Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΟΟΣΑ προς Υπουργείο Παιδείας: Κάντε αλλαγές στη βασική εκπαίδευση, θεσμοθετήστε ιδιωτικά Πανεπιστήμια, βάλτε δίδακτρα στα δημόσια, παγώστε τις προσλήψεις



Με την Έκθεση που παρέδωσε πρόσφατα στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ο γενικός γραμματέας κ. Αγχελ Γκουρία ζητά να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη βασική εκπαίδευση και προτείνει θεσμοθέτηση ιδιωτικών ΑΕΙ, δίδακτρα, αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μείωση του ρυθμού, αν όχι πάγωμα, των προσλήψεων. Παράλληλα τονίζει ότι το πανεπιστημιακό σύστημα δεν είναι ευέλικτο ενώ δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός αξιολόγησης.

Η νέα αυτή Έκθεση του -γνωστού για τα «καλά αισθήματα» που τρέφει για τους εργαζόμενους- Οργανισμού ουσιαστικά αποτελεί έναν ΟΔΗΓΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Πιο συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ, ανάμεσα σε άλλα, προτείνει:

- Υποχρεωτική εκπαίδευση: Η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την αυτονομία των σχολείων συνδυαστικά με τη λογοδοσία από τα σχολεία. Επίσης, πρέπει να δοθούν κίνητρα προς τους εκπαιδευτικούς με βάρος στην αριστεία και να μειωθεί ο ρυθμός των προσλήψεων

- ΑΕΙ: Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού με τη θεσμοθέτηση ιδιωτικών ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, ζητεί το ύψος της χρηματοδότησης των ΑΕΙ να εξαρτάται από την αποδοτικότητά τους. Η έκθεση προτείνει ως παράδειγμα προς υιοθέτηση ότι «άλλες χώρες έχουν χαμηλά δίδακτρα στους προπτυχιακούς φοιτητές, τα οποία συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα παροχής δανείων που εξαρτώνται από το εισόδημα».

Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς την σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα καταλαβαίνει ότι ήδη αρκετές από τις παραπάνω προτάσεις υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας ή επιχειρεί να θεσμοθετήσει.

alfavita

Δείτε παρακάτω την Έκθεση του ΟΟΣΑ (στη σελίδα 17-18 όσα αφορούν στην Εκπαίδευση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: