Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ



* Μειώνουν τους μισθούς μας κατά 50-100 ευρώ το μήνα και κατά 10% τα επιδόματα στο δημόσιο τομέα!

* Μετατρέπουν το ασφαλιστικό σύστημα από κοινωνικό σε κεφαλαιοποιητικό!

* Για τη νέα σχολική χρονιά προβλέπεται μόνο 3.000 προσλήψεις μόνιμων εκπ/κών και 7-8.000 λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών, δηλαδή περικοπή 50-70%!

* Μέσα από το σχέδιο Καλλικράτης επιχειρούν να μεταφέρουν τα σχολεία στους δήμους (αναλυτικό πρόγραμμα, διορισμούς, χρηματοδότηση)

* Στο όνομα της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση με το νέο «πρόγραμμα σταθερότητας» που κατέθεσε στην Ε.Ε., προωθεί νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, όπως πάγωμα μισθών, εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, μείωση κατά 10% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, εκτός του οικογενειακού, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1.1.2010, μείωση των διορισμών μόνιμων και αναπληρωτών εκπ/κών και ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος.

* Συγκεκριμένα για τη νέα σχολική χρονιά προβλέπεται ότι θα διοριστούν 3.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί (από 6.000) και 3000 με 4000 αναπληρωτές (από 11.000). Σκοπός του Υπουργείου είναι να μειώσει τους διορισμούς και να αυξήσει τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, που αμείβονται με μόλις 7 ευρώ την ώρα! Η νυν υπουργός βέβαια στο συνέδριο της ΔΟΕ, ως αντιπολίτευση τότε, μιλούσε για κατάργηση της ωρομισθίας...


* Αλλάζει και το σύστημα διορισμών. Σύμφωνα με δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας θα προκηρύσσονται οι θέσεις από τα ίδια τα σχολεία, στα οποία οι εκπ/κοί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Η επιλογή θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και θα παραμένουν σ' αυτά για μία τριετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα διαφορετικό εργασιακό καθεστώς για κάθε εκπαιδευτικό, με τελικό στόχο τις ατομικές συμβάσεις με τα σχολεία, όπου θα διαπραγματεύεται μόνος του με τον εργοδότη του, το εργασιακό καθεστώς και την αμοιβή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως γίνεται στο εξωτερικό (Αγγλία, ΗΠΑ).

* Όλα αυτά έχουν σχέση με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», με την οποία μεταφέρονται πολλές αρμοδιότητες της εκπαίδευσης στην περιφέρεια και στους δήμους, χωρίς όμως δυστυχώς τους αντίστοιχους πόρους. Μοιραία θα δημιουργηθούν σχολεία πολλών ταχυτήτων, στα οποία δεν θα υπάρχει ούτε το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών αλλά ούτε και τα ίδια βιβλία… Επίσης γεννάται εύλογα το ερώτημα: πού θα βρουν οι Δήμοι τα κονδύλια για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των σχολείων; Πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη συντήρηση των σχολικών τους μονάδων, που είναι ήδη προβληματική; Μήπως αρχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα μικρά σχολεία; Ή μήπως αρχίσουν όλα να γίνονται σιγά σιγά και ποικιλότροπα βορά των ιδιωτών, χάνοντας τελικά η εκπαίδευση το δημόσιο χαρακτήρα της, το στίγμα της κοινωνικής της ευαισθησίας, της παιδαγωγικής ελευθερίας και της λειτουργικής της αυτονομίας; Το σχέδιο «Καλλικράτης», επαναφέρει στο προσκήνιο και την κακόφημη «αξιολόγηση». Αυτό που επιχειρείται και πάλι είναι η σύνδεση του μισθού του εκπαιδευτικού με την «παραγωγικότητα»-«αποδοτικότητα», καθώς και η πιο στενή εξάρτηση της σχολικής μονάδας από την αγορά.

* Τα ασφαλιστικά μας ταμεία, και ιδιαίτερα το ΤΠΔΥ και ο ΟΠΑΔ, δεν μπορούν να ανταποκριθούν προς τους εκπ/κούς που συνταξιοδοτούνται και απαιτείται η άμεση κρατική τους χρηματοδότηση. Αν όμως οι νέοι εκπ/κοί ασφαλίζονται τελικά στο ΙΚΑ, τότε τα έσοδα των ταμείων θα μειωθούν ακόμη περισσότερο…

Για το ασφαλιστικό συζητούν τρεις πυλώνες:

1. ενιαία βασική σύνταξη πληρωμένη από το Δημόσιο σε όσους βγαίνουν στη σύνταξη, που θα αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από 360 ευρώ το μήνα με τα σημερινά δεδομένα,
2. σύνταξη με ανταποδοτικό μέρος, το οποίο θα αποτελείται αυστηρά από τα χρήματα που πλήρωσε ο ασφαλισμένος και η επιχείρηση στη διάρκεια του συνολικού εργασιακού βίου και όχι μόνο με βάση τις εισφορές της καλύτερης τελευταίας 5ετίας,
3. επαγγελματική σύνταξη η οποία θα αναπτύσσεται σε επίπεδο κλάδου ή σωματείου και θα ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση.

  • Υπάρχει όμως και εισήγηση για το «προσδόκιμο» των 78 ετών. Ο ασφαλισμένος θα επιλέγει την ηλικία συνταξιοδότησης με βάση τον ακόλουθο κανόνα: Αθροιζόμενες οι (εργατικές και εργοδοτικές) εισφορές στην ηλικία των 60 ετών θα διαιρούνται διά 18 (έτη ζωής μέχρι το προσδόκιμο των 78 ετών). Αυτή θα είναι η ετήσια σύνταξη του ασφαλισμένου. Αν ο μισθωτός εργαστεί έως το 62ο έτος αφενός ο αριθμητής (εισφορές) θα είναι μεγαλύτερος και αφετέρου ο παρονομαστής (υπόλοιπα χρόνια ζωής) μικρότερος και κατά συνέπεια η σύνταξη μεγαλύτερη. Αυτό εφαρμόζεται στη Σουηδία και υπάρχει μείωση τουλάχιστον 10% στις συντάξεις!

* Για πρώτη φορά έχουμε και ονομαστική μείωση των αποδοχών μας, μέσω της περικοπής των επιδομάτων και της αύξησης στην παρακράτηση φόρου. Ο κάθε εκπαιδευτικός παίρνει 675 ευρώ από επιδόματα (εξωδιδακτικής απασχόλησης, επίδομα 105 ευρώ, κίνητρο απόδοσης, παραμεθορίου). Η περικοπή κατά 10% οδηγεί σε μείωση τουλάχιστον 50-70 ευρώ σε κάθε εκπαιδευτικό, που βέβαια είναι σημαντικά μεγαλύτερη αν κάποιος συνυπολογίσει και τις αντίστοιχες περικοπές στα επιδόματα ευθύνης (διευθυντές, υποδιευθυντές) ή ειδικά επιδόματα στα ειδικά σχολεία. Μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για πάγωμα των μισθών σε όλους τους δημόδιους υπαλλήλους θα υπάρχει πραγματική και ονομαστική μείωση των αποδοχών ΟΛΩΝ των εργαζομένων.

Οφείλουμε ως εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί να αντισταθούμε σ’ όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Έχουμε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές αρκεί να αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ !

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΑΣ!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Κιν.:6947903762

E-MAIL: syllogosd.nvonitsas@yahoo.gr

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 820

ΠΑΛΑΙΡΟΣ 9-2-2010





Θέμα: « O ΠΙΝΟΚΙΟ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ…… »





ΠΑΙΔΕΙΑ:

ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ,ΑΘ(σαρδάμ),ΘΑ,……………………………



ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

ΔΕΝ,ΔΕΝ,ΔΕΝ,ΔΕΝ,ΔΕΝ,ΔΕΝ,ΔΕΝ………………………………………..



ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ:

ΑΥΞΗΣΗ,ΑΥΞΗΣΗ,ΑΥΞΗΣΗ, ΑΥΞΗΣΗ,ΑΥΞΗΣΗ,ΑΥΞΗΣΗ…



Τάδε έφη: Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου

Πρωθυπουργός της χώρας



Μήπως πρέπει να ποινικοποιηθεί η υπόσχεση;;;