Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Σάββας Ρομπόλης: Με δυο χρόνια καθυστέρηση θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι το εφάπαξ!



Με δυο χρόνια καθυστέρηση θα λάβουν το εφάπαξ οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται το 2010 τόνισε ο ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης ο οποίος μίλησε στο Νewsit.gr και εξήγησε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες υπάλληλοι που σύντομα θα συνταξιοδοτηθούν.

Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής υπάρχουν 18.000 αιτήσεις για το ταμείο πρόνοιας από δημόσιους υπαλλήλους που δικαιούνται το εφάπαξ τους ενώ κατά μέσο ορο ικανοποιούνται μονο 600 αιτήσεις το μηνα που συνεπάγεται 7.200 το χρόνο.

Όπως είναι φυσικό με τους ρυθμούς που εξετάζονται οι αιτήσεις χιλιάδες εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δυο χρόνια για το εφάπαξ ενώ όσο αυξάνονται οι αιτήσεις τόσο θα αυξάνεται και η διάρκεια αναμονής.

Μέχρι τώρα όπως τόνισε ο κ. Ρομπόλης η χρηματοδότηση γίνεται από τα 350 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων.

Από το Συνήγορο του Πολίτη που απευθυνθήκαμε μας κατέθεσαν πρόταση προκείμενου να δοθεί “λύση” στο πρόβλημα που ηδη υπάρχει και όσο περνά ο χρόνος τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση.

Η πρόταση του ΣτΠ οπως είπε στο Νewsit.gr αναφέρει ότι αν για κάποιον υπάλληλο που συνταξιοδοτείται βγαίνει η διοικητική πράξη να μπορεί να πάρει τα χρήματα του εφάπαξ από το ταμείο του. Αν το ταμείο δεν έχει αποθεματικό τότε ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πηγαίνει στην τράπεζα (αν φυσικά γίνει δεκτή η ανάλογη συμφωνία) και να λαμβάνει το εφάπαξ με την μορφή δανείου και με χαμηλό επιτόκιο το οποίο θα αποπληρώνεται από το ταμείο του εργαζόμενου.

newsit.

Δεν υπάρχουν σχόλια: