Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας


Παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο, από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου το πολυνομοσχέδιο  για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση που αναφέρεται στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, στο νέο σύστημα προσλήψεων και επιλογής στελεχών, στην αξιολόγηση, στα συγγράμματα, στην κατάργηση της βάσης του 10, στις μετεγγραφές, και στα εκκλησιαστικά σχολεία.

Μετά την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου, συνεδριάζει αύριο εκτάκτως το Δ.Σ. της ΔΟΕ - τελικά θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, ενώ την Πέμπτη 15 Απριλίου, θα συναντηθεί με την Υπουργό Παιδείας. Την ίδια ημέρα θα έχει συνάντηση και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με την Υπουργό Παιδείας

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς την Πέμπτη 15 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας, αλλά και για τη συνολική επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί από την πολιτική που ασκείται με τις περικοπές δαπανών, μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας 11 π.μ. – 2 μ.μ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Την οριστική παύση της τροφοδοσίας των πινάκων προϋπηρεσίας την 30/6/2010. Το διορισμό εκπαιδευτικών με αναλογία 60%-40% (σχολικά έτη 2010-11, 2011-12). Στη συνέχεια, για να διορισθεί κάποιος ως μόνιμος εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο θα πρέπει να έχει πετύχει σε ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.  Οι συμμετέχοντες στους κλειδωμένους πίνακες που δεν έχουν διοριστεί και διαθέτουν εμπειρία άνω των 24 μηνών εντάσσονται στους πίνακες επιτυχόντων ΑΣΕΠ με μέσο όρο βαθμολογίας 50-54 δηλ. πριμοδοτούνται με χαμηλότερη βάση στους δύο προσεχείς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

2. Οι θέσεις για διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού προκηρύσσονται το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου κάθε έτους, κατά κλάδο ή ειδικότητα και κατά σχολείο ή περιοχή διορισμού και πραγματοποιούνται με βάση τα οργανικά κενά. Ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στον τόπο πρώτου διορισμού είναι κατ’ ελάχιστον 3 έτη. Ο νεοδιόριστος μόνιμος εκπαιδευτικός παραμένει επί δύο έτη ως «δόκιμος εκπαιδευτικός». Η μονιμοποίηση θα γίνει μετά από αξιολόγηση η οποία μπορεί να καταλήξει, σε πρόταση μονιμοποίησης ή σε πρόταση μετάταξής του σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα επιβλέπουν το έργο των νέων δασκάλων και καθηγητών και θα τους καθοδηγούν. Η εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων θα πραγματοποιείται κατά το πρώτο έτος διορισμού και θα είναι αυξημένης διάρκειας σε σχέση με τα προγράμματα που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.

3. Οι μεταθέσεις - αποσπάσεις θα γίνονται με βάση τα πραγματικά κενά και τις πραγματικές ανάγκες. Όσοι αποσπώνται σε σχολεία, υπηρεσίες ή φορείς λαμβάνουν τις μονάδες μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετούν ή της πλησιέστερης στην υπηρεσία ή στο φορέα απόσπασης σχολικής μονάδας. Ειδικά και μόνο οι αποσπώμενοι στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, στα γραφεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων, των Διευθύνσεων και Γραφείων Εκπ/σης, θα λαμβάνουν τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας συν δύο (2) μονάδες μετάθεσης.

4. Την Εθελοντική μετάταξη των εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν έτη απόσπασης και ως εκ τούτου διοικητική εμπειρία, σε διοικητικές θέσεις του Υπουργείου, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα δεκαετιών που τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του, λειτουργούν με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.

5. Την Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας.

6. Εάν το σύνολο των απαιτούμενων ωρών διδασκαλίας, σε ένα ή περισσότερα σχολεία, είναι λιγότερες από 16 ώρες εισάγεται ο θεσμός του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο περιορίζοντας δραστικά το θεσμό του ωρομισθίου. Η επιλογή αυτή γίνεται με την προϋπόθεση ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν το ωράριό τους και έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ανάθεσης εκπαιδευτικού έργου σε όλους τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς καθώς και η δυνατότητα των 5 ωρών υπερωρίας των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Αν ο αναπληρωτής με μειωμένο ωράριο αμείβεται με 7 ευρώ την ώρα, όπως ο ωρομίσθιος, τότε μιλάμε για ένα νέο θεσμό του ωρομίσθιου... αναπληρωτή !

Δεν υπάρχουν σχόλια: