Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: Ανακοίνωση Συντονιστικού



Τρία χρόνια πέρασαν από τη ψήφιση του νόμου της μονοετούς υποχρεωτικότητας  στο Νηπιαγωγείο και κανένα απολύτως μέτρο δεν έχει ληφθεί έως τώρα  για να μη καταστεί ο νόμος, κενό γράμμα. 

Αντίθετα οι μέχρι τώρα ενέργειες και παραλήψεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου ακυρώνουν στην πραγματικότητα την υποχρεωτικότητα στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

  • Δεν χορήγησε βεβαίωση παρακολούθησης σαν προαπαιτούμενο για την εγγραφή στο Δημοτικό
  • Δεν ίδρυσε καινούρια νηπιαγωγεία, για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν.
  • Μείωσε τους μόνιμους διορισμούς.


     Οι προγραμματικές δηλώσεις  της νέας ηγεσίας του Υπουργείου για προσχολική αγωγή από 3 ετών αλλά χωρίς αναφορά στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά, δημιουργούν σύγχυση σχετικά με το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και το διακριτό του ρόλο από τον παιδικό σταθμό.

Ανησυχία προκάλεσε επίσης στις συναδέλφους, το γεγονός  ότι η Υπουργός σύμφωνα με δήλωσή της στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δε γνωρίζει το ζήτημα με το ωράριο των νηπιαγωγών και τη νομοθετική κατοχύρωση του, που διεκδικούμε (υπόμνημα στο Υπουργείο, επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, πρόταση σχεδίου Νόμου με 3000 υπογραφές Νηπιαγωγών και στήριξη από Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων), ούτε το ζήτημα της εγκυκλίου της 2ας Οκτώβρη που για μια ακόμη χρονιά καταργεί  την έκδοση βεβαίωσης Νηπιαγωγείου και άρα την υποχρεωτικότητα της μονοετούς προσχολικής αγωγής.

Επιφυλάχθηκε να πληροφορηθεί και να απαντήσει για τα ζητήματα, πράγμα που δεν έχει κάνει ακόμα. Βεβαίως, το γεγονός ότι η ίδια παρευρισκόταν και στο συνέδριο της Δ.Ο.Ε. που τέθηκε μεταξύ άλλων  και το θέμα του ωραρίου αλλά και το ότι το Μάρτη παρευρέθηκε  σε ημερίδα  των ιδιοκτητών παιδικών σταθμών, (με θέμα: Υποχρεωτικό νηπιαγωγείο στον παιδικό σταθμό) παραδίδοντας μάλιστα το ψήφισμά τους στην πρώην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας,  μας κάνει  να ανησυχούμε για την έκβαση των δύο αυτών καυτών ζητημάτων.

Με βάση τα παραπάνω συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία της Δ.Ο.Ε. την Παρασκευή 31/10/09 και ώρα 18.00 και από τη συζήτηση αυτή προέκυψε η αναγκαιότητα για εκ νέου λήψη αποφάσεων και δράσεων από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και από τους Συλλόγους  Π.Ε. για τη στήριξη του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και των συναδέλφων νηπιαγωγών.

Ζητάμε από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και από τα Δ.Σ. των συλλόγων Π.Ε. να πάρουν αποφάσεις για τη στήριξη του Δημόσιου νηπιαγωγείου και των συναδέλφων νηπιαγωγών με όλες τις μορφές αγώνα όπως:

  • Δυναμική κινητοποίηση μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του  Νοεμβρίου με συγκέντρωση  στο Υπουργείο Παιδείας  και συνάντηση με την Υπουργό για τα ζητήματα του Νηπιαγωγείου .

  • Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και οι σύλλογοι Π.Ε. Εκπαιδευτικών να αναλάβουν να καταθέσουν στο Υπουργείο Παιδείας το σχέδιο νόμου για το ωράριο με τις υπογραφές των συναδέλφων που επεξεργάστηκε το Συντονιστικό.

  • Ανάδειξη όλων των κτιριακών προβλημάτων, του αποκλεισμού των προνηπίων, των υπεράριθμων τμημάτων και των συμπτύξεων τμημάτων με τοπικές δράσεις, παραστάσεις στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δελτία τύπου στα ΜΜΕ κ.α

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για:

  • Δίχρονο δημόσιο δωρεάν Νηπιαγωγείο. Κανένα Νηπιαγωγείο στους Δήμους και στους ιδιώτες.
  • Ίδρυση  1000 νέων νηπιαγωγείων άμεσα  και διορισμό μόνιμων νηπιαγωγών σε αυτά ώστε να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες  των παιδιών 4-6 για φοίτηση σε αυτά.
  • 15 παιδιά για κάθε τμήμα-νηπιαγωγό Επίσης να οριστεί ο αριθμός παιδιών ξεχωριστά για κάθε τμήμα νηπιαγωγείου με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε τμήματος (ειδικές ανάγκες, αλλοδαποί, ρομά  κλπ) και με βάση τα κριτήρια του Ο.Σ.Κ. για τα τετραγωνικά/παιδί.
  • Τμήματα ένταξης σε κάθε νηπιαγωγείο, στελεχωμένα με ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Βεβαίωση παρακολούθησης του νηπιαγωγείου αλλά και εσωτερικές-υπηρεσιακές  εγγραφές για το Δημοτικό
  • Μόνιμο βοηθητικό προσωπικό στα νηπιαγωγεία με αρμόδιο φορέα το ΥΠΕΠΘ. Όχι στις αισχρές συμβάσεις των 100-200 ευρώ  για τις καθαρίστριες
  • Δασκάλους μητρικής γλώσσας για τα αλλόγλωσα παιδιά
  • Αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας στο 15% του ΓΚΠ 
http://www.nipiagogoi.gr/noemvrios_09.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: