Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

«Πρώτα ο μαθητής»… με μετακίνηση των μαθητών για τις πανελλαδικές από χωρίου εις χωρίον και από δήμου εις δήμον!


Δήλωση της Αγγελικής Φατούρου, μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ
Εκπροσώπου των ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ

Κάτι λιγότερο από 1.400.000 ευρώ τιμάται, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, η ψυχική ηρεμία δεκάδων χιλιάδων μαθητών της 3ης Λυκείου, που καλούνται από τις 14 Μαϊου να ξεκινήσουν το μαραθώνιο των πανελλήνιων εξετάσεων, διεκδικώντας μια θέση «στον ήλιο» (στο ημίφως ορθότερα…) των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας.
Πρόκειται, βεβαίως, για την περικοπή 400 περίπου εξεταστικών κέντρων για λόγους … οικονομίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε χιλιάδες μετακινήσεις μαθητών κυρίως από χωριά σε πόλεις, μετακινήσεις ενίοτε και 100 χιλιομέτρων την ημέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία των μαθητών σε μια τόσο κρίσιμη για τη ζωή τους στιγμή.

• «Πρώτα ο μαθητής»… Mε κατάργηση του θεσμού της Ενισχυτικής Διδασκαλίας

Με ημερομηνία 17/3/2010 και Α.Π.: 2971 κυκλοφόρησε απόφαση του ΥΠΕΠΘ που καταργεί την ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ στα Γυμνάσια. Συγκεκριμένα αναφέρονται στην απόφαση τα ακόλουθα:
"ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Την ανάκληση ισχύος της με αρ. πρωτ. 11674/24-7-2009 επικαιροποίηση της με αρ. πρωτ. 22865/22-10-08 Ανοιχτής Πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» για την υποβολή προτάσεων για την πράξη με τίτλο «Ενισχυτική διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2007-2013, λόγω επανασχεδιασμού της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο συγκεκριμένο τομέα.

H ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Διαχείρισης προγραμμάτων ΚΠΣ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ"

Είναι αλήθεια ότι δεν διαβάσαμε με έκπληξη την απόφαση αυτή. Ήδη από φέτος, στην πράξη η ενισχυτική διδασκαλία είχε καταργηθεί, αφού δεν προσελήφθη κανείς ωρομίσθιος καθηγητής, παρ’ όλο που δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις μαθητών για συμμετοχή σε τμήματα ενισχυτικής υπήρχαν σε εκατοντάδες Γυμνάσια. Στα ελάχιστα τμήματα που λειτούργησαν διδάσκουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν το ωράριό τους.

Είναι αλήθεια, επίσης, ότι πλέον δεν μας εκπλήσσει καμιά απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης, εναντίον μαθητών – γονέων – εκπαιδευτικών, και αυτό δεν καλύπτεται με κανένα «πιασάρικο» σύνθημα ή με κενές περιεχομένου ωραιοποιήσεις. Το «ανοιχτό σχολείο» που ευαγγελίζονται είναι όντως ορθάνοιχτο στην αγοραία αντίληψη, στην ιδιωτικοποίηση και την αμάθεια.

ΑΘΗΝΑ, 9/4/2010

Ανεξάρτητη Επικοινωνία: Να θυμίσουμε ότι τόσα όσα θα "εξοικονομηθούν" από τις περικοπές των εξεταστικών κέντρων, στοίχισε μόνο η υποκριτική εκδήλωση περί καινοτομίας στην εκπαίδευση (1,4 εκ. ευρώ)  Άραγε άξιζε τον κόπο τέτοια ανταλλαγή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: