Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Κινητοποίηση για την υπεράσπιση των προσφύγων


Το Σάββατο 17/04/2010 και ώρα 12 το μεσημέρι η Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Βαθέως, με στόχο την ενημέρωση του κόσμου α) για το θέμα της Frontex, β) την εξέλιξη της απεργίας πείνας στο κέντρο, γ) την απαγόρευση εισόδου της Κίνησης στο κέντρο. Έπειτα ο κόσμος που συγκεντρώθηκε, μετακινήθηκε έξω από το κέντρο κράτησης Σάμου, όπου έκανε πορεία και ζήτησε την είσοδο τριμελούς επιτροπής στο κέντρο, για να συνομιλήσει με τους πρόσφυγες, να τους στηρίξει και να ενημερωθεί για την πορεία των πραγμάτων εντός του χώρου. Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό και 3 μέλη από την Κίνηση βρέθηκαν εντός.


Η συνομιλία με τους πρόσφυγες έγινε διαμέσου συρματοπλεγμάτων, αφού μετά το γεύμα τους, οι περισσότεροι είχαν μεταφερθεί και κλειδωθεί στο χώρο του γηπέδου, καθώς επίσης κλειδωμένα ήταν και τα καταλύματα τους. Γεγονός που όπως, καταγγέλθηκε από τους ίδιους, επαναλαμβάνεται καθημερινά τον τελευταίο καιρό στερώντας τους το δικαίωμα στοιχειώδους προαυλισμού.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν μας ανήγγειλαν τη λήξη της απεργίας πείνας με το σκεπτικό ότι ο στόχος της –δηλ. η δημοσιότητα του ζητήματος- έχει επιτευχθεί και από κει και πέρα η συνέχιση της θα σήμαινε την εξάντληση τους. Οι ίδιοι δε, έγραψαν ένα κείμενο που εξηγεί τους λόγους που σταμάτησαν την απεργία και τι προσδοκούν από ‘δω και πέρα, το οποίο δεν επιδόθηκε στα μέλη της ομάδας γιατί δεν υπήρχε καμία δυνατότητα πρόσβασης στα καταλύματα τους. Ειπώθηκε, όμως, ότι θα επιδοθεί στον δικηγόρο του κέντρου.

Επιπροσθέτως, μας αναφέρθηκε ότι 8 μέλη της Frontex, σχεδόν καθημερινά, κατά τη διάρκεια της απεργίας, έμπαιναν στο κέντρο προσπαθώντας να μιλήσουν μαζί τους και πιθανότατα να κατευνάσουν τα πνεύματα. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίστηκαν χωρίς τα διακριτικά τους, με κάμερα, ζητώντας να καταγράψουν τις συνομιλίες. Αρκετοί πρόσφυγες αρνήθηκαν να μπουν σ’ αυτό το παιχνίδι και αποχώρησαν. Μας είπαν ακόμα ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν, οι 2 ομάδες προσφύγων που απελάθηκαν τον τελευταίο καιρό, μεταφέρθηκαν η μία στο κέντρο της Βέννας (βόρεια σύνορα της χώρας) και η άλλη στο αστυνομικό τμήμα Γλυφάδας.

Τέλος, εμμένουν στα αιτήματα τους και ευχαριστούν τον κόσμο που, όπως μπορεί, στηρίζει τον αγώνα τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Νομαρχία Σάμου δεν έχει πάρει δημόσια θέση για τα παραπάνω ζητήματα πλην την δήλωση του κ. Νομάρχη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, όπου ανέφερε ότι θέση της Νομαρχίας είναι η διαχείριση του κέντρου να φύγει από τα χέρια-ευθύνη της. Επίσης ο κ. Νομάρχης κοινοποίησε με επιστολή στον Υφυπουργό για την προστασία του πολίτη κ. Βούγια τη θέση της Νομαρχίας σχετικά με τις πτήσεις της Frontex από το αεροδρόμιο του Πυθαγορείου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η δραστηριότητα της Frontex εκεί «έχει θορυβήσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού στις περί τον αερολιμένα περιοχές... θα οδηγηθούμε σε ακυρώσεις αφίξεων τουριστών... να δώσετε εντολή τα αεροσκάφη της frontex να εξυπηρετούνται από αεροδρόμια που δεν βρίσκονται εντός κατοικημένων και τουριστικών περιοχών. Τέτοια αεροδρόμια λέγεται ότι είναι της Κω, της Χίου, της Ικαρίας.».

Όπως διαβάσατε, καμία αναφορά δεν έγινε στο παράνομο της διαδικασίας απέλασης, στην λειτουργία σε στυλ τσιφλίκι που χαρακτηρίζει την Frontex, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων... ανάγεται το υποτιθέμενο πλήγμα του τουρισμού σε αξία, ώστε ακόμα και γι’αυτό να φταίνε ποιοι άλλοι; Οι μετανάστες! Και βέβαια η γνωστή τακτική: να φύγει από εμάς και ας πάει όπου θέλει. Τα συμπεράσματα δικά σας.


ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ FRONTEX  
ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: