Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Απεργία πείνας 170 μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής στη Σάμο !


Συνεχίζουν την απεργία πείνας που ξεκίνησαν χθες οι περισσότεροι από τους 170 μετανάστες που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Σάμου, με βασικό αίτημα τη μη απέλασή τους. Οι μετανάστες απαιτούν την μετάφραση των εγγράφων που τους προσκομίζει η Αστυνομία για υπογραφή καθώς και εξηγήσεις για τον λόγο που οι αρχές αλλάζουν στα έγγραφά τους τις δηλωμένες εθνικότητες. Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο της Νομαρχίας Σάμου Δημήτρη Βούρο, ο οποίος εργάζεται στο Κέντρο.

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται, σε ήρεμο κλίμα, η απεργία πείνας των μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Σάμου, στην οποία συμμετέχει η πλειοψηφία των 170 μεταναστών του κέντρου. Κεντρικό αίτημα των απεργών πείνας αποτελεί η μη απέλασή τους. Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο δικηγόρος του Κέντρου Δημήτρης Βούρος, η απεργία ξεκίνησε ύστερα από πληροφόρηση οτι των μεταναστών ότι περί τους 60 συντρόφους τους μεταφέρθηκαν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα απ’ όπου και απελάθηκαν με συνοπτικές και μη νομότυπες διαδικασίες. «Οι μετανάστες δηλώνουν ότι αν δεν δρομολογηθεί υπηρεσιακά η μεταφορά τους, νομότυπα, σκοπεύουν να φτάσουν μέχρι και την αυτοκτονία», υπογραμμίζει ο κ. Βουρός.

Δεύτερο αίτημα των απεργών πείνας αποτελεί η μετάφραση όλων των εγγράφων που προσκομίζει η Αστυνομία στους μετανάστες προς υπογραφή, κάτι που δεν γίνεται σε καμία περίπτωση. «Ότι έγγραφο τους βάζει να υπογράψουν η Αστυνομία θέλουν αν το μεταφράζει κάποιος μεταφραστής ούτως ώστε να γνωρίζουν τί υπογράφουν» σημειώνει ο κ. Βούρος.

«Επιπλέον, ζητάνε να τους πληροφορήσουν ποια είναι η διαδικασία, με ποιο τρόπο και με ποια κριτήρια η Αστυνομία αλλάζει τις εθνικότητές τους, αυτές που δηλώνουν δηλαδή, και τέταρτον, ότι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο όταν είναι φυλακισμένοι, διότι αυτό δεν τους επιτρέπει να υποστηρίξουν τις αιτήσεις τους αλλά και να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία για την εθνικότητά τους και το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν» μας πληροφορεί ο κ. Βούρος.

Και κατά τη χθεσινή μέρα ήταν έντονη η παρουσία των μελών της Frontex στο Κέντρο Υποδοχής. «Aπ’ ότι έχω διαπιστώσει εμπειρικά με την παρουσία μου στο κέντρο, τα μέλη της Frontex κάνουν συνεντεύξεις με τους κρατούμενους. Ένας από τους ρόλους τους εδώ, του επίγειου τμήματος της Frontex που αναλαμβάνει τις συνεντεύξεις, είναι ο έλεγχος των εθνικοτήτων», διευκρινίζει ο δικηγόρος της Νομαρχίας.

Σχετικά με την καταγγελία για ξυλοδαρμό ενός απεργού πείνας χθες το πρωί από άνδρες της Αστυνομίας, ο κ. Βούρος διευκρινίζει ότι η κατηγορία ερευνάται. «Αν είναι αληθής πράγματι και διαπιστωθεί και διασταυρωθεί από εμένα, τότε θα υποβληθεί μήνυση».

* Στις φωτογραφίες το χειρόγραφο των αιτημάτων μεταναστών από το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Σάμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: