Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κλειδώνει υπό την πίεση της Ε.Ε. νέο πακέτο μέτρων 3,5 δισ. ευρώ


Τα ποσά που ακούγονται τελευταία για το τι καλούμαστε να εξοικονομήσουμε, κάνοντας για άλλη μια φορά αιματηρές θυσίες, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που χαρίζονται στους μεγαλοκεφαλαιούχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το1,5 δισ. που θα κερδιθεί από την επιβολή ενός δυσβάσταχτου πλέον ΦΠΑ προς όλους μας, ενώ άνετα χαρίστηκαν 5,5 δισ. στην "Ακρόπολη"... Τα παραδείγματα για το ποιος δίνει και ποιος παίρνει τελικά σ΄ αυτή τη χώρα είναι πλέον ατελείωτα και σκανδαλωδώς εκκωφαντικά. Και άρθρα όπως το παρακάτω ας μας προβληματίσουν απλά σχετικά με το όχι τι είναι αναπόφευκτο να γίνει αλλά ποιος δρόμος επιλέγεται τελικά για να ευνοηθεί ο ήδη πλούσιος και να ποδοπατηθεί ο εργαζόμενος...

"Τη νέα μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και την εκ νέου αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, φαίνεται πως επιλέγει η κυβέρνηση, ως τα βασικότερα μέτρα που θα λάβει για να πείσει αγορές και Κομισιόν ότι θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ φέτος. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα, μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή με τους Ευρωπαίους.

Η βαθύτερη (περίπου 2%) της αναμενόμενης ύφεση (0,3%) που εκτιμάται πλέον ότι θα βιώσει η Ελλάδα το 2010, δημιουργεί την ανάγκη για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να το αντλήσει κυρίως από το νέο «ψαλίδισμα» των επιδομάτων, την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 2% (προσδοκώμενα έσοδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ) και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Στο «παιχνίδι» υπάρχει πάντα και η περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών, των επιχορηγήσεων και της επιπλέον φορολόγησης των πολυτελών αγαθών.

Η εισοδηματική πολιτική του 2010, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, θα νομοθετεί και την περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων. Πέραν του «παγώματος» των μισθών θα προβλέπεται -εκτός απροόπτου- και η μεγαλύτερη του 10% μείωση των επιδομάτων, η οποία δεν αποκλείεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 20%. Αυτό γιατί, η Κομισιόν εμμένει στη θέση της για μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 7% φέτος, όταν μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στους υπολογισμούς της μία μέση μείωσή τους κατά περίπου 3-4%.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι και το ΔΝΤ προκρίνει τη «λύση» της μείωσης των μισθών. Η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι «εξαιρετικά επώδυνη» σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και οι «θυσίες» στο επίπεδο των μισθών είναι «αναπόφευκτες», προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, κ. Ολ. Μπλανσάρ. Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η εκτίμησή του ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών θα απαιτήσει προσπάθειες «παρατεταμένες, σε χρονικό διάστημα 10 ή 20 ετών».

Χθες, η τριμελής επιτροπή (εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ), είχε πολύωρη σύσκεψη με τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιά κατά την οποία αντιπαρέβαλε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με τις δικές της εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η μεγαλύτερη απόκλιση καταγράφηκε στα στοιχεία για το μέγεθος της ύφεσης, με την επιτροπή να θεωρεί ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπει η Ελλάδα. Επίσης, η «τρόικα» των επιτηρητών επισκέφτηκε και την ΤτΕ για να συλλέξει πληροφορίες."

Του Σωτηρη Nικα


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: