Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΕΘΝΙΚΗ ΞΕΦΤΙΛΑ: Συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων με το Ισραήλ

.
Οι σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν και οι εύθραυστες ισορροπίες στην Εγγύς και Μέση Ανατολή αλλά και την Κεντρική Ασία, ήταν το κατ’ εξοχήν αντικείμενο συζήτησης που είχαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο νησί του Πόρου, όπου φιλοξενήθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα της στενότερης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας θα εξειδικεύσουν οι Επιτελάρχες καθώς και ειδικοί συνεργάτες των δύο κυβερνήσεων.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη συζήτηση αυτή αφορά και την προοπτική συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων αιχμής αλλά και εισαγωγής τεχνογνωσίας σε τεχνικές ασφαλείας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πρωθυπουργών στον Πόρο, προσέλαβαν νέα διάσταση από τη στιγμή που συνεκτιμήθηκε σε βάθος η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή με τις σχέσεις του Ισραήλ και του Ιράν να εξελίσσονται πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, το Ιράν πρόκειται ν’ αρχίσει τη μεταφορά εμπλουτισμένου πυρηνικού καυσίμου προς τον πρώτο σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια της Περσίας εντός των επομένων ημερών. Το πυρηνικό καύσιμο προέρχεται από την Ρωσία. Πρώην αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ισραηλινοί διαθέτουν ελάχιστο χρόνο για να επιτεθούν κατά του πυρηνικού σταθμού χωρίς να διακινδυνεύσουν ευρύτερη μόλυνση της περιοχής από έκλυση πυρηνικής ενέργειας.

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Νετανάχιου φέρονται να συζήτησαν διεξοδικά τις πτυχές των σχέσεων Ισραήλ – Ιράν καθώς, επίσης, και τις λεπτομέρειες που αφορούν την προβληματική σχέση του Τελ Αβίβ με την Τουρκία. Η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας -Τελ Αβίβ επηρεάζει άμεσα τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ αλλά και τις σχέσεις ορισμένων ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία. Υπ αυτές τις συνθήκες οι συζητήσεις στο Πόρο καθώς και η έντονη δυσαρέσκεια για την συμπεριφορά της Τουρκίας ως προς τις επαφές της με το Ιράν, που εκφράζει η Ουάσιγκτον, προσδίδει μεγαλύτερη σημασία και περιεχόμενο στις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ Παπανδρέου και Νετανιάχου.

Η Αθήνα αντιλαμβανόμενη τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή συντήρησε ένα ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ ως προς τις δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την επίσκεψη Νετανιάχου στην Ελλάδα. Ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ Έλληνες διπλωμάτες καθώς και επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας αποκόμισαν την εντύπωση πως η επίσκεψη αυτή, κατά την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ξεπερνά κατά πολύ μία απλή «σύσφιξη διμερών σχέσεων» και ακόμη περισσότερο το πλαίσιο μιας απλής «επίθεση φιλίας» εκ μέρους του Ισραήλ.

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: