Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΣΥΝ: ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ


Ποια είνα η θέση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου; Ποια είναι η θέση της Διοίκησης; Συμφωνούν με την ανακοίνωση του Συνασπισμού;

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η σιωπή είναι συνενοχή. Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να μιλήσουμε για το Νοσοκομείο, καθαρά, χωρίς περιστροφές, χωρίς μισόλογα, χωρίς να υπολογίζουμε ισορροπίες και συνέπειες. Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση όλοι ( άτομα και φορείς ) όσοι έχουμε εμπλοκή, γνώση και άποψη. Δεν είναι δυνατόν να οργιάζουν οι φήμες και τα κουτσομπολιά, να δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας και πανικού, να αναπαράγεται και να σχολιάζεται παντού η γνωστή ανώνυμη καταγγελία και οι έχοντες εμπλοκή και ευθύνη να «σφυρίζουν αδιάφορα».


Α. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ναι λοιπόν.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι άσχημη και συνεχώς χειροτερεύει:

• Το νοσοκομείο πορεύεται χωρίς διοικητή και διοικητικό συμβούλιο.

• Το νοσοκομείο λειτουργεί εδώ και οχτώ μήνες χωρίς φαρμακοποιό.

• Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται συχνά ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.

Πρόσφατα διακομίστηκαν άνθρωποι στη Αθήνα γιατί δεν υπάρχουν ουρητηρικοί καθετήρες.

• Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί, η αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς είναι τρομακτική, ιδιαίτερα τα απογεύματα και τις νύχτες.

• Η αναμονή για ραντεβού σε ορισμένες ειδικότητες ξεπερνάει τους δύο με τρεις μήνες.

• Σε έντεκα τμήματα υπάρχει μόνο ένας γιατρός και σε αυτά περιλαμβάνονται το μικροβιολογικό, η αιμοδοσία, η παιδιατρική κλινική και η μονάδα τεχνητού νεφρού.

•Τα τελευταία δέκα χρόνια μειώθηκε ο αριθμός των γιατρών σε έξι τμήματα (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, μαιευτική, αναισθησιολογικό, νεφρολογικό).

• Εξακολουθεί να μη έχει κυτταρολόγο, παθολογοανατόμο, αιματολόγο, ρευματολόγο, γαστρεντερολόγο, ενδοκρινολόγο, ογκολόγο.

• Οι θέσεις του κ. Καλογραία (διευθυντή χειρουργικής κλινικής) που συνταξιοδοτήθηκε το 2002 και της κ. Νικολαΐδου (διευθύντριας Μικροβιολογικού τμήματος) που συνταξιοδοτήθηκε το 2004 εξακολουθούν να είναι κενές

• Η θέση του δεύτερου νεφρολόγου, που έφυγε πριν από δυο μήνες δεν έχει προκηρυχτεί ακόμη.

• Οι συμπολίτες μας που παρουσιάζουν ένα οξύ ψυχωσικό επεισόδιο και χρειάζονται ακούσια νοσηλεία, εξακολουθούν να μεταφέρονται σιδηροδέσμιοι στη Αθήνα με το καράβι της γραμμής και την κλούβα της αστυνομίας.

• Η τελευταία πρόοδος στο νοσοκομείο, η λειτουργία της μονάδας εντατικής θεραπείας, χρονολογείται από το 2003 και εξακολουθεί να λειτουργεί με δυο κλίνες, ενώ από το 2005 θα έπρεπε να λειτουργούν έξι. Λειτουργεί δε μόνο χάριν της πρωτοφανούς και απίστευτης αφοσίωσης του εντατικολόγου κ. Fabio Giardina.

• Η αμοιβή των δεδουλευμένων εφημεριών του ιατρικού και των υπερωριών του υπόλοιπου προσωπικού καθυστερεί απελπιστικά.

• Οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι καθυστέρηση δεδουλευμένων, οι πρόσφατες μειώσεις των μισθών, η αβεβαιότητα για το πότε, το αν και το πόσο της σύνταξης δημιουργούν αρνητικό κλίμα, εκνευρισμό και εντάσεις, που έμμεσα ή άμεσα έχουν επίπτωση στους ασθενείς.

Β. ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Προφανώς η ευθύνη βαραίνει αυτούς που κυβέρνησαν τη χώρα και η άσχημη κατάσταση είναι συνέπεια των πολιτικών που εφάρμοσαν. Προφανώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διέλυσαν το σύστημα υγείας και το Δ. Ν. Τ. βάζει την ταφόπλακα.

Όμως, θα ήταν μεγάλη υποκρισία, μια συζήτηση για το νοσοκομείο της Σάμου να μην αναζητήσει αιτίες και ευθύνες σε τοπικό επίπεδο:

1. Οι εκλεγμένες αρχές του τόπου ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με τα προβλήματα του νοσοκομείου. Δυο – τρεις συζητήσεις σε κάποιο νομαρχιακό συμβούλιο, σύσταση επιτροπών (το έργο των οποίων αγνοείται) και μ’ αυτό τέλος. Αντίθετα, παρεμβάσεις παραγόντων για εξυπηρετήσεις ημετέρων: αρκετές. Αξιοποίηση του νοσοκομείου για πολιτική καριέρα: ναι

2. Τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών (ιατρικός σύλλογος, ένωση νοσοκομειακών γιατρών) ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν, τοποθετήθηκαν, διατύπωσαν προτάσεις ή διεκδίκησαν κάτι πέραν στενών συντεχνιακών συμφερόντων.

3. Στις τοπικές εφημερίδες και τα ραδιόφωνα σπάνιες οι αναφορές στα προβλήματα, η δημοσιογραφική έρευνα, η αναζήτηση των αιτιών. Σπανιότατη, αν όχι απούσα η κριτική στα έργα και τις ημέρες των εκάστοτε διοικούντων. Πολλές και συχνές οι κολακείες.

4. Ευθύνες έχουν και τα στελέχη του νοσοκομείου που τόσα χρόνια από φόβο να διαταράξουν ισορροπίες, να συγκρουστούν με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες, να καταστούν αποσυνάγωγοι και παρίες, προτίμησαν το συμβιβασμό και τη σιωπή.

5. Οι περισσότερες διοικήσεις αρκέστηκαν στην τρέχουσα διαχείριση, χωρίς όραμα και σχέδιο για την εξέλιξη του νοσοκομείου, αποφεύγοντας τομές και ρήξεις, φροντίζοντας να τα έχουν καλά με τα κέντρα εξουσίας εντός και εκτός νοσοκομείου.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Είναι επείγουσα ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι πάντες (πολίτες, φορείς, αρχές, κόμματα) ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο της Σάμου είναι κρίσιμη, και αν δεν αντιστραφεί άμεσα εγκυμονεί κίνδύνους για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων στο άμεσο μέλλον. Είναι επείγουσα ανάγκη μια καθολική, ανυποχώρητη διεκδίκηση, με σαφές συμφωνημένο πλαίσιο. Στόχοι μιας τέτοιας διεκδίκησης (άμεσοι και μεσοπρόθεσμοι ) προτείνουμε να είναι:

1. Άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

2. Κατάρτιση ορθολογικών προγραμμάτων εφημέρευσης, με κριτήριο την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Διαφανής, δίκαιη κατανομή των υπερωριών σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

3. Εξασφάλιση ομαλής ροής υλικών και φαρμάκων, αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας.

4. Άμεση τοποθέτηση δεύτερου γιατρού στην παιδιατρική κλινική και τη μονάδα τεχνητού νεφρού.

5. Εξασφάλιση ιατρικού και εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, διαμόρφωση κατάλληλου χώρου, λειτουργία ψυχιατρικής κλινικής.

6. Άμεση τοποθέτηση πέντε ( 5 ) νοσηλευτών στη μονάδα εντατικής θεραπείας, λειτουργία τεσσάρων επιπλέον κλινών.

7. Εξασφάλιση δυο τουλάχιστον γιατρών σε κάθε ειδικότητα.

8. Αντικατάσταση του οργανισμού του νοσοκομείου με την έκκριση – νομοθετική κατοχύρωση του ολοκληρωμένου σχεδίου σύγχρονου οργανισμού που ήδη έχουν επεξεργαστεί και ομόφωνα έχουν αποδεχτεί όλα τα όργανα του νοσοκομείου και ο σύλλογος εργαζομένων.

9. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.

Τέλος, καταθέτουμε για προβληματισμό, διάλογο, ωρίμανση και μελλοντική διεκδίκηση την ιδέα της δημιουργίας νέου νοσοκομείου. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε λάθος θέση ( στην άκρη της πόλης, στην άκρη του νησιού, με δύσκολη πρόσβαση ), οι υποδομές του παρουσιάζουν σημεία κόπωσης, δεν έχει χώρο για ανάπτυξη νέων τμημάτων και υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης το οποίο δεν μπορεί να λυθεί λόγω της πυκνής δόμησης της περιοχής. Προτείνουμε, με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη δεκαετία, να προωθηθεί η ιδέα της δημιουργίας νέου νοσοκομείου στη περιοχή από του Φλόκα μέχρι τον Κέδρο ( εύκολη πρόσβαση από όλες τις κατευθύνσεις, παρουσία μεγάλων ομαλών εκτάσεων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: