Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Διπλή απώλεια στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων



Tον Απρίλιο θα έλθει η λυπητερή για τους δημοσίους υπαλλήλους. Κι αυτό γιατί θα γίνουν αναδρομικές κρατήσεις λόγω μείωσης επιδομάτων και κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης.

Από την μία έχουμε την μείωση των επιδομάτων 10% κατά μέσο όρο και από την άλλή την αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων αυτών.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόσο ο ρυθμίσεις της εισοδηματικής πολιτικής όσο και οι φορολογικές αλλαγές που θα γίνουν νόμος του κράτους τον Μάρτιο θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2010.

Έτσι τον Απρίλιο θα έλθει η λυπητερή για τους δημοσίους υπαλλήλους. Κι αυτό γιατί θα γίνουν αναδρομικές κρατήσεις λόγω μείωσης επιδομάτων και κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης.

Μάλιστα οι εφοριακοί υποστηρίζουν πως οι ονομαστικές αποδοχές τους θα μειωθούν κατά 20% με 30% με τις απώλειες να φθάνουν ακόμη και τα 700 ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα για φέτος προβλέπονται οριακές αυξήσεις 1,5% για αμοιβές έως 2000 ευρώ , «πάγωμα» από το επίπεδο αυτό και πάνω, μείωση των επιδομάτων και «ψαλίδισμα» υπερωριών.

Λόγω της εισοδηματικής πολιτικής επέρχεται μείωση των πραγματικών εισοδημάτων 4% όπως παραδέχεται και το υπουργείο. Για τους υψηλόμισθους τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα χωρίς να υπολογίζεται η υποχώρηση των αποδοχών από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Με το 4% για έναν πρωτοδιόριστο υποχρεωτικής εκπαίδευσης οι εισοδηματικές απώλειες ανέρχονται στα 38 ευρώ τον μήνα (532 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο).

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 43 και 66 ευρώ τον μήνα και στην τεχνολογική εκπαίδευση από 48 έως 74 ευρώ.

Τέλος για υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 30 και πλέον έτη προϋπηρεσίας υπολογίζονται στα 78 ευρώ μηνιαίως (1088 ευρώ τον χρόνο).

imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: