Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου


Παρέμβαση στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου στο Βαθύ έκανε η ΕΛΜΕ Σάμου αναρτώντας πανό με συνθήματα κατά της κρίσης και των πρόσφατων μέτρων που πήρε η κυβέρνηση και που σκοπό έχουν να τσακίσουν οικονομικά –πρώτα, και στην συνέχεια και σε κάθε άλλη κοινωνική πλέον έκφανση- τους εργαζόμενους. 

Είναι καθαρή υποκρισία να δίνουμε λανθασμένες εντυπώσεις για το τι είμαστε ή για το τι μπορούμε να κάνουμε στις μέρες μας ως χώρα. Οι κυβερνήσεις-μαριονέτες που μας ξεπουλάνε καθημερινά δεν μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε «περήφανοι Έλληνες» τη στιγμή που μας τσαλαπατούν όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο θεσμός αυτός θεμελιώθηκε από την εποχή του δικτάτορα, Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος προσπάθησε, συστήνοντας φασιστικές οργανώσεις της νεολαίας και δημόσιες επιδείξεις «ελληνοπρέπειας», να αντιγράψει το Γ’ Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ και των Ναζί του. 



Οι παρελάσεις βγάζουν πάντα ένα μιλιταριστικό πνεύμα και ενσαρκώνουν μια επίδειξη δύναμης του έθνους (τα πρόσφατα παρατράγουδα των πεζοναυτών που είδαμε στα κανάλια επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές). Οι αυστηρά συντονισμένες κινήσεις στα σώματα, στα βλέμματα και στα παραγγέλματα, τα ομοιόμορφα ντυσίματα και η στοίχιση σε… ανθρώπινες γραμμές θέλουν να δώσουν την εικόνα ενός πειθαρχημένου στρατεύματος.

Η κακώς εννοούμενη "εθνική συνείδηση", προς τιμήν της οποίας καλούμαστε τώρα να μετατραπούμε σε κουρδισμένα στρατιωτάκια, δε μας χρειάζεται. Χρειαζόμαστε περισσότερο μια συνείδηση που θα στηρίζεται στη γνώση κι όχι στην υπακοή, την κοινωνική ευαισθησία, στην προστασία των αδυνάτων και στην ανθρωπιά... Κι αυτή αναπτύσσεται με τη βαθιά γνώση της Ιστορίας και της κοινωνίας και με την υπεύθυνη στάση και αντίδραση κάθε πολίτη απέναντι στα προβλήματα του καιρού του και στους ανθρώπους, θεσμούς και φορείς που τα δημιουργούν!



ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ 
για την πρωτοβουλία της και φυσικά
σε όσους -εκπαιδευτικοί και μη- συμμετείχαν σ΄ αυτή την κίνηση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: