Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΒΑΘΕΟΣ: 3 ερωτήματα στο Δήμαρχο



Με αφορμή τη στέγαση του 3ου νηπιαγωγείου Βαθέος, την οικονομική ενίσχυση των 15 ευρώ(!) για αντιμετώπιση της νέας γρίπης αλλά και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τα παιδιά από θερμοκήπιο, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Βαθέος απέστειλε τρία έγγραφα στο δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

«Η Ένωση Γονέων με έγγραφό της (ήδη από τον Ιούλιο του 2009) είχε ζητήσει από τη Νομαρχία και το Δήμο να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη λειτουργία του 3ου Νηπιαγωγείου Σάμου.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κι ενώ είχαν βρεθεί οι δύο αίθουσες στο Μαλαγάρι, αποφασίστηκε τελικά να ετοιμαστεί μόνο μία, λόγω έλλειψης χρημάτων. Με αρκετή καθυστέρηση ο Δήμος, στις 18 Γενάρη του 2010, ξεκίνησε επιτέλους τη λειτουργία του νηπιαγωγείου.

Επειδή όμως υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα με τη δεύτερη αίθουσα, που είναι απαραίτητη, ζητάμε από το Δήμο Βαθέος να προβεί έγκαιρα στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα της μελέτης και να λειτουργήσει το νηπιαγωγείο κανονικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο δήμαρχος Βαθέος Φίλιππος Πετρούσκας μιλώντας για το θέμα αυτό στην εφημερίδα μας είπε τα εξής: «Τα σχολεία ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας. Ο δήμος διαθέτει αίθουσες αλλά και χρήματα αλλά δεν μπορεί το Κράτος και οι γονείς να τα περιμένουν όλα από αυτόν. Εμείς κάναμε στην περίπτωση του νεοϊδρυθέντος νηπιαγωγείου, περισσότερα από ό,τι μπορούσαμε. Όταν προέκυψε θέμα στέγασής του και καθώς δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το κτίριο του 2ου δημοτικού σχολείου, κάναμε μια μελέτη για να φτιάξουμε δυό αίθουσες στο Μαλαγάρι. Η μελέτη απαιτούσε 70 χιλιάδες. Το υπουργείο μας έστειλε 32! Έτσι φτιάξαμε τη μία από τις δύο. Ο Σύλλογος καλά κάνει και διαμαρτύρεται, όμως ας αποτανθεί στο Βουλευτή, την υπουργό Παιδείας, στο Κράτος γενικότερα. Τώρα υποβάλλαμε αίτημα και ζητάμε χρήματα να φτιάξουμε και τη δεύτερη. Βέβαια εγώ θα 'θελα το νηπιαγωγείο μέσα στην πόλη κι όχι εκτός. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον...»

ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ -ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

Για τα κενά στην εκπαίδευση αλλά και τα χρήματα που έστειλε η Πολιτεία για θωράκιση των σχολείων έναντι της νέας γρίπης ο Σύλλογος έγραψε τα εξής:
«Βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς και υπάρχουν ακόμα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία μας. Οι μαθητές, όταν έκαναν κατάληψη το Νοέμβριο, ζητούσαν από τότε να καλυφθούν τα κενά των σχολείων τους. Η διοίκηση, αντί να τα καλύψει, ζήτησε, για την «εύρυθμη» λειτουργία των σχολείων, την παρέμβαση του εισαγγελέα και της Αστυνομίας για να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις.
Τελικά τα κενά παραμένουν και θα καλυφθούν με ωρομισθίους, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, όταν προεκλογικά μας έλεγε ότι θα καταργήσει την ωρομίσθια κι ότι όλα τα κενά θα καλύπτονται από μόνιμους ή αναπληρωτές.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα λειτουργικά έξοδα που μοιράστηκαν στις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Βαθέος, για να καλύψουν τα έξοδά τους για τον ιό της γρίπης, ανέρχονται στο «αστρονομικό» ποσό των 489 ευρώ!!!!
Στο σχολείο «Δεύτερης Ευκαιρίας» από την αρχή της σχολικής χρονιάς από τα 8 μαθήματα γίνονται μόνο τα δύο (2).
Ζητάμε άμεσα:
-Την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό και όχι με ωρομίσθιους.
-Την αύξηση των λειτουργικών δαπανών για τις σχολικές επιτροπές των σχολείων.
-Την κάλυψη των κενών θέσεων στο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Σάμο και του παραρτήματος Καρλοβασίου.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

«Ας μας δώσουν πόρους και αρμοδιότητες στο θέμα της Παιδείας και μεις τότε θα προσλάβουμε καθηγητές και δασκάλους. Τώρα αυτή την υποχρέωση την έχει το Υπουργείο.
Ήταν σφάλμα που αποδεχτήκαμε το ποσό των 489 ευρώ. Έπρεπε να το στείλουμε πίσω. Τελικά έφτασα στο σημείο να δώσω από 10 έως 25 ευρώ σε σχολεία για να αντιμετωπίσουν τον ιό της νέας γρίπης για την αγορά των χρειωδών... Ήταν απαράδεκτο!»

Ανεξάρτητη Επικοινωνία: Στη Σάμο, είχαν τοποθετηθεί 516 εκπαιδευτικοί και από αυτούς, υπηρετούν μόνο 291. Οι υπόλοιποι είναι αποσπασμένοι!!!

ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙ

Ο Σύλλογος αναφερόμενος στη λειτουργία θερμοκηπίου, κοντά σε παιδικό σταθμό, ανέφερε τα εξής:
«Με μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε εξώδικο από ιδιώτη επιχειρηματία που αναφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι, δεν πρέπει να μιλάμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στο Δήμο Βαθέος και ιδιαίτερα γι' αυτά του παιδικού σταθμού Σάμου (που στεγάζεται δίπλα σε ένα θερμοκήπιο, με ό,τι σημαίνει αυτό εξαιτίας των χημικών και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται…) διαφορετικά-σε περίπτωση μη συμμορφώσεώς μας- θα συναντηθούμε στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Το περίεργο είναι ότι το εξώδικο εστάλη, ενώ δεν είχε υπάρξει καμιά πρόσφατη ανακοίνωση εκ μέρους μας. Οπότε γεννάται το ερώτημα: Γιατί εστάλη; Μήπως να εκφοβίσει, να φιμώσει και να συμμορφώσει προληπτικά την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βαθέος, όπως αναφέρεται και στο κείμενό του;
Αν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε μια ευνοούμενη πολιτεία, τότε θα πρέπει να δεχτούμε εξαρχής το δικαίωμα του λόγου και της ελεύθερης έκφρασης. Πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά Συλλόγους Γονέων που εκλέγονται με αυτόν ειδικά το σκοπό, να εκπροσωπούν δηλ. και να προωθούν προβλήματα και ανησυχίες μιας ευρύτερης κοινότητας.
Καταδικάζουμε αυτού του είδους τις ενέργειες του επιχειρηματία και ζητάμε από το Δήμο Βαθέος να βρει άμεση λύση, ώστε ο παιδικός σταθμός να ΜΗ λειτουργεί δίπλα στο θερμοκήπιο.
Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις προσπάθειες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού Βαθέος και καταγγέλλουμε κάθε κίνηση διακινδύνευσης της υγείας των παιδιών μας, στο βωμό του ιδιωτικού συμφέροντος.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

«Δεν καλύπτω κανέναν. Οι υπηρεσίες με διαβεβαιώνουν πως το θερμοκήπιο λειτουργεί νόμιμα. Επίσης μου λένε πως ο γεωπόνος αυτός δεν ψεκάζει, οπότε δεν παρανομεί. Εάν αποδειχτεί πως κάνει κάτι άλλο, θα λάβουμε αμέσως μέτρα εναντίον του».

samiakostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια: