Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Λυπηθείτε μας με τις αποδείξεις!



Όλες οι αποδείξεις αγορών, εκτός από αυτές που αφορούν πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και αγορές καταναλωτικών ειδών που λειτουργούν ως τεκμήρια, όπως είναι η αγορά ΙΧ αυτοκινήτων, θα υπολογίζονται από φέτος, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η διασύνδεση του συνολικού ποσού των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο θα προκύψει από τη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πόσες αποδείξεις μπορεί να συγκεντρώσει την ημέρα μια μέση Ελληνική οικογένεια από τις αγορές που κάνουν τα μέλη της; Το λιγότερο τρεις-τέσσερις, κατά μέσο όρο, αν σκεφτεί κανείς ότι στο εξής θα πρέπει-και πολύ σωστά-να ζητάμε απόδειξη για τα πάντα.

Από το ψωμί στο φούρνο, ως τον καφέ στην καντίνα που μας εξυπηρετεί στη δουλειά κι από την επίσκεψη στην «εβγα» της γειτονιάς για ένα πακέτο φρυγανιές που ξεχάσαμε, ως το σούπερ μάρκετ, το κουρείο, το βενζινάδικο, το συνεργείο, την πιτσαρία η το ταβερνάκι, τους-αχρείαστους να ναι- γιατρούς και δικηγόρους και γενικότερα κάθε συναλλαγή μας που γίνεται με χρήματα.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι συγκεντρώνουμε οικογενειακώς τέσσερις αποδειξούλες καθημερινά και αυτές τις πολλαπλασιάσουμε με τις 365 ημέρες του χρόνου τότε αισίως φτάνουμε στα 1460 «μαγικά χαρτάκια» που θα τα έχουμε στοιβάξει σε κάποιο συρτάρι του σπιτιού.


Πάρτε τώρα μια απλή απόδειξη στα χέρια σας και μετρήστε το χρόνο που χρειάζεται για να αντιγράψετε σε ένα χαρτί το ΑΦΜ της επιχείρησης , την ημερομηνία της συναλλαγής και το πόσο που καταβάλατε.

Πάνω κάτω, μιλάμε για τριάντα δευτερόλεπτα αν φυσικά τα γράμματα της αποδειξούλας είναι ευκρινή κι αν τα γυαλιά της… πρεσβυωπίας κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να αντιγράψουμε τα στοιχεία από 1460 αποδείξεις θα χρειαστούμε 730 λεπτά, δηλαδή κάτι παραπάνω από…12 ώρες. Κι επειδή μιλάμε για ανθρώπους και όχι για μηχανές, ο χρόνος αυτός πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί γιατί κανένας δεν μπορεί να αντιγράφει ασταμάτητα επί δωδεκάωρο χωρίς διάλειμμα για φαγητό, ξεκούραση και άλλες… φυσικές ανάγκες.

Ποιος όμως, εκτός κι αν είναι συνταξιούχος, έχει σήμερα τόσο χρόνο. Και ποιος φοροτεχνικός θα μας κάνει αυτή τη δουλειά χωρίς να την πληρωθεί «χρυσάφι»; Με λίγα λόγια, οι προθέσεις αυτών που αποφάσισαν το νέο σύστημα το οποίο θα ισχύει για το αφορολόγητο μέσω αποδείξεων μπορεί να είναι οι καλύτερες. Ξεχνούν όμως ότι τις περισσότερες φορές ο δρόμος προς την κόλαση είναι σπαρμένος με τέτοιες αγαθές προθέσεις.

ΥΓ: Για όσους σπεύσουν να πουν ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε ολόκληρο το χρόνο για να κάνουμε αυτή τη δουλειά αλλά μπορούμε-για παράδειγμα- να αντιγράφουμε τα στοιχειά μια φορά κάθε εβδομάδα, να θυμίσω απλώς ότι δεν είμαστε-ακόμα-ούτε συνταξιούχοι, ούτε πειθαρχημένοι Ιάπωνες, ούτε καν οργανωτικοί Γερμανοί… Λυπηθείτε μας λοιπόν και βρείτε κάποια άλλη μέθοδο… Με αποδείξεις αλλά και με λογική…

Σωτήρης Ξενάκης
www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: