Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Έκταση (939 στρεμμάτων) στο Βαθύ Σάμου είναι από τις πρώτες στη λίστα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) για να βγει «στο σφυρί»



«Στο σφυρί» σκοπεύει να βγάλει η κυβέρνηση και τη δημόσια ακίνητη περιουσία, με πρόσχημα την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως προανήγγειλε κατά την ομιλία του στο Ζάππειο την περασμένη Τρίτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, ετοιμάζει το «γενικό ξεπούλημα» και εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας επιχειρώντας να δώσει άλλο ένα πεδίο στο μεγάλο κεφάλαιο για την αύξηση της κερδοφορίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση για να πετύχει το στόχο της θα εφαρμόσει όλη τη στρατηγική, τις μελέτες, αλλά και τα νομοθετήματα που έχει βρει στα συρτάρια της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ότι, παρά τα όσα λέγονται, το αστικό κράτος και συνέχεια έχει και συνέπεια, όσον αφορά την αντιλαϊκή πολιτική...

Ειδικότερα, το μεγάλο πλιάτσικο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, αναμένεται να εξελιχθεί με τρεις τρόπους:
• Με τη μέθοδο της πώλησης και ταυτόχρονης μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων του δημοσίου.
• Με την πώληση της καταπατημένης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στους ίδιους τους καταπατητές.
• Με την πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων - «φιλέτων» του Δημοσίου που έχει στη διάθεσή της η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ώστε να αναπτυχθούν πολύμορφες επενδύσεις (ξενοδοχειακές, εμπορικές κ.ά.) είτε από τους ίδιους του ιδιώτες, είτε με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Ας δούμε αναλυτικότερα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης:

Πωλούν τα ακίνητα για να τα ...νοικιάσουν!

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μάλλον θα ξεκινήσει με τη μέθοδο της πώλησης και ταυτόχρονης μακροχρόνιας μίσθωσης, τη γνωστή και ως sale and lease back. Η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ (Ν. 3581/2007) ο οποίος επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να πουλάει ακίνητα του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρείες και να τα νοικιάζει στη συνέχεια από αυτούς πληρώνοντας ενοίκιο ακόμη και για χρονικό διάστημα 99 ετών! Πρόκειται ουσιαστικά για μια απροκάλυπτη «επιχείρηση» ενίσχυσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο εντελώς χωρίς κόπο και με εξασφαλισμένη πελατεία θα θησαυρίζει σε βάρος του λαού, εκμεταλλευόμενο μάλιστα την ίδια την περιουσία του...

Βασικός κορμός της μεθόδου αυτής ξεπουλήματος αποτελούν τουλάχιστον 33 ακίνητα του Δημοσίου συνολικής έκτασης 271.925,90 τ.μ. και μεταξύ αυτών είναι ακίνητα του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης (Θηβών), της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της Γενικής Γραμματείας Τύπου, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών, 15 ΔΟΥ, 4 αστυνομικές διευθύνσεις κ.ά.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τα ακίνητα αυτά να τιτλοποιηθούν και να αποτελέσουν το χαρτοφυλάκιο μιας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα εκδώσει ομόλογα, ώστε το ξεπούλημα να γίνει πιο ελκυστικό και πιο εύκολο. Οπως υπολογίζεται, η «επιχείρηση» αυτή μπορεί να αποφέρει έσοδα 200 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, ενώ μπορούν να φτάσουν και τα 800 εκατ. ευρώ σε δεύτερη φάση. Τα ποσά όμως αυτά είναι μηδαμινά μπροστά σ' αυτά που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός για ενοίκια σε βάθος χρόνου...

Τα καταπατημένα στους ...καταπατητές!

Το επόμενο στάδιο της επιχείρησης «ξεπούλημα της Δημόσιας ακίνητης περιουσίας» έχει να κάνει με την πώληση των καταπατημένων εκτάσεων στους ίδιους τους καταπατητές. Υπολογίζεται ότι σήμερα τα καταπατημένα οικόπεδα του Δημοσίου (εντός και εκτός σχεδίου πόλης) είναι περισσότερα από 70.000, ενώ καλύπτουν συνολική έκταση πάνω άνω των 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Για την εφαρμογή της «επιχείρησης» αυτής αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σχέδιο νόμου, το οποίο εξαγγέλλεται συνεχώς τα τελευταία 8 χρόνια από τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, χωρίς όμως να έχει φτάσει ποτέ στη Βουλή. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του νομοσχεδίου αυτού η πώληση των καταπατημένων εκτάσεων μπορεί να γίνει και με ...δόσεις και με ...εκπτώσεις!

Θα αφορά όσους έχουν καταπατήσει ακίνητα του Δημοσίου χωρίς διακοπή για τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ το τίμημα θα ορίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Στην αντικειμενική αξία θα υπάρχει έκπτωση 5% αν αυτή είναι μέχρι 50.000 ευρώ, ενώ το ποσό θα μπορεί να πληρωθεί μέχρι και σε 6 δόσεις. Η εξαγοραζόμενη έκταση στα ακίνητα των αστικών περιοχών θα είναι ίση με το ελάχιστο εμβαδόν του αρτίου οικοπέδου που προβλέπεται στο συγκεκριμένο σχέδιο πόλης, ενώ για τα αγροτεμάχια και άλλα ακίνητα εκτός σχεδίου θα μπορεί να φτάνει και τα 40 στρέμματα. Είναι φανερό ότι με αυτήν την κίνηση ωφελημένοι θα βγουν κυρίως οι μεγαλοκαταπατητές στους οποίους θα χαριστούν τεράστια «φιλέτα» δημόσιας γης.

Τα «φιλέτα» της ΚΕΔ

Το τρίτο στάδιο του ξεπουλήματος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας έχει να κάνει με τα «φιλέτα» γης που εδώ και καιρό προγραμματίζεται να βγουν «στο σφυρί» μέσω της ΚΕΔ. Πρόκειται συνολικά για 65 περίπου ακίνητα (από οικόπεδα έως μεγάλες εκτάσεις) η συνολική έκταση των οποίων υπολογίζεται σε 3,5 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ τα έσοδα που προσδοκώνται να εισπραχτούν ανέρχονται σε 1 με 1,5 δισ. ευρώ.

Η λίστα των προς εκποίηση ακινήτων περιλαμβάνει και ακίνητα μικρής αξίας σε όλη την επικράτεια, που θα πραγματοποιηθεί είτε μέσω ιδιωτών, όπως για παράδειγμα με ακίνητα στη Γλυφάδα και τη Νέα Ιωνία Αττικής, είτε απευθείας με τη συμμετοχή των Δήμων, όπως στην περίπτωση ακινήτου στα Μέγαρα. Επίσης περιλαμβάνει έναν κατάλογο από δεκάδες άλλα ακίνητα, όπως στρατόπεδα, παραλίες, οικόπεδα, κτίρια ασφαλιστικών Ταμείων κλπ., που θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση σε ιδιώτες και θα μετατραπούν σε τουριστικά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα, αναψυκτήρια, εστιατόρια κ.ά. Η παραχώρηση θα γίνει με συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης - παραχώρησης, είτε με ΣΔΙΤ, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος μάλλον θα γίνει μέσω ιδιώτη συμβούλου.

Tο μεγάλο αυτό ξεπούλημα - όπως είχε δηλώσει το Σεπτέμβρη ο πρόεδρος της ΚΕΔ, θα ξεκινήσει από την έκταση 223 στρεμμάτων του πρώην εργοταξίου της Γέφυρας στο Αντίρριο, που θα εκχωρηθεί σε ιδιώτη για 50 χρόνια προκειμένου να κατασκευάσει διάφορες εμπορικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, η ΚΕΔ θα προχωρήσει στην παραχώρηση άλλων δύο ακινήτων - «φιλέτων» και συγκεκριμένα αυτών της πρώην αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου και της έκτασης του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας (Καϊμακτσαλάν) της Πέλλας, αλλά και έκτασης 30 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στο νέο λιμάνι Λαυρίου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΚΕΔ, στόχος είναι να παραχωρηθούν άλλα τέσσερα ακίνητα «με ειδικό τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά». Πρόκειται για τις παραλιακές εκτάσεις που βρίσκονται στο Βαθύ Σάμου (939 στρεμμάτων), στις Αλυκές Ζακύνθου (170 στρ.), στο Δήμο Μελιτιαίων Κέρκυρας (1.788 στρ.) και στη Λίνδο Ρόδου (105 στρ.).

Στη λίστα των προς εκποίηση ακινήτων της ΚΕΔ περιλαμβάνονται επίσης και στρατόπεδα, όπως τα πρώην οχυρά του Δήμου Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, «Ζιάκα» στο Δήμο Κορδελιού και «Κοδρά» στο Δήμο Καλαμαριάς. Η έκταση της πρώην «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη, η παραλιακή έκταση στο Δήμο Ζαχάρως Ηλείας, άλλες δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται στους Δήμους Αμαρουσίου, Ναυπάκτου, Αιγάλεω («Μπαρουτάδικο»), παραλιακές εκτάσεις στο Νομό Αργολίδας, στο Δήμο Αμαλιάδας, στη Ρόδο («Πρασονήσι»), στα Μουδανιά Χαλκιδικής, στο Δήμο Αρτέμιδας Αττικής, στην Κεφαλονιά κ.ά.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ
Ριζοσπάστης 1-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: