Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΔΟΕ : Σχετικά με τα ερωτηματολόγια


Το Δ.Σ. της ΔΟΕ είχε εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε έγγραφο των Σχ. Συμβούλων Σάμου, με το οποίο «παρακαλούνταν» οι Διευθυντές των Σχολείων της Σάμου να υποβάλλουν ετήσια έκθεση αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι αντίστοιχα έγγραφα ερωτηματολόγια - εκθέσεις λειτουργίας των σχολείων αποστέλλονται από τους Σχολικούς Συμβούλους σε όλες τις εκπαιδευτικές περιφέρειες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι είναι κεντρική κατεύθυνση του ΥΠΕΠΘ να συλλέξει στοιχεία και να προωθήσει πλευρές της αντιεκπαιδευτικής του πολιτικής.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ επισημαίνει ότι :

• Η συλλογή στοιχείων με γενικευμένο και καθολικό τρόπο σε όλη τη χώρα (ποσοτικοποιώντας ποιοτικές - εκπαιδευτικές λειτουργίες, συμπλήρωση σε «κουτάκια» κρίσιμων παιδαγωγικών ζητημάτων κλπ), επιδιώκει τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων και δίνει τη δυνατότητα κατάταξης και κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων, με βάση το βαθμό ανταπόκρισής τους σε πλευρές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του ΥΠΕΠΘ, με μοχλό την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

Επιχειρείται η εφαρμογή της αξιολόγησης - χειραγώγησης και υποταγής των εκπαιδευτικών στη λειτουργία της εκπαίδευσης με ιδιωτικοοικονομικούς κανόνες και κριτήρια.


• Είναι φανερό ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με το εκπαιδευτικό έργο, τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα σε κάθε περιοχή και κάθε σχολική μονάδα. Δεν ενισχύεται έτσι η, ήδη, τραγικά υποβαθμισμένη εκπαίδευση από τη συνεχή, τα τελευταία χρόνια, υποχρηματοδότησή της.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., για μια ακόμη φορά, δηλώνει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τα παραπάνω. Καλεί τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές να μη συμπληρώσουν και να μην αποστείλουν τέτοιου είδους ερωτηματολόγια για τη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Παρέχει δε, γι' αυτό, πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη στους εκπαιδευτικούς.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: