Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Πολλές συνταξιοδοτήσεις και λίγες προσλήψεις στα δημόσια σχολεία


Υπερδιπλάσιες από τις περσινές είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ο αριθμός τους έφτασε τις 11.466 αιτήσεις ενώ πέρυσι αποχώρησαν από την υπηρεσία 4.355 εκπαιδευτικοί. Από την ραγδαία άνοδο των αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν ορισμένα κενά τα οποία σύμφωνα με την υπουργό θα καλυφθούν «με τη δραστική περικοπή των αποσπάσεων, την ουσιαστική αποτύπωση των κενών, τη δυνατότητα μετακινήσεων εκεί όπου έχουμε υπεραριθμίες και με την τοποθέτηση είτε με τους διορισμούς είτε με τις αναπληρώσεις».

Παράλληλα, οι περιφερειακοί διευθυντές της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούν τους εκπαιδευτικούς από ένα σχολείο σε ένα άλλο στον ίδιο νομό ή σε διπλανό νομό, στην περίπτωση που υπάρχουν κενά.

Το υπουργείο μελετά επίσης την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και θα καθιερώσει την δεύτερη ειδικότητα του εκπαιδευτικού. Για παράδειγμα, ένας κοινωνιολόγος που έχει και πτυχίο Φιλολογίας, θα διδάσκει και φιλολογικά μαθήματα.

Όσον αφορά τους μαθητές προβλέπεται η συγκρότηση τάξεων με περισσότερα από 25 άτομα ανά τάξη, ενώ θα πραγματοποιηθεί δραστική περικοπή της διδακτέας ύλης στην Ε’ και την Στ’ δημοτικού, σε όλο το Γυμνάσιο και στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου καθώς σύμφωνα με την υπουργό πρόκειται για ύλη που είτε ήταν περισσή και άχρηστη, είτε ήταν επαναλαμβανόμενη από τάξη σε τάξη ή ήταν εξαιρετικά δυσνόητη για το επίπεδο των παιδιών.

Από την πλευρά τους οι καθηγητές αντιδρούν έντονα στα σχέδια της κυβέρνησης και η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «ο σχεδόν τριπλάσιος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται, κάτω από την πίεση των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μέτρων κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό διορισμών εκπαιδευτικών της τελευταίας 15ετίαςθα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία του δημόσιου σχολείου την επόμενη σχολική χρονιά.

Απαιτείται άμεσα ο επιπλέον διορισμός τουλάχιστον ίσου αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών (πάνω από 6.000), για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν» αναφέρει η ΟΛΜΕ, προσθέτοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία.

Η ΔΟΕ, απευθυνόμενη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο αριθμός των μόνιμων διορισμών που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες -1.400 συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση- δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων, πολύ δε περισσότερο για τη στήριξη νέων θεσμών, όπως το ολοήμερο σχολείο».

Οι δάσκαλοι ζητούν να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο σε επιπλέον προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα τουλάχιστον διπλάσιες από αυτές που ανακοινώθηκαν, όπως αναφέρει, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά και παράλληλα ζητά την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού των αναπληρωτών για να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά.

Επίσης, ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΜΕ, στην οποία αναφέρει: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει με τεχνάσματα τα μεγάλα κενά που θα εμφανιστούν με βεβαιότητα στις σχολικές μονάδες τη νέα σχολική χρονιά. Αυτά θα είναι κυρίως αποτέλεσμα του νόμου για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών και του πετάγματος στο καιάδα της ανεργίας των αναπληρωτών και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και όχι μόνο εξ αιτίας των μαζικών αποχωρήσεων - συνταξιοδοτήσεων των εκπαιδευτικών που είναι συνέπεια του αντιασφαλιστικού της εγκλήματος.

Τα προβλήματα στο σχολείο και γενικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης που θα εμφανιστούν θα είναι εκρηκτικά γιατί η κυβέρνηση με σχεδιασμένο τρόπο προωθεί το σχολείο της αγοράς και στη δομή και στο περιεχόμενο, την εκπαίδευση δηλαδή που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και η στρατηγική του ευρωενωσιακού κεφαλαίου».

topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: