Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Γιατί ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας;


Παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας μια ανεξήγητη άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε πολλές περιοχές, δημιουργώντας ερωτηματικά για τα αίτια του φαινομένου.

-Ο παραλιακός δρόμος στο Βαθύ της Σάμου εξακολουθεί να θυμίζει Βενετία. Οι καταστηματάρχες είδαν τα νερά της θάλασσας να φτάνουν μέχρι τα μαγαζιά τους, αλλά και οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει με την τραγική κατάσταση που παρουσιάζει η πρωτεύουσα του νησιού.

-Μεγάλες ζημιές καταγράφηκαν στις παραλίες Τρίγλιας και Πλαγίων όπου η θάλασσα έφτασε μέχρι τα πρώτα σπίτια και πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια. Η ίδια εικόνα και στο Δήμο Τορώνης όπου οι δρόμοι κοντά στη θάλασσα μετατράπηκαν σε ποτάμια και συνεργεία του Δήμου προσπαθούσαν να διώξουν τα νερά της θάλασσας. Προβλήματα παρατηρήθηκαν σε χωριά της Κασσάνδρας, στο λιμάνι της Νικήτης και στα Ν.Μουδανιά.

Συνεχίζει να πνίγεται η Μπούκα από τους ισχυρούς ανέμους. Οι συνεχείς βροχές διατηρούν το πλημμυρισμένο σκηνικό. Σπίτια και χωρίο είναι σε έκτακτη ανάγκη.

Στη δυτική παραλία της Λευκάδας τα νερά της Θάλασσας φούσκωσαν και έφτασαν στο δρόμο.

-Το πιό εντυπωσιακό φαινόμενο συνέβη την πρωτη μέρα του χρόνου στην παραλία της Χαλκίδας καθώς, η θάλασσά κόντεψε να βγεί στην παραλία!

Πώς εξηγούνται όλα αυτά;

Το φαινόμενο του «φουσκώματος» της θάλασσας είναι απόρροια των ισχυρών και παρατεταμένων νοτιάδων, οι οποίοι διατηρούνται για πολλές μέρες στη Μεσόγειο. Καθώς παραμένουν στο «κλειστό» Αιγαίο, δεν βρίσκουν άλλο τρόπο παρά να ξεχειλίσουν στη στεριά.

Βέβαια, το φαινόμενο δεν θα είχε τέτοια έκταση αν δεν είχαμε επηρεαστεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο επιφέρει ξαφνικές καταιγίδες, αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και μελλοντική άνοδο της στάθμης της.

Συνεπώς, το λιώσιμο των πάγων μπορεί να προκαλέσει ακόμα πιο σημαντικά προβλήματα, κάτι που δυστυχώς θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για πολλά παραθαλάσσια μέρη. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 100 χρόνια η μέση στάθμη της θάλασσας ανέβηκε 18 εκατοστά και στα επόμενα 100 εκτιμάται πως η άνοδός της θα αγγίξει το 1 μέτρο.

Μπορεί κάποιες περιοχές να θύμισαν Βενετία το τελευταίο διάστημα, αλλά το φαινόμενο χαρακτηρίζεται «συγκυριακό».

Η πραγματική Βενετία έχει συνηθίσει στην άνοδο της θάλασσας, η οποία παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εξαιτίας των ανέμων.

Πλήττεται όμως περισσότερο τα τελευταία χρόνια με τις ισχυρές βροχές και πλέον εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο «ανύψωσής» της, προκειμένου να σωθεί.

Ας είναι λοιπόν το συγκεκριμένο φαινόμενο αφορμή για σοβαρότερη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο ακόμα υπάρχει κάποια πιθανότητα να προλάβουμε κάτι.

Αρχικά πρέπει οι παραθαλάσσιες περιοχές να είναι προετοιμασμένες για εμφάνιση ανάλογων φαινομένων ολοένα και συχνότερα, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

(«Ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε» στην κυριολεξία)

Βλέπουμε πλέον πως το περιβάλλον δεν αστειεύεται.

Ας μην μένουμε αδιάφοροι…

Τερέζα Λίτσα
http://mediasoup.gr/node/8254

Δεν υπάρχουν σχόλια: