Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Καταγγελίες της Κίνησης «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες»



Είκοσι τέσσερα άτομα, που κρατούνταν στο Κέντρο Κράτησης Σάμου για παράνομη απέλαση -ανάμεσά τους έξι Ιρανοί πρόσφυγες με ιστορικό πολιτικών διώξεων και 10 Αφγανοί- μεταφέρθηκαν, στις 14 Ιανουαρίου, ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά και ακολούθως κατέληξαν σε κρατητήρια στον νομό Αττικής, σύμφωνα με καταγγελίες της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες»...

Όπως υποστηρίζει η Κίνηση, τα 24 άτομα κρατούνται έως σήμερα χωρίς ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, χωρίς διερμηνέα και χωρίς τη δυνατότητα νομικής συνδρομής. Οι Ιρανοί πρόσφυγες έκαναν αίτηση ασύλου στη Σάμο, ζητώντας προστασία από το ελληνικό κράτος, επικαλούμενοι κινδύνους σύλληψης, βασανισμού, ακόμη και εκτέλεσης από τις Αρχές του τόπους τους για πολιτικούς λόγους.

Τα μέλη της Κίνησης «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες» καταγγέλουν «συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων προσφύγων από τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς -όπως υποστηρίζουν- και πριν από περίπου δύο μήνες είχε γίνει η μεταφορά 85 μεταναστών, με απόφαση της Frontex, προς άγνωστη κατεύθυνση από το Κέντρο Κράτησης της Σάμου». ("http://troktiko.blogspot.com)

Ανεξάρτητη Επικοινωνία: Για το ίδιο θέμα, ερώτηση έκαναν στη Βουλή και έστειλαν και επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να σταματήσει η με συνοπτικές διαδικασίες απέλαση έξι Ιρανών.


Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι στις 13 Ιανουαρίου, απορρίφθηκε η αίτηση χορήγησης ασύλου σε έξι Ιρανούς πολίτες, οι οποίοι εισήλθαν στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Μεταναστών Σάμου στις 17/11/2009 και κατέθεσαν αίτηση ασύλου προς τις ελληνικές αρχές, διότι διώκονται στη χώρα καταγωγής τους για τα πολιτικά τους πιστεύω. Σύμφωνα δε με το ιστορικό τους, προκύπτει ότι χρήζουν προστασίας και τυχόν επαναπροώθησή τους στο Ιράν θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους και τις οικογένειές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν τους χορηγήθηκε καμία προθεσμία για να ασκήσουν το δικαίωμα ακυρώσεως της απόφασης και να προετοιμαστούν για την υποστήριξη του αιτήματός τους, ενώ βρίσκονται ήδη κρατούμενοι στη φυλακή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και προχωρούν οι διαδικασίες απέλασής τους από τη χώρα. Η απορριπτική δε απόφαση επιδόθηκε από την Αστυνομία Σάμου ενώ ήδη ελάμβανε χώρα η διαδικασία μεταγωγής τους στην Αθήνα για επαναπροώθησή τους στο Ιράν.

Το εν λόγω γεγονός αποδεικνύει ότι οι θεσμικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεδομένου του κατεπείγοντος του ζητήματος ώστε να αποφευχθεί η άμεση απέλασή τους από τη χώρα σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου για μη επαναπροώθηση, και να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής εκ νέου της αίτησης χορήγησης ασύλου με εκ βαθέων και ουσιαστική εξέταση του αιτήματός τους, αναμένουμε τις ενέργειές σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: