάντως καθοριστικά τη ζυγαριά προς τη μία ή την άλλη πλευρά είναι ο αριθμός των αναπληρωτών, ο οποίος δεν είναι γνωστός. Αλλα ακόμη και αν ο αριθμός των αναπληρωτών είναι ικανοποιητικός, οι ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών εκτιμούν ότι τα κενά θα είναι πολύ μεγάλα, αφού φέτος έχουμε τριπλάσιο αριθμό αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Οι αιτήσεις φέτος ανέρχονται συνολικά στις 11.466. Ο αντίστοιχος περσινός αριθμός ήταν 4.355.

Να προχωρήσει σε συμπληρωματικούς μόνιμους διορισμούς θα ζητήσει με επιστολή της που θα στείλει σήμερα στο υπουργείο Παιδείας η ΔΟΕ. «Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με μεγάλα προβλήματα», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης. Ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν 2.500 μόνιμοι διορισμοί και 5.000 διορισμοί αναπληρωτών για να καλυφθούν οι ανάγκες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Αύξηση του αριθμού των μόνιμων διορισμών ζητεί και η ΟΛΜΕ, για να καλυφθούν όλα τα κενά και να διατηρηθεί ο αριθμός των 25 μαθητών ανά τμήμα. «Δραματικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις και στη δημόσια εκπαίδευση από τα μέτρα της κυβέρνησης», δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης. Το υπουργείο Παιδείας «προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κάτι που πρακτικά σημαίνει συνενώσεις ή και καταργήσεις τμημάτων, καθώς και την υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε άλλο νομό ή και περιφέρεια προκειμένου να συμπληρώσουν το ωράριό τους».

Αυτό που απαιτείται άμεσα να γίνει, προσθέτει ο κ. Κοτσυφάκης, είναι, εκτός των μόνιμων διορισμών, έγκαιροι διορισμοί αναπληρωτών και κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων και των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου. *


ΜΕΣΑ ΣΤΟ 7ΜΗΝΟ

160.000 συνταξιοδοτήσεις και άδεια τα Ταμεία
Στο κόκκινο κινδυνεύουν να βρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία με το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι περίπου 160.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους προκαλούν ανησυχία στις διοικήσεις των Ταμείων. Μόνο οι εκπαιδευτικοί έχουν καταθέσει 11.466 αιτήσεις έναντι 4.355 πέρυσι. Στο Δημόσιο εκτιμάται ότι φέτος υποβλήθηκαν τρεις φορές περισσότερες αιτήσεις από πέρυσι, όταν κάθε χρόνο κατά τις ήρεμες περιόδους του Ασφαλιστικού συνταξιοδούνται 5.000 με 6.000 άτομα.

Αρμόδιοι παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας ακόμα και για «κατάρρευση» του Ασφαλιστικού αν δεν υπάρξει ανακοπή του κύματος φυγής κατά τους προσεχείς μήνες.

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων υπάρχουν περίπου 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Το ανησυχητικό είναι ότι το Ταμείο έχει ξεμείνει από ρευστό. Κι αν στην καλύτερη περίπτωση βρουν τα κονδύλια, θα απαιτηθούν πάνω από δύο χρόνια για να καταβάλουν τα σχετικά ποσά.

Αυτή την περίοδο υπολογίζονται σε 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις του Ταμείου - και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα πάρουν σύνταξη μέχρι τα τέλη του έτους. Το εφάπαξ βοήθημα κατά μέσο όρο κυμαίνεται μεταξύ 40.000 και 45.000 ευρώ.

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει εσωτερικός δανεισμός από το πλεονασματικό ΤΕΑΔΥ που χορηγεί τις επικουρικές συντάξεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στη συνέχεια η επιβολή μόνιμης εισφοράς σε όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι ότι 300 πρώην εργαζόμενοι στο Δημόσιο απεβίωσαν πέρυσι χωρίς να προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ, ενώ το Ταμείο δεν μπορεί να καταβάλει χρήματα ούτε κατ' εξαίρεση στους σοβαρά ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να προχωρήσουν σε δανεισμό από το ΤΕΑΔΥ περίπου 300 εκατ. ευρώ, ώστε να καταβληθεί το εφάπαξ στους πρώτους 7.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε προτείνει τη λήψη ομολογιακού δανείου, σε δύο δόσεις, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Πρόταση την οποία δεν είχε αποδεχθεί η ΑΔΕΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αποφασιστεί σε συνεργασία και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η ένταξη στο Ταμείο Πρόνοιας περίπου 50.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και δεν δικαιούνται το εφάπαξ. Στόχος είναι να αυξηθούν περίπου 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τις εισφορές του Ταμείου Πρόνοιας, ποσό που θα αξιοποιείται για την έκδοση νέων εφάπαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: